Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 22 серпня 2023, питання №90614 500₴

Чи може МСЕК завірити копію до акту огляду МСЕК?

Добрий день! Я збираю документи на звільнення з військової служби за сімейними обставинами (моя мати - інвалід 2 групи). Мати загубила давно довідку МСЕК до акту огляду. В неї є копія, яку МСЕК нещодавно "завірив" (там поставили блакитну печатку організації і написали що копія вірна). Маю питання - чи дійсно така копія є завіреною і чи може слугувати (разом з іншими супутними документами) підставою для звільнення?

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Михайле!

    Якщо копія довідки МСЕК завірена тою самою комісією, яка проводила обстеження та надавала висновок щодо інвалідності 2 групи Вашої матері, то вона, ця довідка, є цілком чинною в ряду документів, які будуть додані до Вашого рапорту на звільнення.

    До того ж у матері повинні бути додатково інші документи, які підтверджують інвалідність:

    або посвідчення інваліда

    або пенсійне посвідчення

    або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    Тепер, що стосується самого звільнення...

    Підстава для звільнення за сімейними обставинами під час воєнного стану передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу». Необхідне я виділив жирним шрифтом.

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

    Для звільнення, як Вам очевидно відомо, треба написати рапорт на ім'я командира частини і, додавши до нього документи, які підтверджують інвалідність матері, Ваше свідоцтво про народження та документ, який підстверджую спільну реєстрацію чи проживання (хоча це необов'язково, але бажано), просити про звільнення з лав ЗСУ. Рапорт можна написати в довільній формі, а можу також допомогти зробити це Вам я.

    От що далі каже про порядок звільнення закон:

    Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня. Так це вважається завіреною копією цього буде достаньо з іншими документами для демобілізацї.

    Ви повинні написати рапорт на ім’я командира військової частини додавши до нього нотаріально завірені копії таких документів:

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення( де зазначено групу інвалідності) або посвідчення інваліда або довідка про нарахування допомоги у зв’язку з інвалідністю.

    Довідка МСЕК + акт огляду.

    РАПОРТ МАЛО ПРОСТО ПОДАТИ його потрібно зареєструвати у журналі рапортів. ( тому що розгляд рапорту може розглядатися максимум 45 днів, тому щоб все було за законом по термінам, треба знати номер реєстрації вашого рапорту та номер під яким його зареєстрували.

    ТАКОЖ РЕКОМЕНДУЮ, написати від матері звернення на ім я КОМІСАРА ТЦК яким вас було мобілізовано, з проханням звільнення вас з військової служби додавши до звернення тіж самі документи що і до рапорту. НА моєму досвіді це значно пришвидшить звільнення, тому як після отримання вашого рапорту формується справа і відправляється до ТЦК для перевірки обставин. Якщо в ТЦК вже будуть в Курсі вони одразу нададуть відповідь на військову частину.

    ДО УВАГИ, після вашої демобілізації ви повинні подбати про те щоб вас знову не мобілізували, тому як були внесені зміни у а.11 ст. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, де зазначено у разі відстуності інших працездатних осіб які повинні здійснювати такий догляд за законом. (Це чоловік, батьки, діти) Пенсіонери та інваліди працездатними не вважаються.

    Тому якщо ви один син в сім ї а батько наприклад пенсіонер все тоді нормально. А якщо наприклад вас двоє. Тоді після демобілізації рекомендую оформити догляд за мамою, ітоді ви вже зможете отримати відстрочку на підставі а.10 ст 23.

    Щоб оформити догляд треба щоб мати звернулася до сімейного лікаря і отримала направлення на ЛКК для отримання довідки ЛКК форми 080-4 про потребу постійного догляду.

    Звертайтесь, маю великий досвід з вирішення вашого питання.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Звичайно, краще щоб була нотаріально завіпена копія, але виходячи з Вашої ситуації, прикладайте копію МСЕК завірену мокрою печаткою організації.

    Тим більш, що згідно постанови КМУ № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи» та наказу МОЗ України № 577 від 30.07.2012 року «Про затвердження форм первинної облікової документації, що використовується в медико-соціальних експертних комісіях» не передбачено виготовлення та видача МСЕК дублікатів довідок.

    Наприклад, при сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування завірення копії довідки МСЕК здійснюється безпосередньо підприємством, установою або організацією, зазначеними в абз. 2, 5 – 7 пп. 1 п. 1 розділу II Інструкції №449.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь! Всього доброго

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    18.06.2015 № 1000/5

    Зареєстровано в Міністерстві

    юстиції України

    22 червня 2015 р.

