Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 серпня 2023, питання №90206 250₴

Чи отримують відсрочку від мобілізації аспіранти які знаходяться в академвідпустці яким виповнилось 27 років, і які закінчили військову кафедру?

Я аспірант, знаходжусь в академвідпустці.
Мені 27 років.
Маю військову кафедру.
Чи маю я право на відсрочку від мобілізації?

Відповіді юристів (17)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Віталій!

    Я аспірант, знаходжусь в академвідпустці.Мені 27 років.Маю військову кафедру.Чи маю я право на відсрочку від мобілізації?

    ОДРАЗУ ЗАЗНАЧУ, ЩО ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ КОНКРЕТНО ДАНИЙ МОМЕНТ НЕ ВРЕГУЛЬОВАНО. НА МОЮ СУБ'ЄКТИВНУ ТОЧКУ ЗОРУ, ТЦК МОЖЕ ЦІЛКОМ ЗАКОННО ВІДМОВИТИ У НАДАННІ ВІДСТРОЧКИ З ОГЛЯДУ НА ТЕ, ЩО ВИ ПЕРЕБУВАЄТЕ В АКАДЕМІЧНІЙ ВІДПУСТЦІ.

    ЧОМУ? НИЖЧЕ РОЗБИРАЮ ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВИ МАЄТЕ БУТИ АСПІРАНТОМ ТА НАВЧАТИСЬ ЗА ДЕННОЮ ФОРМОЮ НАВЧАННЯ.

    ЯКЩО ЗІ СТАТУСОМ АСПІРАНТА ПРОБЛЕМ У ВАС ТОЧНО НЕМАЄ (ВІН ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ПРОТЯГОМ АКАДЕМІЧНОЇ ВІДПУСТКИ), ТО ПІДТВЕРДИТИ ФАКТ НАВЧАННЯ НА МОМЕНТ ПОХОДУ ДО ТЦК - ПРОБЛЕМА. АКАДЕМІЧНА ВІДПУСТКА - ЦЕ ПЕРЕРВА У НАВЧАННІ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    ...

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    ...

    3) аспірант - особа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва.

    ...

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    ...

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ЯКЩО ВИ ЗМОЖЕТЕ ОТРИМАТИ У ВАШОМУ ВУЗІ ДОКУМЕНТИ ПРО ТЕ, ЩО ВИ Є АСПІРАНТОМ ТА НАВЧАЄТЕСЬ НА ДЕННІЙ ФОРМІ, ВІДСТРОЧКА БУДЕ. АЛЕ ЗГАДУВАТИ У ДАНИХ ДОКУМЕНТАХ ПРО ПЕРЕБУВАННЯ В АКАДЕМІЧНІЙ ВІДПУСТЦІ ТОЧНО НЕ ПОТРІБНО.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Звичайно, Ви маєте право на відстрочку, і ніякої суб'єктивної точки зору тут бути не може, бо Ваша підстава на відстрочку є нормою імперативного характеру, тобто не може бути піддана жодному сумніву!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Академвідпустка не є відрахуванням з ВНЗ, а лише пауза у навчанні в аспірантурі. Отже відстрочка під час навчання автоматично діє і у академвідпустці. Це не потрнбує додаткових доказів!

    Якщо Ви ще не подавали заяву на відстрочку, а Вас викликали повісткою до ТЦК, рекомендую до такої заяви із посиланням на згадану норму закону додати наказ ВНЗ про зарахування на денну форму навчання в аспірантурі. Це все, що треба!

    У разі виникнення проблем з ТЦК, його незаконні рішення чи дії завжди можна оскаржити.

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    Чекаю від Вас можливих додаткових питань. Успіхів Вам!

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      А я не прошу Вас давати коментарі моїй або іншим відповідям! Вже не один раз це помічаю, а тому звертаюсь до адміністрації сайту. Слідкуйте за своїми відповідями, які містять імперативні норми.

