Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 15 липня 2023, питання №88379 150₴

Доступ в квартиру на территории военных действий

Здравствуйте, мои родители прописаны в Херсоне и имеют там квартиру, приватизированную. На данный момент они находятся под оккупацией, на левом берегу Днепра. Документы на квартиру они забрали с собой. После подрыва Каховской ГЭС я смогла с ними связаться последний раз 11 июня, они находились в районе затопления, потом связь с ними пропала Где они находятся в данный момент ни я, ни мой брат не знаем. Сейчас ходят слухи, что людей на левобережье силой увозят в сторону Крыма и России.
Во время оккупации Херсона русские военные вскрывали квартиру, на тот момент родители жили в сельской местности, выехали на лето, поэтому отцу пришлось менять замки на дверях. В результате доступа в квартиру на данный момент ни я, ни брат не имеем. На каких законных основаниях мы можем попасть в квартиру?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.3%

    Доброго дня, Тетяна!

    Формально права на доступ до квартири Ви на жаль не маєте. Для того Ви повинні були б, як мінімум, зареєстровані в цій квартирі, або мати довіренність від батьків на право користування нею.

    За таких умов можливий лише несанкціонований доступ до житла Ваших батьків.

    Згідно статті 29 Закону України Про житлово-комунальні послуги врегульовано порядок доступу до житла, іншого об’єкта нерухомого майна споживача:

    "1. Споживач зобов’язаний забезпечити представникам виконавця комунальної послуги доступ до свого житла, іншого об’єкта нерухомого майна для:

    1) ліквідації та відвернення аварій, пов’язаних із наданням відповідної комунальної послуги, - цілодобово;

    2) встановлення або заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання, проведення технічних чи профілактичних оглядів, зняття контрольних показань вузлів обліку - згідно з умовами договору про надання відповідної комунальної послуги, договору про управління багатоквартирним будинком.

    2. Представники виконавця комунальної послуги під час доступу до житла, іншого об’єкта нерухомого майна зобов’язані:

    1) пред’явити відповідне посвідчення;

    2) поважати права споживачів, утримуватися від розголошення інформації про особисте життя споживача, інших осіб, які перебувають у житлі (іншому об’єкті нерухомого майна), яка стала їм відома у зв’язку з доступом до житла, іншого об’єкта нерухомого майна;

    3) перебувати лише в тих приміщеннях, в яких розташоване обладнання, перевірка, ремонт, встановлення, заміна або огляд якого проводиться.

    3. Відмова споживача надати доступ виконавцю комунальної послуги до належних споживачу приміщень у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, є підставою для припинення надання споживачеві відповідної комунальної послуги. Після надання споживачем такого доступу надання послуги відновлюється.

    4. У невідкладних випадках, пов’язаних з необхідністю рятування життя і здоров’я людей та/чи майна, в установленому цією статтею порядку може бути здійснено доступ до житла, іншого об’єкта нерухомого майна без отримання згоди його власника (користувача) (несанкціонований доступ) для проведення огляду та ліквідації або відвернення аварії.

    5. Несанкціонований доступ до житла, іншого об’єкта нерухомого майна відбувається без отримання згоди його власника (користувача), якщо в момент виникнення невідкладного випадку такий власник (користувач) відсутній і немає можливості встановити зв’язок з ним для інформування про необхідність негайного прибуття до житла, іншого об’єкта нерухомого майна або він відмовляється допустити в належне йому житло (інший об’єкт нерухомого майна) представника виконавця, і при цьому є об’єктивні підстави вважати, що аварія, яка створює загрозу життю та/або майну, наявна саме в цьому житлі (іншому об’єкті нерухомого майна)".

    Отже, як близькі родича, власників квартири, та у зв'язку з ектремальними умовами, що сталися через війну, Ви та брат можете звернутись до ЖКГ із проханням доступу до квартири через можливі аварійні ситуації в цьому помешканні.

    По великому рахунку, не турбуя нікого, Ви також можете спробувати змінити замки на дверях та перевірити стан квартири, аби пересвідчитись у належному стані речей в квартирі та з метоюздійснення контроль чи запобіганню можливого проникнення до помешкання чужих людей.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Спробую Вам допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Вітаю, щоб ви мали право доступу до житла ви повинні бути мінімум там прописані. Або мати ключи від квартири.

    Ні одна фірма вам не зламає замок без документів на право власності. Якщо, ви там не прописані, Батьки повинні надати ключі або видати вам нотаріалшьно завірену довіреність на дозвіл заміну замків.