    за № 736/27181

    Про затвердження Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях

    {Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства юстиції

    № 1827/5 від 12.06.2018

    № 2277/5 від 04.07.2018

    № 1581/5 від 21.04.2022

    № 1927/5 від 19.05.2023}

    ...

    11. Засвідчення копій та витягів службових документів

    1. Порядок виготовлення, засвідчення та видавання копій документів визначається інструкцією з діловодства установи.

    2. Установа має право засвідчувати копії документів, що створюються в ній, за винятком копій документів, які відповідно до законодавства потребують засвідчення в нотаріальному порядку.

    3. Копії документів інших установ можуть виготовлятися і засвідчуватися установою в таких випадках:

    на вимогу судових та інших правоохоронних органів;

    для внутрішнього використання в установі (під час вирішення питань щодо прийняття громадян на роботу, навчання, засвідчення їх трудових, житлових та інших прав у взаємовідносинах з установою). Наприклад, установа може виготовити і засвідчити копію диплома працівника, яка потім буде підшита до його особової справи.

    4. Дозволяється виготовляти копію із засвідченої копії документа, якщо оригінал відсутній або його отримати неможливо.

    5. Копії документів виготовляються і видаються на вимогу інших установ або громадян з дозволу керівника установи, його заступників або керівника структурного підрозділу установи.

    6. Копія документа повинна відповідати оригіналу, тобто повністю відтворювати інформацію оригіналу і всі його зовнішні ознаки або їх частину.

    7. Не допускається виготовляти копії документів з нерозбірливим текстом, підчистками, приписами та іншими необумовленими виправленнями.

    8. Копія набуває юридичної сили лише у разі її засвідчення в установленому порядку.

    Напис про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії та проставляється нижче реквізиту документа «Підпис», наприклад:

    Згідно з оригіналом

    Провідний спеціаліст

    відділу організації діловодства

    Підпис

    Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

    Дата

    Напис про засвідчення копії скріплюється печаткою установи (без зображення герба) або печаткою структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) установи (за наявності).

    Вважаю, що буде достатньо засвідченої копії та, можливо, якщо наявне, пенсійного посвідчення зі вказівкою на групу інвалідності.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13%

    Вітаю, Михайло!

    Добрий день! Я збираю документи на звільнення з військової служби за сімейними обставинами (моя мати - інвалід 2 групи). Мати загубила давно довідку МСЕК до акту огляду. В неї є копія, яку МСЕК нещодавно "завірив" (там поставили блакитну печатку організації і написали що копія вірна). Маю питання - чи дійсно така копія є завіреною і чи може слугувати (разом з іншими супутними документами) підставою для звільнення?

    ТАК, ЦЯ КОПІЯ ВВАЖАЄТЬСЯ ЧИННОЮ ТА ПОВИННА БУТИ ПРИЙНЯТА КОМАНДУВАННЯМ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ. ВОНА ЦІЛКОМ У ПОВНІЙ МІРІ, ОСОБЛИВО РАЗОМ З ІНШИМИ ДОКУМЕНТАМИ, ДОВОДИТЬ ФАКТ НАЯВНОСТІ У ВАШОЇ МАТЕРІ 2 ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ.

    ПРИ ЦЬОМУ, ОКРІМ ДОВІДКИ МСЕК У ВАШОЇ МАТЕРІ МОЖЕ БУТИ ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ ПО ІНВАЛІДНОСТІ АБО ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ІНВАЛІДНІСТЮ. ЦІ ДОКУМЕНТИ, ВІДВЕРТО КАЖУЧИ, МАЮТЬ НЕ МЕНШУ ЮРИДИЧНУ СИЛУ, ЯКЩО НЕ БІЛЬШУ. ЗОКРЕМА, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ДОВІДКА МСЕК ВЗАГАЛІ НЕ ПРИЙМАЄТЬСЯ.

    ТОМУ ВСЕ ДОБРЕ, НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ. СПРОБУЙТЕ ІЗ ОТРИМАНОЇ КОПІЇ ЩЕ ЗРОБИТИ НОТАРІАЛЬНУ КОПІЮ, АБИ У ПОДАЛЬШОМУ ОДИН ПРИМІРНИК ДОВІДКИ МСЕК БУВ У ВАС НА РУКАХ.

    Всього доброго! Успіхів.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Михайло!