      А ще краще, подискутуйте із Командуванням Сухопутних військ ЗСУ, точніше з їх думкою. Коментувати чужі думки у Вас виходить добре, не втрачайте можливості.

      • Турчин Ярослав Александрович

        Шановний В"ячеславе Володимировичу! Прохання від стороннього спостерігача, який переконаний, що на сайті працюють професіонали, які послуговуються Стандартами професії та Кодексом правничої етики. Ведіть себе гідно професії! Ми не на "одеському Привозі", Ви не продаєте одяг з Туреччини поряд з ятками інших, а надаєте правничу допомогу! Ви маєте право на власну позицію, але така позиція не має вводити людей в оману щодо відсутності законодавства. Якщо відсутнє розуміння законодавства та досвіду у відповідній галузі - це не свідчить про відсутність законодавчого регулювання чи права не бути мобілізованим у конкретного громадянина, що звернувся за допомогою, а замість цьго вимушений спостерігати провокації в інтересах органу влади або з"ясування стосунків між конкуруючими правниками! Юрист не може знати всього, але перш ніж спішити надати відповідь - має перевіряти свої знання та досвід на відповідність чинному законодавчому регулюванню питання. Знаєте скільки разів доводилось виправляти навіть досвідчених суддів у місцевих та апеляційних судах, що виносили рішення на підставі редакції закону, що вже 3-4 чи більше років як не діяв... Вони теж були переконані, що все уже знають і перевіряти себе не треба... і лише Вищий спеціалізований чи Верховний Суд України виправляв ситуацію. А за кожною помилкою, як і у лікарів, стоять долі людей.. а у даному питанні можливо й життя й здоров"я.

        Якщо Ви вважаєте, що людина має служити проти свого бажання - це політична позиція, а не правнича. Виникає питання - чого тоді Ви досі не мобілізовані та чого не працюєте юристом у ТЦК та СП, у них є вакансії у більшості областей (питання риторичні та не протребують відповідей).

        Тож давайте будемо толерантніше одне до одного (усі колеги - юристи) та не влаштовувати "бійки за клієнтів". Тут наче пишуть дорослі люди, дієздатні так би мовити... і вони здатні самостійно вирішити чия відповідь і допомога їм потрібніша.

        • Кирда Вячеслав Володимирович

          Колего!

          Оскільки Ви на сайті працюєте не досить довго, проста Вам порада - не лізьте в чужі справи, коли Вас про це ніхто не просить.

          Коментувати написане ніяк не збираюсь. У Вас своя думка, у мене своя і відповідний досвід. Молодці, що так швидко навчились ставити негативні голоси на відповіді.

          Успіхів.

          • Турчин Ярослав Александрович

            Шановний! У Вас істерика? Це вже навіть не рівень дискусії ринку, а дитячий садочок якийсь. Так, на даній платформі я працюю лише 1 рік. Не завжди активно на зв"язку, адже у країні воєнний стан, як Ви чули. А ще є реальні справи, а не протерті штаня 24/7 на онлайн-ресурсах. Проте перш ніж ображати та малюватись статусом, пропрацюйте ще стільки ж років, скільки у Вас досвіду в реальній правничій професії, може тоді будете мати право кидатися на людей юристів, в кожному слові вказуючи на свої образи на інших, бо ж зробили помилку, а гідності та дорослості визнати - немає. Якщо будете переходити на особистості, вимушений буду звертатися до модератора платформи щодо Вашої поведінки, яка не відповідає Стандарту якості консультації Uristy.ua.

    Турчин Ярослав Александрович

    Доброго вечора, шановний Віталіє!

    Ви мали право на відстрочку від призову на строкову службу до 27 років та тепер маєте аналогічні права за мобілізацією, адже академічна відпустка не є закінченням навчання і не є підставою для відрахування з навчання. В мобілізаційному законодавстві йдеться саме про факт навчання, яке починається відповідними наказами. Згідно наказу про зарахування в число здобувачів вищої освіти - ви розпочинаєте навчання у ЗВО і підставою припинення навчання є лише наказ про відрахування зі складу здобувачів вищої освіти за відповідною освітньо-науковою програмою аспірантури, в т.ч. внаслідок завершення навчання та отримання диплому / захисту дисертаційного дослідження.