    За великим рахунком, якщо ви взламаєте замок самостійно і батьки не будуть мати до вас претензій, ні якої відповідальності не буде. Також проведіть бесіду з сусідами, якщо вони не викликають поліцію під час зміни замків, все взагалі буде гаразд. Рекомендую при собі мати свідоцтво про народження.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    58%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо ви зареєстровані у вказаній квартирі та маєте витяг з реєстру чи штамп у паспорті то разом з представниками поліції України зможете скласти акт відкриття та зайти до приміщення.

    Або яащо маєте документи свідоцтво про народження,що підтвердить зв'язок з батьками -власниками, або нотаріальну довіреність чи хоча б копії правовстановлюючих документів на квартиру ,тоді у присутності поліції фахівці ЖЕКу чи спец компанії відкриють квартиру.

    Без документів , тількі самостійно. Бо згідно ст. 321 ЦК України - право власності є непорушним ,якщо інше не встановлено судом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n1687):

    "Стаття 1158. Право на вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення

    1. Якщо майновим інтересам іншої особи загрожує небезпека настання невигідних для неї майнових наслідків, особа має право без доручення вчинити дії, спрямовані на їх попередження, усунення або зменшення.

    2. Особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, зобов'язана при першій нагоді повідомити її про свої дії. Якщо ці дії будуть схвалені іншою особою, надалі до відносин сторін застосовуються положення про відповідний договір.

    3. Якщо особа, яка розпочала дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, не має можливості повідомити про свої дії цю особу, вона зобов'язана вжити усіх залежних від неї заходів щодо попередження, усунення або зменшення невигідних майнових наслідків для іншої особи. Особа, яка вчиняє дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, зобов'язана взяти на себе всі обов'язки, пов'язані із вчиненням цих дій, зокрема обов'язки щодо вчинених правочинів.".

    ---

    Доброго дня, пані Тетяно! Вважаю за належне звернутись до поліції або до керівника Херсонської обласної військової адміністрації про надання дозволу на доступ до квартири та взяття на себе обов'язків охорони майна та управлііння, утримання квартири. Заяву обгрунтувати наведеною статтею ЦК.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый день!

    Конституция гарантирует каждому неприкосновенность жилья. Однако, наряду с данной конституционной гарантией в статье 30 Основного Закона предусмотрено проникновение в жилье, другое владение лица в неотложных случаях, в частности связанных со спасением жизни людей и имущества, в соответствии с возможным другим, установленным законом, порядком. В случае необходимости проведения осмотра и ликвидации или предотвращения аварии такой порядок предусмотрен Законом "О жилищно-коммунальных услугах".

    Так, статьей 29 данного Закона определено, что собственник обязан обеспечить круглосуточный доступ в свое жилье, другой объект недвижимого имущества для ликвидации и предотвращения аварий, связанных с предоставлением соответствующей коммунальной услуги.

    Если же такой собственник отсутствует и нет возможности установить связь с ним для информирования о необходимости немедленного прибытия в жилье или же он отказывается допустить в принадлежащее ему жилье представителя аварийно-ремонтной бригады, и при этом есть объективные основания считать, что авария, которая создает угрозу жизни и/или имуществу, есть именно в этом жилье, в момент возникновения неотложного случая возможен несанкционированный доступ в жилье без получения согласия его собственника.

    Кто должен присутствовать обязательно при несанкционированном доступе?

    Прежде всего, это должно быть представитель исполнителя соответствующей коммунальной услуги: именно он составляет акт об осуществлении такого доступа, где и указывает его основания, причину и место возникновения аварии, информацию о предупреждении потребителя с указанием времени и лиц, которые вели переговоры с потребителем (в случае их проведения), перечень неполадок, перечень выполненных работ и т. п., фамилии, имена, отчества и должности участников несанкционированного доступа. Оригинал акта хранится у исполнителя коммунальной услуги, а другим участникам несанкционированного доступа выдаются его заверенные копии.

    Также обязательно присутствие представителя органов внутренних дел (с целью недопущения совершения правонарушений против собственности), работников аварийно-ремонтной бригады (для устранения самой аварии) и собственника (пользователя) из любого из соседних зданий или квартир.

    После того, как соответствующие ремонтные работы проведены, аварийно-ремонтная бригада обязана безотлагательно восстановить конструктивную целостность входных дверей, окон, замков, запоров на них и других элементов зданий и помещений, которые были повреждены во время несанкционированного доступа. После этого представитель исполнителя в присутствии других участников несанкционированного доступа опечатывает восстановленные двери, окна или другие элементы зданий и помещений собственной печатью и ставит подпись, время и дату опечатывания.

    Отдельно следует указать, что расходы на осуществление несанкционированного доступа в связи с отказом собственника (пользователя) предоставить допуск в свое жилье (другой объект недвижимого имущества), а также причиненный в результате этого ущерб возлагаются на виновное лицо.

    Удачи!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України