    Чи може МСЕК завірити копію до акту огляду МСЕК? - може, інша справа чи прийме ваша в/ч таку копію без наявності оригіналу цього документа. Адже, силу оригіналу має лише нотаріально засвідчена копія. Однак, якщо Ви маєте оригінал чи нотаріально засвідчену копію пенсійного посвідчення чи індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю, то проблем виникнути не повинно. Відповідно Ви можете звільнитися з військової служби у зв'язку з наявністю у вашої матері II групи інвалідності (підпункт "г" пункт 2 частини четвертої статті 26 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"). Згідно частини третьої статті 24 Закону закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    При цьому, в частині 7 статті 26 Закону вказано, що звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Так, відповідно до пункту 233 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого указом Президента України від 10.12.2008 №1153/2008 (далі - Положення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text), військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення.

    Подання рапорту "по команді" означає направлення його в порядку підпорядкування прямому командиру, який після розгляду та задоволення передає далі своєму безпосередньому командиру з відміткою про власне клопотання з відповідного питання.

    У рапортах зазначаються:

    - підстави звільнення з військової служби;

    - думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

    - районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

    Пунктом 241 Положення передбачено, що накази про звільнення військовослужбовців з військової служби оголошуються командирами (начальниками) військових частин.

    Відповідно до пункту 12.1 Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України 10.04.2009 № 170 (далі - Інструкція https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0438-09/conv#...), звільнення військовослужбовців з військової служби (крім військовослужбовців строкової військової служби) здійснюється посадовими особами, визначеними пунктом 225 Положення.

    Бесіда з питань звільнення з військової служби проводиться (пункт 12.7 Інструкції):

    1) з військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу - командиром військової частини, в якій вони проходять військову службу, або його заступником;

    2) з молодшими та старшими офіцерами до підполковника включно:

    у військовій частині - командиром військової частини;

    в управлінні з’єднання - командиром з’єднання або його заступниками;

    в управлінні оперативного (повітряного) командування, органах військового управління і командуваннях видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України - начальником відповідного структурного підрозділу, заступником командувача чи керівника органу військового управління;

    у структурних підрозділах Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - керівниками структурних підрозділів Міністерства оборони України, Головнокомандувачем Збройних Сил України, Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту начальником Генерального штабу Збройних Сил України або їх заступниками;

    Під час бесіди з військовослужбовцем посадова особа роз’яснює йому, які пільги та переваги він має з працевлаштування та матеріально-побутового забезпечення, доводить військовослужбовцю рішення щодо рекомендацій для територіального центру комплектування та соціальної підтримки стосовно можливості проходження ним служби у військовому резерві Збройних Сил України, водночас з’ясовує про місце проживання після звільнення військовослужбовця та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки для направлення його на військовий облік. При цьому враховуються прохання та побажання військовослужбовця, даються необхідні пояснення з інших питань.

    У разі коли під час бесіди виникли питання, які не можуть бути вирішені на місці, на адресу відповідної посадової особи чи органу військового управління надсилається запит з необхідними матеріалами і довідками.

    Зміст проведення бесіди відображається в аркуші бесіди. У разі відмови військовослужбовця підписати аркуш бесіди він підписується особами, присутніми під час бесіди, з відміткою про відмову військовослужбовця підписувати аркуш бесіди.

    Аркуш бесіди зберігається у першому примірнику особової справи військовослужбовця.

    Відповідно до пункту 12.9 Інструкції документи на звільнення військовослужбовців з військової служби надсилаються безпосередньо до служби персоналу, підпорядкованій посадовій особі, яка має право на звільнення такого військовослужбовця з військової служби, у таких випадках звільнення:

    за підставами, передбаченими пунктами «б», «в» і «д» частини третьої, підпунктом «г» пункту 1 частини четвертої, підпунктами «а», «б», «в», «ґ» пунктів 1, 2 частини п’ятої, підпунктами «а», «б», «в», «ґ» пункту 1, підпунктами «а», «б», «г» пункту 2 частини шостої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», якщо звільнення відбувається за бажанням військовослужбовця.

    Перелік документів, що подаються з поданням до звільнення військовослужбовця з військової служби, зазначено у додатку 19 до Інструкції (пункт 12.11 Інструкції):

    "2. За власним бажанням подаються:

    копія аркуша бесіди;

    копія рапорту військовослужбовця;

    копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років)".