    ВІдповідно до абзацу 1 частини другої, частини п'ятої статті 46 Закону України "Про вищу освіту", Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми.

    Нажаль, Міністерство освіти і науки України у 2018 році скасувало раніше діючий Порядок, а новий ще не затвердила. На сайті МОН міститься лише проект наказу з цього питання, оприлюднений у квітні 2023 року. Він буде прийнятий певен найближчим часом.

    Доречі, заклад вищої освіти має видати вам довідку про навчання, оскільки ви не відраховані і рахуєтесь здобувачем вищої освіти (аспірантом). Ваш студентський квиток також не анульований. Раніше пам'ятаю особи, що навчались на денній державній формі навчання за постановою КМУ мали право навіть на збереження стипендіального забезпечення на період академічної відпустки.

    За такою ж логікою ТЦК та СП - можна вважати зимові канікули, практику та й взагалі 15-хвилинні перерви між парами - перериванням навчання... і що? Можна ловити на перервах здобувачів освіти та тягнути на мобілізацію?!

    Звісно, якщо ТЦК має конкретну мету "гребти" на мобілізацію та виконувати план призову, то ви їм нічого не доведете.. Вони використовуватимуть будь-який привід для спекуляцій на власну користь. Просто менше ходіть до цих к%злів, у будь-якому випадку Ви правда і закон на вашому боці!

    Сьогодні закладами освіти (ЗО) продовжує застосовуватись Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти затверджене спільним наказом МОН та МОЗ від 06.06.1996 р. № 191/153, яке втратило чинність згідно з спільним наказом МОН і МОЗ від 13.02.2018 № 145/250 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України від 06 червня 1996 року № 191/153. Щоправда, 10.01.2020 р. МОН скерувало на погодження до Державної регуляторної служби (ДРС) проект наказу «Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки», яка однак відмовила в погодженні цього наказу (рішення №70 від 03.02.2020 р.).

    Станом на 2023 рік МОН України розробило новий проект наказу. Він чекає затвердження.

    Більшість закладів вищої освіти (ЗВО) врегульовують порядок надання академічної відпустки у внутрішніх нормативних документах. Такі документи діють зокрема у КПІ імені Ігоря Сікорського, Київському міжнародному університеті, НУ «Львівська політехніка», ЛНУ імені Івана Франка, Тернопільському НПУ ім. Гнатюка та ін. Порядок надання академічної відпустки може врегульовуватись також у внутрішніх документах закладів фахової передвищої освіти (ЗФПО).

    Максимальна тривалість академічної відпустки встановлюється до одного року. При необхідності тривалість академічної відпустки може бути подовжена ще на один рік.

    Окремі види відпусток можуть надаватись на довший строк. Так, академічна відпустка по догляду за дитиною надається до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку. Тривалість таких відпусток та особливості їх надання врегульовується Кодексом законів про працю України. Вони можуть бути надані як матері, так і батькові.

    Здобувачі вищої освіти, які перервали навчання, надається академічна відпустка. Особи, яким надано академічну відпустку, не відраховуються з числа здобувачів вищої освіти та зберігають окремі права здобувча вищої освіти відповідно до законодавства та положення про організацію освітнього процесу в ЗВО.Оприлюднений для громадського обговорення 23.04.2023 року проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки".
    Відповідно до частини 11 статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої, фахової передвищої чи професійної (професійно-технічної) освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.{Частина одинадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2145-VIII від 05.09.2017, № 2995-IX від 21.03.2023}
    Відповідно до абзацу 2 частини 3 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації не підлягають також здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.{Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}Така особа може бути призваною або мобілізованою ЛИШЕ за власним бажанням або у випадку відрахування.

