Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 30 серпня 2023, питання №91229 160₴

парковка під воротами приватного будинку

Сусід паркує авто під виїздом з воріт приватного будинка, в поліції кажуть що цей пункт ПДР не стосується данної ситуації-
"стоянка заборонена ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду".
Питання -"виїзд з прилеглих територій" стосується виїзду з приватного будинку? На нього 10 метрів поширюється?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юлія!

    В поліції Вам надають некорректну інформацію.

    Де і як дозволено залишати транспортний засіб, визначено Правилами дорожнього руху, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306, та Правилами паркування транспортних засобів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1342 (далі – Правила). Так, стоянка автомобілів дозволяється:

    • у спеціально відведених місцях чи на узбіччі, а за відсутності таких – біля правого краю проїзної частини (якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху);
    • у населених пунктах на лівому боці дороги, що має по одній смузі для руху в кожному напрямку (без трамвайних колій посередині) і не розділена вузькою суцільною лінією, а також на лівому боці дороги з одностороннім рухом.

    Заборона на стоянку автомобілів, зокрема діє (необхідне виділив жирним шрифтом):

    • у місцях, де заборонена зупинка (в тому числі на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях, на трамвайних коліях);
    • у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;
    • біля бульвару або розділювальної смуги;
    • другим рядом уздовж вже запаркованих машин на проїзній частині;
    • на тротуарі, крім випадків, якщо для руху пішоходів залишається прохід не вужче 2 метрів або встановлено відповідний дорожній знак;
    • на газонах;
    • у зоні дії знаків «Зупинка заборонена», «Стоянка заборонена».

    Паркуючи авто, водії також мають пам’ятати про визначені дистанції. Не слід запарковувати авто ближче ніж:

    • 5 метрів до контейнерів для збирання побутових відходів;
    • 10 метрів до виїзду з прилеглої території, перехрестя, пішохідного переходу, місця виконання дорожніх робіт;
    • 30 метрів до зупинки маршрутного транспорту;
    • 50 м до залізничного переїзду.

    17 березня 2021 року набрав чинності Закон України 1231-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху», яким було внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема в частині збільшення штрафів за порушення правил стоянки.

    Тепер за порушення правил стоянки доведеться сплатити 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо таке порушення створює перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху сума збільшиться вдвічі.

    Штраф за стоянку, що призвела до створення аварійної ситуації, – 85 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Від 60 до 100 неоподаткованих мінімумів передбачено за стоянку на місцях, призначених для транспорту водіїв з інвалідністю.

    ВИСНОВОК:

    Блокування виїзду-в'їзду з Ваших воріт автом сусіда є неправомірним. Згідно п. 15.10 ПДР кщо зупинка, де припарковане авто, зробить неможлими рух іншого транспортного засобу, вона є забороненою.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас! Дії поліції є некомпетентними та неправомірними.

    При в'їзді на прилеглу територію або виїзді з неї водії зобов'язані поступатися дорогою всім учасникам дорожнього руху, траєкторію руху яких вони перетинають. В'їзди і виїзди з прилеглих територій не скасовують дію встановлених перед ними дорожніх знаків.

    Прилегла територія — територія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в'їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них (пункт 1.10 Правил дорожнього руху, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306).

    Відповідно до пункту 15.9 ПДР Зупинка забороняється:

    и) ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду.

    Згідно з пунктом 15.10 ПДР Стоянка забороняється:

    а) у місцях, де заборонена зупинка;

    д) у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;

    Відповідальність за такі дії передбачена ч. 1 ст. 122 КУпАП (Кодексу України про адміністративні правопорушення), зокрема за порушення правил стоянки передбачена відповідальність у вигляді штрафу - 340 грн., у разі порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху - 510 грн.

    Контроль за виконанням Правил зобов"язує здійснювати уповноважений підрозділ Національної поліції. Бездіяльність поліції мож бути оскаржена до керівника органу або до суду.

    Виїзд поліції має бути зафіксований в системі. Ви можете отримати засвідчену копію відповідних матеріалів / рапорту за наслідком виїзду на Ваш виклик.

    Поліцейський в порядку звітування за результатами реагування на повідомлення про кримінальні та адміністративні правопорушення складає рапорт на керівника відповідного підрозділу поліції, який передається уповноваженій особі підрозділу поліції (абзац 2 пункту 2 розділу IX Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України 07.11.2015 № 1395).

    Крім того, Ви можете в судовому порядку встановити право земельного сервітуту на прилеглій до Вашого будинку земельній ділянці (в"їзді) і в подальшому або одразу в судовому порядку вимагати усунення перешкод у користуванні власним майном.

    Неправові способи вирішення ситуації, які нажаль є набагато ефективнішими в Україні, рекомендувати не можу, але Ви мабуть і самі знаєте, що спущені чи пробиті шини авто, або пошкоджене лако-фарбове покриття - є доволі ефективним аргументом не паркувати своє авто на чужому в"їзді, адже Ви не несете жодної відповідальності за схоронність чужого майна, покинутого під вашим домоволодінням.

    Як правило, люди в подбних ситуаціях встановлюють шлакбауми, інші обмежувачі в"їзду чи виїзду на чужу територію, адже навіть у разі отримання судових рішень, змусити "морально хворих" людей діяти законно або хоча б порядно - досить складно.

