Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 12 липня 2023, питання №88253

Восстановление жилья ,если владелец погиб

Мой отец погиб после попадания в его дом ракеты.Квартира разрушена полностью.Я подала заявление о праве вхождения наследования.Куда и когда обращать по поводу восстановления или компенсации.Или я могу это сделать только после того как войду в права наследования?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    У березні Кабмін затвердив правила збору та обліку інформації про нерухомість, що пошкоджена внаслідок бойових дій, терористичних актів та диверсій. Подати повідомлення можна через портал "Дія" або через Центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса, які офіційно реєструють повідомлення в "Дії".

    Які дані треба буде передати:

    1. Інформацію про власника житла та його контакти.
    2. Дані про нерухомість. Це може бути інформація з документів та опис оселі, якщо документи втрачені.
    3. Інформацію про пошкодження: коли це сталося, що зруйновано, фото та відео, якщо вони є.

    Крім цього, раджу отримати акти від органів місцевої влади, де будуть зафіксовані пошкодження, подати заяву до поліції — і в разі руйнування, і у випадку, якщо оселю пограбували, та звернутися до ДСНС, якщо була пожежа.

    Як це зробити:

    1. Щоб отримати акт про пошкодження від місцевої влади, треба звернутися до міської або селищної ради, або військово-цивільної адміністрації. Їхня комісія має приїхати на місце і зафіксувати руйнування.
    2. Якщо оселя згоріла, викликайте пожежних на місце чи звертайтеся до місцевого підрозділу ДСНС. Вони також складають акт. Акт ДСНС не виключає висновку комісії органів місцевого самоврядування.
    3. Заяви про руйнування приймає й поліція. Можна викликати поліцейських або прийти у відділок і написати заяву. Правоохоронці відкриють кримінальне провадження про пошкодження чи розграбування, та мають надати про це витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Це важливий документ разом з актами місцевої влади та ДСНС.

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України