Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 серпня 2023, питання №90142

Академотпуск не является причиной для отсрочки?

Добрый день, на период с 01.05.2022 до 01.05.2023 находился в академотпуске в ВУЗе, после чего продлил ее еще на год до 01.05.2024. Справка из ВУЗа о том что нахожусь в академе на руках. Вручили повестку, пришел в ТЦК, утверждают что академотпуск не является причиной для отсрочки, так как я не принимаю участия в обучении, реализовал право на перерыв в обучении а в статье 23 значится что отсрочка дается только студентам которые непосредственно занимаются учёбой. Это правда или я имею право на отсрочку?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На мою суб'єктивну точку зору, дії ТЦК та СП є законними. Ви залишаєте за собою статус студента, але фактично наразі участі в освітньому процесі ніякої не берете.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю, Ігоре! Так - ви маєте право на відстрочку від призову на строкову службу та за мобілізацією, адже академічна відпустка не є закінченням навчання і не є підставою для відрахування з навчання. Згідно наказу про зарахування в число здобувачів вищої освіти - ви розпочинаєте навчання у ЗВО і підставою припинення навчання є лише наказ про відрахування зі складу здобувачів вищої освіти, в т.ч. внаслідок завершення навчання та отримання диплому.

    ВІдповідно до абзацу 1 частини другої, частини п'ятої статті 46 Закону України "Про вищу освіту", Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми.

    Нажаль, Міністерство освіти і науки України у 2018 році скасувало раніше діючий Порядок, а новий ще не затвердила. На сайті МОН міститься лише проект наказу з цього питання.

    Доречі, заклад вищої освіти мав би видати вам довідку про навчання, оскільки ви не відраховані і рахуєтесь здобувачем вищої освіти (студентом). Ваш студентський квиток також не анульований. Раніше пам'ятаю особи, що навчались на денній державній формі навчання за постановою КМУ мали право навіть на збереження стипендіального забезпечення на період академічної відпустки.

    За такою ж логікою ТЦК та СП - можна вважати зимові канікули, практику та й взагалі 15-хвилинні перерви між парами - перериванням навчання... і що? Можна ловити на перервах студентів та тягнути на мобілізацію?!

    Звісно, якщо ТЦК має конкретну мету "гребти" на мобілізацію та виконувати план призову, то ви їм нічого не доведете.. Вони використовуватимуть будь-який привід для спекуляцій на власну користь. Просто менше ходіть до цих к%злів, у будь-якому випадку Ви правда і закон на вашому боці!

    Сьогодні закладами освіти (ЗО) продовжує застосовуватись Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти затверджене спільним наказом МОН та МОЗ від 06.06.1996 р. № 191/153, яке втратило чинність згідно з спільним наказом МОН і МОЗ від 13.02.2018 № 145/250 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України від 06 червня 1996 року № 191/153. Щоправда, 10.01.2020 р. МОН скерувало на погодження до Державної регуляторної служби (ДРС) проект наказу «Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки», яка однак відмовила в погодженні цього наказу (рішення №70 від 03.02.2020 р.).

    Більшість закладів вищої освіти (ЗВО) врегульовують порядок надання академічної відпустки у внутрішніх нормативних документах. Такі документи діють зокрема у КПІ імені Ігоря Сікорського, Київському міжнародному університеті, НУ «Львівська політехніка», ЛНУ імені Івана Франка, Тернопільському НПУ ім. Гнатюка та ін. Порядок надання академічної відпустки може врегульовуватись також у внутрішніх документах закладів фахової передвищої освіти (ЗФПО).

    Максимальна тривалість академічної відпустки встановлюється до одного року. При необхідності тривалість академічної відпустки може бути подовжена ще на один рік.

    Окремі види відпусток можуть надаватись на довший строк. Так, академічна відпустка по догляду за дитиною надається до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку. Тривалість таких відпусток та особливості їх надання врегульовується Кодексом законів про працю України. Вони можуть бути надані як матері, так і батькові.

    Здобувачі вищої освіти, які перервали навчання, надається академічна відпустка. Особи, яким надано академічну відпустку, не відраховуються з числа здобувачів вищої освіти та зберігають окремі права здобувча вищої освіти відповідно до законодавства та положення про організацію освітнього процесу в ЗВО.Оприлюднений для громадського обговорення 23.04.2023 року проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки".
    Відповідно до частини 11 статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої, фахової передвищої чи професійної (професійно-технічної) освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.{Частина одинадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2145-VIII від 05.09.2017, № 2995-IX від 21.03.2023}
    Відповідно до абзацу 2 частини 3 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації не підлягають також здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.{Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}Така особа може бути призваною або мобілізованою ЛИШЕ за власним бажанням або у випадку відрахування.