    ЗРАЗОК РАПОРТУ:

    Командиру ___

    В/ч ___

    ___

    (прізвище, ініціали)

    Посада, В/ч ___

    ___

    (прізвище, ініціали)

    адреса зареєстрованого місця проживання:

    ___

    місце отримання поштової кореспонденції:

    ___

    номер засобів зв’язку:

    ___

    електронна адреса:

    ___

    РАПОРТ

    У зв’язку з прийняттям Закону України від 01.04.2022 року № 2169-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян», що набрав чинності 13 квітня 2022 року та яким розширено перелік підстав для звільнення з військової служби під час воєнного стану військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації,

    Прошу Вас звільнити мене, (ПІБ, звання), керуючись підпунктом "г" пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», з військової служби через сімейні обставини, а саме у зв’язку з наявністю матері з інвалідністю II групи.

    До рапорту додаю:

    - моє свідоцтво про народження;

    - паспорт матері та документ про її інвалідність, достатньо одного (пенсійне посвідчення/довідка до акту огляду МСЕК/ індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю).

    (підпис) (прізвище, ініціали)

    «___» ___ 2023 р.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь! Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Михайло.

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ЧАС:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби або під час дії воєнного стану визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.. ...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:…

    2) під час дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;

    якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    МСЕК ВИДАВ ДАНУ ДОВІДКУ МСЕК, ТОМУ МАЄ ПРАВО ПОСВІДЧИТИ ДАНУ КОПІЮ ДОВІДКИ МСЕК.

    РАЗОМ З ІНШИМИ ДОКУМЕНТАМИ: ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ МАТЕРІ ІНВАЛІДА, КОПІЯ ДОВІДКИ МСЕК, МОЖЕ БУТИ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ЗСУ, ЗГІДНО ДО ПОДАНОГО РАПОРТА.

    ЗРАЗОК РАПОРТА:

    Командиру В/ч №___

    Рапорт

    Прошу Вас звільнити мене, ___

    (звання, ПІБ)

    ___,

    із лав Збройних Сил України у зв’язку з сімейними обставинами, згідну пп. "г" п.2 ч.4 ст.26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та із служби осіб рядового і начальницького складу».

    Підтверджуючі документи додаю:

    - ___

    - ___

    - ___

    - ___

    - ___

    Адреса:

    ___

    ___

    ___

    ___

    Тел. ___

    «___»___ ___ року ___

    (дата) (звання, підпис, прізвище та ініціали)

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПРАВИЛА організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0736-15):

    " 11. Засвідчення копій та витягів службових документів ...

    2. Установа має право засвідчувати копії документів, що створюються в ній, за винятком копій документів, які відповідно до законодавства потребують засвідчення в нотаріальному порядку. ...

    4. Дозволяється виготовляти копію із засвідченої копії документа, якщо оригінал відсутній або його отримати неможливо.

    5. Копії документів виготовляються і видаються на вимогу інших установ або громадян з дозволу керівника установи, його заступників або керівника структурного підрозділу установи.

    6. Копія документа повинна відповідати оригіналу, тобто повністю відтворювати інформацію оригіналу і всі його зовнішні ознаки або їх частину.

    7. Не допускається виготовляти копії документів з нерозбірливим текстом, підчистками, приписами та іншими необумовленими виправленнями.

    8. Копія набуває юридичної сили лише у разі її засвідчення в установленому порядку.

    Напис про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії та проставляється нижче реквізиту документа «Підпис», наприклад:

    Згідно з оригіналом

    Провідний спеціаліст

    відділу організації діловодства

    Підпис

    Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

    Дата

    Напис про засвідчення копії скріплюється печаткою установи (без зображення герба) або печаткою структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) установи (за наявності)...

    13. Особливим видом копії документа є дублікат - повторно оформлений службовий документ для використання замість втраченого чи пошкодженого оригіналу (диплома, свідоцтва, трудової книжки тощо), що має таку саму юридичну силу.

    Дублікат виготовляється на такому самому бланку, що й оригінал, та містить інформацію, аналогічну інформації в оригіналі. На ньому проставляються відбиток печатки установи і підписи посадових осіб, які мають право підпису цих документів на момент оформлення дубліката. На дублікаті проставляється у правому верхньому куті відмітка «Дублікат».".

    ---

    Доброго дня, пане Михайле! Як я вважаю, належним для матері є звернутись до МСЕК про видачу дубліката довідки до акта МСЕК.

    Турчин Ярослав Александрович
    12%

    Так, така копія довідки є засвідченою належним чином.