    Такої ж думки притримується експерт освітнього порталу "Osvita.ua" кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного та фінансового права, заступник декана юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Роман Станіславович Шандра https://osvita.ua/vnz/high_school/71299/

    Зважаючи на викладене,академічна відпустка - є реалізацією академічних прав здобувача вищої освіти, яке прямо гарантовано державою у Законі України "Про вищу освіту". Академічна відпустка - перерва у навчанні, а не його завершення, тому не є підставою для втрати прав на відстрочку у призові, визначених спеціальними законами з питань військової служби та мобілізації.

    Стаття 19 Конституції України, Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.У випадку неврегульованості питання права особи, як правило, застосовується аналогія закону або аналогія права (ч.6 ст. 7 Кодексу адміністративного судочинства України)

    Ви у своєму праві! Жодної відповідальності за ігнорування ТЦК та СП до вас застосовано бути не може... Навіть адміністративної у вигляді штрафу. Крім того, обов'язок щодо первинного обліку призовників та військовозобов'язаних покладено на відповідні підрозділи Закладу вищої освіти. Тож, якщо у ТЦК та СП є питання, хай підіймають свої вибачте "$упки" і вирішують питання з відповідальними за облік особами ЗВО. Можуть навіть в судовому порядку визначитись, хто з них кращий тлумач законів.

    Жоден чинний закон не зобов'язує Вас бігати по ТЦК та СП й "чолом бити", щоб Вам дали "вольну" (відстрочку від призову).

    Так звана "відстрочка" - це пасивне право, яке виникає не з моменту повідомлення про його наявність "воєнкомів", а саме з часу настання обумовлених законодавством обставин - вступу на навчання, отримання статусу та таке інше. Жодних активних дій для настання цього права не передбачено!

    Ніхто не зобов"язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність (стаття 60 Конституції України).

    У разі неправомірного оформлення протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності (без Вашої участі як правило не може бути оформлено такий протокол та постанову про притягнення до відповідальності) - його можна досить легко оскаржити в судовому порядку. Більше ніяких мір віповідальності та впливу до Вас застосовано не може бути!

    Успіхів Вам!

    • Віталій Клієнт 9 місяців тому

      Я відніс довідку з університету до військкомату і вони її не прийняли. Пояснити чому не змогли сказали лише, що все помінялось йдіть до військової адміністрації.(Повістку не давали, я як громадянин України кожного року відносив довідки до військкомату).

      • Турчин Ярослав Александрович
        100%

        Шановний Віталіє! Ви ж розумієте, що вони у разі судового процесу скажуть, що в очі не бачили Вас і Ви їм нічого не приносили. В крайньому випадку - що то є приватна думка конкретного недосвідченого працівника. Так діють багато в яких органах влади і приватних фірмах.. Навіть у ЖЕКах багатоквартирних будинків.

        Повтороюся. По-перше - жоден закон не зобов"язує Вас йти до ТЦК та СП і "вимолювати" собі документ, що вони згідні з Вашим правом не бути мобілізованим відповідно до абзацу 2 частини 3 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

        По-друге, якщо вже є повістка, а під час усного спілкування відмова приймати документи, зверніться до них з офіційним листом - відправивши його "Укрпоштою" (рекомендованим відправленням з описом вкладення). Так, може бути, що вони й рекомендованого листа на пошті не заберуть, побачивши, що це не лист з суду чи прокуратури, а від простого громадянина України, якого вони захищають і якому служать. І таке буває. Однак у Вас уже буде доказ звернення. Крім того, можна додатково звернутися на офіційну електронну пошту ТЦК та СП , а щоб питань взагалі не було - скріпити електронний лист - ЕЦП/КЕП ("цифровим підписом").

        Додаткова порада - у офіційному зверненні не вказуйте свою реальну адресу місця проживання, однак вкажіть таку адресу, за якою зможуть отримати для Вас лист - відповідь, якщо така буде.

