Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 серпня 2023, питання №91179 150₴

Можно ли выехать за границу получая второе высшее образование?

Мне 25, у меня приписное (военную службу не проходил), ранее обучался в техникуме и после в университете до магистра. Если поступить в ВУЗ второй раз будет ли у меня отсрочка от армии и появится ли возможность пересечь границу?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Нет. Законодательство это не предусматривает.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Богдане!

    Мне 25, у меня приписное (военную службу не проходил), ранее обучался в техникуме и после в университете до магистра. Если поступить в ВУЗ второй раз будет ли у меня отсрочка от армии и появится ли возможность пересечь границу?

    ТАК, ВІДСТРОЧКА ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ У ВАС БУДЕ. АЛЕ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЦЕ ВСЕ ОДНО ВАМ НЕ НАДАСТЬ. СТУДЕНТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ВИЇЗДУ ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ.

    ПРО ВСІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ТУТ

    Всього доброго! З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Богдане!

    Отримання другої вищої освіти не є підставою для виїзду за кордон, хоча дає Вам право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Але, на жаль, не надає Вам права на виїзд за кордон.

    Підстави для виїзду за кордон передбачені Постановою КМУ про "Правил перетинання державного кордону громадянами України" З ними можна ознайомити тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Крім того в більш доступній формі з такими підставами Ви можете ознайомитись в останніх роз'ясненнях ДПСУ від 2 лютого цього року тут:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Допускаю, що ознайомлення з цими документами може бути нелегким завданням для неспеціаліста, тому готовий Вам в тому допомогти! Це зекономить Вам час та буде по результату більш ефективним.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня. Висновок, ви маєте право на відстрочку відповідно до частини 3 абзацу другого ст.23 . Але враховуючи пункт 2.6 правил перетину кордону ви не маєте право на перетин кордону.

    Правила перетину кордону

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    ст. 23 Зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацю.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022}

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини 3 статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю!

    Нажаль ні. Навчання дає право на відстрочку від призову за мобілізацією до ЗСУ, однак не дає права на виїзд за межі України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України