    Успіхів у вирішенні Вашої проблеми! Будуть додаткові питання - пишіть!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно пункту15.10 Правил дорожнього руху Стоянка забороняється:

    а) у місцях, де заборонена зупинка;

    б) на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками);

    в) на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м;

    г) ближче 50 м від залізничних переїздів;

    ґ) поза населеними пунктами в зоні небезпечних поворотів і випуклих переломів поздовжнього профілю дороги з видимістю або оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку руху;

    д) у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;

    е) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства;

    є) на газонах.

    Зверніться до поліції або Управління (Інспекції) з паркування Вашого міста зі скаргою про порушення ПДР п.15.10 "д" та надайте фото-докази. Сусіда повинні притягнути до відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП України у вигляді штрафу у розмірі 340 грн

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь! Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Перш за все паркуватись не можна там, де не можна зупинятися: у вузьких місцях (для проїзду іншого автомобіля потрібно залишити 3,0 м), на лівому боці дороги з розділовою смугою (бульваром) посередині, на трамвайних коліях, другим рядом уздовж вже запаркованних машин, на газонах, на зупинках громадського транспорту. Звичайно, як раніше, не можна зупинятися на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також в тунелях і на залізничних переїздах. А ще – на заміських дорогах в місцях з обмеженою до 100 м оглядовістю і на заміських дорогах (в т.ч. узбіччях) в темний час доби.

    За скільки метрів від пішохідного переходу можна паркуватися?

    Метраж має важливе значення при виборі місця для паркування. Магічна цифра в наших ПДР – 10 метрів. Ближче цієї відстані не можна паркуватися біля пішохідних переходів, перехресть, виїздів з дворів, місця виконання дорожніх робіт. Щоб не возити з собою рулетку (або будівельний лазерний далекомір), запам’ятайте, 10 м – це два корпуси автомобіля D-класу.

    Ще одна важлива відстань – 30 метрів, які ми повинні залишити при парковці до найближчої зупинки громадського транспорту (визначається від меж зупинки або стовпа з відповідним знаком 5.41.1.).

    Відстань від місця парковки до залізничного переїзду повинна бути не менше 50 метрів. Особлива ситуація – смітники у дворах: не можна паркуватися ближче ніж 5 метрів від них.

    Така парковка – порушення, навіть якщо це дозволене для стоянки місце. Водіїв крайніх машин покарають за п.15.10.д: “стоячий транспортний засіб унеможливлює рух інших транспортних засобів”..

    З 27 вересня 2018 року перелік умов, при яких вашу машину можуть примусово забрати на штрафмайданчик, чітко визначений законом. Це практично всі вищеописані порушення, крім паркування на майданчику біля сміттєвих контейнерів, випадків “неправильної” стоянки на заміських дорогах та паркування на тротуарі. Забрати машину зі штрафмайданчика обійдеться не менше ніж 900 грн (послуги евакуації і зберігання), не рахуючи штрафу і плати за таксі, на якому вам доведеться роз’їжджати в пошуках банку і штрафмайданчика.

    штрафи за неправильну парковку:

    З 27 вересня 2018 року згідно з ст. 122.1 КпАП України штраф за порушення правил парковки, в тому числі стоянки і зупинки в недозволеному місці становить 255 грн на перший раз і 680 грн в разі повторення порушення протягом року.

    Але це ще не все. Якщо неправильно запаркований автомобіль заважає руху інших машин або пішоходів, то його водія (у випадку фото-відеофіксації – власника) покарають суворіше: 510 грн.

    Безоплатне користування (довше 10 хвилин) зоною платного паркування карається штрафом в 20-кратну вартість 1 год платного паркування. А якщо порушник поставив машину в такій зоні на місце для інвалідів, то розмір штрафу ще вище – 30-кратна вартість години паркування.

    Штрафи за неоплачену парковку під таким знаком у великих містах складають 20-кратну вартість 1 години платного паркування.

    Рекомендація

    Більш докладно всі правила парковки описані в ПДР України в чинній редакції, а розміри штрафів – в Кодексі про адміністративні правопорушення України. Є ще Закон України “Про дорожній рух”, Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів” від 21.12.2017 та інші законодавчі акти. Розібратися з ними можна, маючи під рукою смартфон з інтернетом, але для цього потрібен час. Тому, свідомо порушуючи правила паркування, будьте готові втратити і гроші, і час, і душевну рівновагу від спілкування з поліцією чи інспекторами з паркування.

    Головне ,щоб Ваше авто не порушувало пункт 15 ПДР, Якщо Ви паркуєтесь біля своєї території і не порушуєте меж сусіда то порушень немає ,то лише забаганки сусіда.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, сусід порушує правила дорожнього руху а саме п. 15.10 ПДР кщо зупинка, де припарковане авто, зробить неможлими рух іншого транспортного засобу, вона є забороненою.

    Якщо ви не можете виїхати, викликайте поліцію для складання протоколу відповідно до ст. 122 КУпАП.

    Також ви маєте право фіксувати кожне таке порушення на відео, після чого подати заяву до поліції.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України