Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 серпня 2023, питання №89354 150₴

Виізд за кордон з матір'ю інвалідом 2 групи

Доброго дня , мати інвалід 2 групи з 2010 року . Ми живемо разом . В мене є повноліттня сестра . Вона з дитиною за кордоном. Чи можу я получити відстрочки , чи вивізти мати до сестри за кордон ?
І якщо сестра повернеться за кордону. , в мене буде право вивізти мати ?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14%

    Доброго дня, Євгене!

    З відстрочкою є певні проблеми. Треба буде доводити, що сестра за кордоном і не може утримувати матір фізично та фінансово.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;"

    Утримувати матір не можуть лише непрацездатні близькі родичи.

    У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Що стосується виїзду, то Ви маєте на це повне право!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Отже для виїзду Вам, крім закордонного паспорту, треба буде мати:

    свідоцтво про Ваше народження,

    документ про інвалідність матері (посвідчення інваліда, пенсійне посвідчення тощо),

    та документ, що підтверджує спільне проживання (прописка чи акт встановлення факту здійснення догляду ).

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Євгеній!

    Доброго дня , мати інвалід 2 групи з 2010 року . Ми живемо разом . В мене є повноліттня сестра . Вона з дитиною за кордоном. Чи можу я получити відстрочки , чи вивізти мати до сестри за кордон ?І якщо сестра повернеться за кордону. , в мене буде право вивізти мати ?

    Щодо відстрочки тут можуть бути проблеми, оскільки сам факт наявності сестри має важливе значення. Те, що вона за кордоном, не дуже допоможе, як показує практика роботи з ТЦК та СП після внесення змін до Закону.

    А от щодо виїзду за кордон, на даний момент ситуація більш сприятлива для Вас. Якщо Ви маєте спільне місце реєстрації, можете супроводити матір за кордон.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ДЛЯ ВИЇЗДУ ВАМ ПОТРІБНО МАТИ:

    ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ

    СВІДОЦТВО ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ

    ДОВІДКУ ПРО ЗАРЕЄСТРОВАНИХ АБО ВИТЯГИ ІЗ РЕЄСТРУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

    ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВАШОЇ МАТЕРІ. СКОРІЩЕ ЗА ВСЕ ВИ МАЄТЕ ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, для перетину кордону для супроводу матері вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю

    Закордонні паспорти

    Якщо місце реєстрації однакове цих документів цілком достатньо

    Якщо місце реєстрації різне тоді треба мати акт про встановлення факту догляду (його можно отримати звернувшись до виконкому міської ради за місцем реєстрації матері)

    А ось з отримання відстрочки складніше з приводу того, що є сестра.

    Щоб не було проблем рекомендую оформити догляд за мамою. Для цього зверніться до сімейного лікаря і отримайте направлення на ЛКК, після чого вам повинні видати довідку ЛКК формы 080-4/о про потребу постійного догляду.

    Після чого для отримання відстрочки треба буде мати

    Довідку ЛКК

    Свідоцтво про народження.

    Якщо довідку ЛКК не дадуть. Тоді для отримання відстрочки вам треба мати такі документи

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю

    Нотаріально завірені копії документів

    Які підтверджують знаходження сестри за кордоном, це може бути посвідчення на тимчасово місце проживання або на постійне місце проживання.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Доброго дня!

    Чи можу я получити відстрочки , чи вивізти мати до сестри за кордон ?

    Теоретично Ви маєте дві підстави для відстрочки. Щоб отримати відстрочку - потрібно

    • або довести, що Ви здійснюєте постійний догляд за матір'ю
    • або довести що Ви - єдиний хто може утримувати матір, яка є особою з інвалідністю ІІ групи.

    З перетином кордону дещо простіше.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України Ви можете виїхати за кордон за підстави зазначеної у п.2-1 - у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України.

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти Ваш та матері;

    2) пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю;

    3) свідоцтво про народження сина;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (оригінали/нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою або витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    АБО

    Акт встановлення факту здійснення догляду - якщо у Вас не буде з матір'ю спільного місця реєстрації – Вам необхідно буде оформити Акт встановлення факту здійснення догляду або документ про отримання компенсації на догляд

    І якщо сестра повернеться за кордону. , в мене буде право вивізти мати ?

    Навіть, якщо сестра повернеться, Ви матимете право на перетин кордону супроводжуючи матір.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    14%
    Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Євгеній.

    ВЫ СМОЖЕТЕ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У ВАС ЕСТЬ МАТЬ ИНВАЛИД, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ МАТЕРИ (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

    - ПЕНСИОННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ, ГДЕ УКАЗАНО ДАННЫЕ О ИНВАЛИДНОСТИ ВАШЕЙ МАТЕРИ;

    - ВИТЯГОВ С ЦЕНТРА ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ АДМИНИСТРАТИВНЫХ УСЛУГ О МЕСТЕ РЕГИСТРАЦИИ, КАК О ВАШЕМ, ТАК И О ВАШЕЙ МАТЕРИ – ДОЛЖНО БЫТЬ ОДНО МЕСТО РЕГИСТРАЦИИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    ПО ЗАКОНУ ВЫ КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С НЕЮ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),…».

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;…».

    ЕСТЬ СЕСТРА, ПОЭТОМУ ОТСРОЧКИ К СОЖАЛЕНИЮ НЕ БУДЕТ.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради

    з відстрочкою є проблема бо є інші родичі які теоретично моглиб доглядати.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16%
    Крикун Сергій Павлович 9 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність) ;...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), ...".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "...Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;"

    ---

    Доброго дня, пане Євгене! Питання відстрочки від призову і виїзду за кордон є різні і самостійні питання. Оформлення відстчроки для виїзду за кордон непротрібно - наведені Правила перетинання кордону такого документа не передбачають і службовці ДПС не вимагають. Для супроводу матері за кордон (як умову Вашого виїзду) для матері необхідно мати один з документів, що виділені у п.2-1 Правил, при цьому, довідка до акта МСЕК не є таким, не дає права для Вашого виїзду. Так як Ви проживаєте спільно, то необхідні документи про спільну реєстрацію місця проживання (відомості у паспортах) або витяг з реєстру територіальних громад з органу реєстрації. Повернення сестри не впливає на право Вашого супроводу матері за кордон. Для відстрочки від призову навпаки - повернення сестри може мати наслідком відмови в оформленні відстрочки. Щодо відстрочки, то виділене положення Правил військового обліку вимагає подання до РТЦК та СП документів, що підтверджують право на відстрочку, тобто документ про інвалідність матері, про вашу спорідненість (свідоцтво про Ваше народження), пояснення про наявність сестри та перебування її за кордоном (вважаю за необхідне довідку про взяття її на консульський облік за кордоном). Ці документи доцільно подавати як додатки до Вашої заяви про оформлення відстрочки від призову чи за самостійним зверненням, чи після ортимання повістки. Але варто мати на увазі, що право на відстрочку Ви вже маєте, до і незалежно від її оформлення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України