    Такої ж думки притримується експерт освітнього порталу "Osvita.ua" кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного та фінансового права, заступник декана юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Роман Станіславович Шандра https://osvita.ua/vnz/high_school/71299/

    Зважаючи на викладене,академічна відпустка - є реалізацією академічних прав здобувача вищої освіти, яке прямо гарантовано державою у Законі України "Про вищу освіту". Академічна відпустка - перерва у навчанні, а не його завершення, тому не є підставою для втрати прав на відстрочку у призові, визначених спеціальними законами з питань військової служби та мобілізації.

    Стаття 19 Конституції України, Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Ви у своєму праві! Жодної відповідальності за ігнорування ТЦК та СП до вас застосовано бути не може... Навіть адміністративної у вигляді штрафу. Крім того, обов'язок щодо первинного обліку призовників та військовозобов'язаних покладено на відповідні підрозділи Закладу вищої освіти. Тож, якщо у ТЦК та СП є питання, хай підіймають свої вибачте "$упки" і вирішують питання з відповідальними за облік особами ЗВО. Можуть навіть в судовому порядку визначитись, хто з них кращий тлумач законів.

    У разі неправомірного оформлення протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності - його можна досить легко оскаржити в судовому порядку. Більше ніяких мір віповідальності та впливу до вас застосовано не може бути!

    При виникненні додаткових питань натискайте на зелену кнопку "Звернутися".

    Успіхів Вам ! Тримайтесь!

    • Игорь Клієнт 8 місяців тому

      Дякую Вам за таку розгорнуту відповідь, я хотів би ще у Вас спитати а те що академвідпустка була видана мені одного разу на рік, а потім продовжена ще на рік це ніяк не впливає на відстрочку? Бо я просто десь чув що відстрочка діє тільки рік, а потім коли подовжуєш то вже все?

      • Турчин Ярослав Александрович

        Надання академ.відпустки - це власна компетенція вищого навчального закладу, відповідно до внутрішніх положень закладу! Законодаваство жодних посилань на строк академ.відпустки наразі не містить. Все інше - хвора фантазія окремих посадових осіб, що свою думку чи свої бажання ставлять вище закону!

        Проект наказу Міністерства освіти і науки України щодо академічних відпусток, який повірте мені буде прийнятий вже у цьому році, так само не містить жодних обмежень щодо строку перебування у академічній відпустці. Раніше діюча норма щодо 1 року була спричинена тим, що цей рік за студентом зберігалася раніше призначена академічн стипендія... зараз це положення вже де діє.

        Відстрочка від призову не обмежена наразі будь-якими строками. Був нещодавно кейс, що особа вчилась на бакалавра, на магістр і вже вступила до аспірантури. І на всіх трьох етапах даному громадянину гарантовано право звільнення від мобілізації.

        Повторюсь. Підставою для втрати права на відстрочку від призову на строкову службу, або мобілізації з 27 (в найблищий час - з 25 років) - є втрата громадянином статусу здобувача вищої освіти, тобто відрахування із закладу вищої освіти.

        Відрахування – припинення статусу здобувача вищої освіти, прав та обов’язків особи, що здобуває вищу освіту.

        Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

        1) завершення навчання за відповідною освітньою програмою;

        2) власне бажання;

        3) переведення до іншого закладу вищої освіти;

        4) невиконання індивідуального навчального плану;

        5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

        6) порушення академічної доброчесності;

        7) інші випадки, передбачені законом.

        У вас на руках є студентський квиток, що підтверджує ваше навчання. І ви не зобов'язані доводити свою невинуватість будь-якому органу влади чи посадовій особі.

        Успіхів Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Академвідпустка видається студенту лише один раз на весь строк навчання. Проте аргумент ТЦК також не відповідає закону.

    У разі потреби отримати повну та предметну консультацію можете звернутись до мене персонально.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 8 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Відповідно до частини одинадцятої статті сімнадцятої Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої, фахової передвищої чи професійної (професійно-технічної) освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають. Тобто в законодавстві вказано, що студенти на час академвідпустки право на відстрочку від призову на строкову службу не втрачають!

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових платних юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти юридичних документів (наприклад, текст скарги чи заяви до поліції), попрацювати по Ваших відносинах з органами державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами тощо.

    Якщо Ви вже отримуєте безоплатну кваліфіковану консультацію, то прохання до Вас ставити позитивний відгук, щоб хоча б позитивною оцінкою віддячити юристу, який працював над цим питанням.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України