Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 вересня 2023, питання №91723

Дитина з інвалідністю не проживає зі мною, чи маю право на відстрочку від мобілізації?

Доброго дня
Мені 35 років, маю дитину з інвалідністю (дитячий аутизм), з мамою дитини ми розлучені, і наразі вони проживають в Італії. Я справно сплачую аліменти, по можливості приїжджаю до них (за час повномасштабної війни їздив до них тричі, по документах щодо інвалідності дитини), спілкуємось по інтернету.
Чи маю я згідно статті 23 відстрочку від мобілізації?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Маєте право на відстрочку. Головне, щоби Ви дитину утримували.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клієнт 8 місяців тому

      Дякую за відповідь. Я так розумію що в понятті "утримання" ключовим є саме фінансове утримання/сплата аліментів?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, Ви абсолютно праві!

    Турчин Ярослав Александрович

    Законодавство України, яке стосується військового обов’язку, регулярно трансформується.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Редакція від 30.06.2023

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які ВИХОВУЮТЬ дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    Підтверджуючими документами можуть бути:
    • свідоцтво про народження дитини;
    • довідка МСЕК про ступінь інвалідності;
    • рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком, або рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком, або посвідчення батька багатодітної сім’ї;
    • якщо особа не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною то потрібні докази утримання такої дитини.

    Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

    Стаття 157 Сімейного кодексу України передбачає, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Повноцінна участь батьків у вихованні дітей максимально забезпечується при їх спільному проживанні з батьками. В тих випадках, коли батьки, внаслідок розірвання шлюбу або з інших причин, не проживають спільно, можуть виникати спори щодо участі у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини та порядку зустрічей з дитиною того батьків, хто проживає окремо. Так, частиною третьою статті 157 Сімейного кодексу України встановлено, що той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини. Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню, в якому батьки можуть визначити не тільки участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо (тобто встановити графік зустрічей з дитиною), але і встановити місце проживання дитини та порядок її утримання. Одночасно, статтею 15 Закону України "Про охорону дитинства" передбачено, що дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

    БАТЬКО, ЯКИЙ НЕ ПОЗБАВЛЕНИЙ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ, відповідно до положень Сімейного кодексу України вважається таким, що здійснює виховання своєї дитини.

    • Роман Клієнт 8 місяців тому

      Дякую за розгорнуту відповідь!

      Скажіть, тоді мені варто з собою носити посвідчення дитини з інвалідністю, щоб пред'явити його у випадку коли зі мною почнуть говорити представники ТЦК?

      • Турчин Ярослав Александрович

        Краще носити з собою (хоча б нотаріально засвідчену копію), якщо є така можливість! Однак, як колись з ГАИшниками та посвідченями водія - показувати, але краще до рук не давати )))

        Слід пам"ятати, що відстрочку Вам дає не військкомат (ТЦК та СП), а Закон. Якщо статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" наявні підстави для відстрочки. До відома ТЦК ви просто доводите відомості про Вашу відстрочку і не більше того. ТЦК не має повноважень відбирати відстрочку, або з нею погоджуватись чи не погоджуватись. ТЦК просто вносить до своєї бази відомості, що Ви надали йому перелік документів, які підтверджують Ваше право на відстрочку.

        Наразі немає навіть жодного єдиного підходу про те, чим має підтверджуватись, що Ви повідомили про своє право на відстрочку ТЦК. Чому? - Бо Міністерство оборони не потурбувалось про видання відповідних нормативно-правових актів, а законодавець в цьому напрямку чомусь не думає. Тож одній ТЦК видають довідки про відстрочку, інші листи - відповіді, в яких розглядається заява особи, що звернулась з документами про відстрочку і констатується факт наявності права на відстрочку... інші - взагалі нічого не видають, обмежившись внесенням відомостей до бази даних (Реєстру військовозобов"язаних).

        • Роман Клієнт 8 місяців тому

          Зрозумів, дякую!)

          У мене оригінал на руках, ну і закономірно - законним представником сина там вказана колишня дружина(мама сина)

          Але для зручності носіння думаю дійсно буде краще зробити нотаріально засвідчену копію


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України