Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 серпня 2023, питання №91058

Чи можу я жити окремо, а по документах числитися у сім'ї, щоб ДБСТ не розформували і мене особисто все влаштовувало?

Я проживаю в дитячому будинку сімейного типу (ДБСТ). Мені скоро 18 років і я не хочу знаходиться в сім'ї через наші погані відносини. Нас в цій "сім'ї" 5, що буде чекати на тих 4 дітей, якщо я піду? Мені постійно кажуть, що якщо я піду, то ДБСТ розформують і дітей відправлять по інтернатах та дитячих будинках - це мої рідні брати та сестра, тому я видусь на це. Можете будь ласка пояснити цю ситуацію.
Хочу дещо додати і уточнити стосовно цього моменту. Чи можу я жити окремо, а по документах числитися у сім'ї, щоб ДБСТ не розформували і мене особисто все влаштовувало?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так можете. Вы маєте право з 14 років обирати своє місце проживання. Домовляйтесь з батьками.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Софія!

    Я вже відповідав на Ваше питання декілька днів тому.

    Так, якщо Ви підете з ДБСТ, то є вірогідність того, що ДБСТ розформують. З приводу Вашого уточнення, то це мало вирогідно, оскільки наразі Ваші батькі-вихователі несуть за Вас відповідальніть і мають відповідні зобов'язання щодо Вашого утримання.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Софія Клієнт 8 місяців тому

      Я не хочу виходити із сім'ї офіційно, щоб все було як треба. Але проживати після повноліття я бажаю окремо. Як я знаю, то особа якій виповнилося 18 років повністю дієздатна і несе відповідальність за себе сама.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        То Ви маєте на це право. Як я вже це і зазначав.

        • Софія Клієнт 8 місяців тому
          • Якщо я так зроблю, то розформування бути не повинно?
          • Айвазян Юрий Климентьевич

            За умови, якщо Ви домовитесь з прийомними батьками.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України