        В будь-якому разі жодної відповідальності Ви не несете, адже маєте законне право і нікому його доводити не маєте. Жодної санкції застосовано в Вашій ситуації не може бути... Окрім звісно позаправової спроби "викрадення" та нападу на вулиці, яке до цього часу в окремих регіонах практикували не дуже юридично грамотні працівники ТЦК та "волонтери" з числа службовців, які не мають відношення до ТЦК та не можуть вручати повістки.

        Без Вашої явки до ТЦК на Вас навіть адміністративний штраф не можуть скласти. Про іншу відповідальність мова взагалі не йде.

        З повагою.

        • Віталій Клієнт 9 місяців тому

          Я зрозумів вас, ну повістки не давали і це теж здивувало мене коли я стояв з довідкою від університету її не приймають від мене, але могли дати повістку, але її не надали і сказали звернутись до військової адміністрації - дивно все виглядало.

        • Віталій Клієнт 9 місяців тому

          Я зрозумів вас, ну повістки не давали і це теж здивувало мене коли я стояв з довідкою від університету її не приймають від мене, але могли дати повістку, але її не надали і сказали звернутись до військової адміністрації - дивно все виглядало.

      • Турчин Ярослав Александрович

        Ну тоді взагалі немає жодних проблем і питань. Ви не зобов"язані кожного року відносити будь-які документи до військкомату / ТЦК, адже це не передбачено законом! Навіть внутрішніми інструкціями Міністерства оборони це не передбачено. які не мають зобов"язуючого характеру і не можуть породжувати обов"язки для громадян, а не для посадових осіб. Я теж навчався і навчаюсь в аспірантурі та готую до захисту дисертацію кандидата юридичних наук, однак жодного разу ніякі довідки до військкоматів не носив і не збираюся цього робити, адже такий обов"язок у аспіранта та громадянина України відсутній. Якщо в ТЦК переймаються щодо можливостей відрахування і дуже багато вільних не задіяних на фронті людей, то можуть облаштовувати мобільний пост під університетом та чекати (це був гумор, якщо що).

        І наостанок, побажання - не давайте працівникам ТЦК та СП почувати себе Богами, вони звичайнісінькі посадові особи органу державної влади, зі своїм функціоналом і обов"язками діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначений Конституцією і законами України.

        Стаття 19 Конституції України, Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
        • Віталій Клієнт 9 місяців тому

          Я відносив довідку лише тому що в них остання довідка яка занесена у базу закінчення навчання 20 вересня цього року а за академвідпустку вони не знали( це робилось для того щоб вони не рухали мене, тому що я на технічній спеціальності і залежу від електричних приладів на яких проводжу дослідження, а в звязку з тим що була пошкоджена енергетика України не зміг до кінця провести дослідження)Ну тому і взяв академвідпустку і тепер допрацьовую свою роботу в університеті.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Віталій.

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ (ДАЖЕ ПЕРЕБУВАЮЧИ У АКАДЕМІЧНІЙ ВІДПУСТЦІ), ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    Всього доброго!

    • Віталій Клієнт 9 місяців тому

      Я АСПІРАНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Віталій.

        ЯКЩО ВИ АСПІРАНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВНЗ (ДАЖЕ ПЕРЕБУВАЮЧИ У АКАДЕМІЧНІЙ ВІДПУСТЦІ), ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

        "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

        Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

        здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

        Всього доброго!

      • Турчин Ярослав Александрович

        Пане Віталію! То не принципово студент, аспірант у конкретному випадку! Адже поняття студент взагалі не використовується майже у чинному законодавстві про вищу освіту. Його замінили поняттям "здобувач вищої освіти" на різних її рівнях (І-ІV рівні)... здобувачем визнається і особа, що навчається за освітньо-професійною програмою бакалавра, і особа, що навчається за освітньо-професійною чи освітньо-науковою програмою магістра, а так само особи, що навчаються за освітньо-науковими програмами аспіранта і докторанта. Усі здобувачі незалежно від рівня на якому отримують освіту - не підлягають призову на військову службу за мобілізацією на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України