    За загальним правилом довідки МСЕК являються документом суворої звітності і дублікати на них не видаються. В той же час передбачена можливість відновлення втрачених документів, що підтверджують інвалідність. Так, для відновлення документів, які належать особі з інвалідністю, необхідно звернутися до органу соціального захисту, який має доступ до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю і може надати інформацію про групу і причину раніше встановленої інвалідності. Для відновлення інших документів або довідки МСЕК слід звернутися до медико-соціальної експертної комісії за місцем перебування особи і лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я підкажуть способи розв’язання проблемних питань.

    Крім нотаріальних органів, засвідчувати вірність копій документів відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 4 серпня 1983 року „Про порядок видачі та засвідчення підприємствами, установами, організаціями копій документів, що стосуються прав громадян“, який діє в Україні відповідно до статті 3 Закону України „Про правонаступництво України“ як такий, що не суперечить законодавству України, мають право державні та громадські організації, установи, підприємства на прохання громадян. Ці документи повинні виходити від цих підприємств, організацій та установ і стосуватися прав та законних інтересів громадян, які звернулися з таким проханням. При цьому копії документів видаються на бланках цих підприємств, організацій та установ. Вірність копії документа засвідчується підписом керівника чи уповноваженою на те службовою особою та печаткою. На копії зазначається дата її видачі та робиться відмітка, що оригінал знаходиться на цьому підприємстві, в установі, організації.

    Крім підприємств, установ, організацій, засвідчувати вірність копій документів відповідно до Закону України „Про адвокатуру“ мають право адвокати у справах, які вони ведуть.

    Загальні вимоги щодо порядку засвідчення вірності копій документів підприємствами, установами, організаціями та адвокатами аналогічні вимогам, що ставляться до нотаріального засвідчення.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо та копія завірена печаткою МСЕК то вона підходить, подайте до рапорту.

    згідно постанови КМУ № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи» та наказу МОЗ України № 577 від 30.07.2012 року «Про затвердження форм первинної облікової документації, що використовується в медико-соціальних експертних комісіях» не передбачено виготовлення та видача МСЕК дублікатів довідок.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (далі – МСЕК).

    При цьому завірення копії довідки МСЕК здійснюється безпосередньо підприємством, установою або організацією, зазначеними в абз. 2, 5 – 7 пп. 1 п. 1 розділу II Інструкції №449.

    Вимоги постанови КМУ № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи» та наказу МОЗ України № 577 від 30.07.2012 року «Про затвердження форм первинної облікової документації, що використовується в медико-соціальних експертних комісіях» не передбачено виготовлення та видача МСЕК дублікатів довідок.

    А досить часто нотаріуси відмовляють в отриманні нотаріальної копії так як це є документ МОЗ а вони їх не завіряють, тому Ваша форма цілком достатня.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. Способи засвідчення копій документів

    • нотаріальне засвідчення копії документа;
    • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
    • засвідчення копії документа фізичною особою.
    Нотаріальне засвідчення копії документаУвага!!! З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", в Україні введено режим воєнного стану!

    Реєстр нотаріусів, які працюють під час війни

    Вчинення цієї нотаріальної дії є правовою гарантією охорони прав громадян і забезпечує подальшу реалізацію важливих для громадян прав і обов’язків. Однією з нотаріальних дій, що вчиняються в державних нотаріальних конторах, є засвідчення вірності копій документів і виписок з них. У ст. 75 Закону України «Про нотаріат» встановлено, що нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, засвідчують вірність копій документів, виданих підприємствами, установами і організаціями за умови, що ці документи не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом.

    Умови засвідчення вірності копій документів та виписок з них:

    • відповідність документа з якого засвідчується вірність копії, вимогам закону. Це означає, що документ не повинен суперечити закону як за змістом, так і за формою.
    • наявність юридичного значення документа. Ця вимога випливає з сутності цієї нотаріальної дії та означає, що документ, з якого засвідчується вірність копії, повинен стосуватися прав і законних інтересів громадян, мати значення для подальшої їх реалізації, а отже, створювати певні правові наслідки для громадянина.
    • засвідчення вірності копії документа. Перевірка того факту, чи може нотаріус з представленого документа засвідчити копію.

    Вимоги до документа, що посвідчується Відповідність документа, з якого посвідчується копія, вимогам закону означає, що документ не повинен суперечити законові як за змістом, так і за формою. Документом, який суперечить законові, визнається такий, зміст якого є протиправним. Юридичне значення документа, копія якого засвідчується, полягає в тому, що він стосується прав і законних інтересів громадян, має значення для подальшої їх реалізації та створює певні правові наслідки для громадянина.

    У деяких випадках виникає необхідність засвідчення вірності копії з копії документа. Така дія вчиняється нотаріусом, посадовою особою органів місцевого самоврядування, якщо вірність копії засвідчена в нотаріальному порядку або якщо ця копія видана підприємством, установою, що видала оригінал документа (ст. 76 Закону України «Про нотаріат»).

    Засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади

    Засвідчення копій документів, що видаються органами державної влади, здійснюється на підставі Національного стандарту ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», згідно з наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 р. № 144 який з 1 вересня 2021 року набрав чинності .

    З 01.09.2021 року юрособам треба оформляти службові документи саме згідно з ДСТУ 4163:2020, чия дія поширюється на державні органи, органи місцевого самоврядування, установи, підприємства, організації та інших юридичних осіб незалежно від їхнього функціонально– цільового призначення, рівня і масштабу діяльності та форми власності.

    Таким чином підприємства застосовують ДСТУ 4163:2020 обов'язково, а ФОПи можуть застосовувати цей стандарт за бажанням. Дія Стандарту № 55 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації». припинено з 01 вересня 2021 року.

    Засвідчення копії документа фізичною особою

    Законодавством України не регламентований порядок засвідчення копій документів фізичними особами. Рекомендується на таких копіях проставляти:

    • відмітку «Згідно з оригіналом»;
    • особистий підпис особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвище;
    • дату засвідчення копії.

    Документи, копії з яких забороняється засвідчувати

    Забороняється засвідчувати:

    • правильність копії (фотокопії) з документа, на підставі якого відповідні установи видають оригінал документа (довідки про народження дитини, довідки про смерть тощо). Також не допускається засвідчення правильності копії (фотокопії) з додатка без пред’явлення основного документа (наприклад, витяг із залікової відомості);
    • документів, що видаються органами охорони здоров’я: довідки лікувальних установ про народження дитини, лікарняні свідоцтва і фельдшерські довідки про смерть, довідки і висновки про наявність психічних захворювань;
    • правильність копії з документів, які містять підчистки та дописки, необумовлені виправлення, закреслені слова;
    • вірність копії перепусток для проходу в установу, посвідчень про відрядження військовослужбовців, довідок про перебування в партизанських загонах;
    • документи, що написані олівцем, містять нечіткий, нерозбірливий текст, відбиток печатки стертий або такий, що не читається.
    • трудові книжки у разі виїзду громадянина за кордон, бо трудові книжки не підлягають легалізації та вивозу за кордон. За запитами видаються архівні довідки.
    Оформлення виписки з документа

    Посвідчення виписки з документа є можливим теж за певної умови: якщо в документі вміщено декілька не пов'язаних між собою питань, які можуть за своїм змістом існувати окремо одне від одного. Виписка має відтворювати повний текст частини документа з певного питання. Для прикладу розглянемо порядок оформлення виписки з трудової книжки. Вона повинна містити повний текст першої сторінки із зазначенням назви документа, прізвища, імені та по батькові власника, року народження, освіти, професії, а вже потім викладається зміст запису, необхідного громадянинові.

    Розмір ставок державного мита

    Засвідчувати можна будь-яку кількість копій, реєструючи в реєстрі нотаріальних дій кожну копію, надаючи кожній з них окремий номер у реєстрі та стягуючи державне мито за кожну з них.

    Згідно з ст.3 декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито", розмір державного мита, яке стягується державними натаріусами, посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних та міських рад становить:

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 6 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Добрий день. Засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади

    Засвідчення копій документів, що видаються органами державної влади, здійснюється на підставі Національного стандарту ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», згідно з наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 р. № 144 який з 1 вересня 2021 року набрав чинності .

    З 01.09.2021 року юрособам треба оформляти службові документи саме згідно з ДСТУ 4163:2020, чия дія поширюється на державні органи, органи місцевого самоврядування, установи, підприємства, організації та інших юридичних осіб незалежно від їхнього функціонально– цільового призначення, рівня і масштабу діяльності та форми власності.

    Таким чином підприємства застосовують ДСТУ 4163:2020 обов'язково, а ФОПи можуть застосовувати цей стандарт за бажанням. Дія Стандарту № 55 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації». припинено з 01 вересня 2021 року.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України