Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 вересня 2023, питання №91728

Про довідку щодо одержання відстрочки до мобілізації, в вязку з доглядом за хворою людиною

Доброго дня суток.
В абзаці 10 частини 1 ст., ст. 23 в редакції закону № 2122-IX від 15.03.2022

написано "... зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу ОЗ потребують постійного догляду"

МОЯ СИТУАЦІЯ: У мене є мати 58 р.н. яка перенесла дві операції на позвонках з іх цементуванням. Їй не дозволено підіймати груз більше 5 кг. Інвалідність вона не оформила (але їй пропонували).
Я не одружений, дітей не маю. Батька не маю, вітчима теж. Всі померли.
Є ще двоє літніх людей - батьків матері - 1937 і 1929 років народження. Оба малорухомі. Один малорухомий, більшу частину часу - лежачий (переніс два інсульти), але може ходити на короткі дистанції. Крім випадків гіпертонічного кризу, або хвороби типу ОРЗ чи грипу. В такому видпадку (при вазі в 100 кг) його потрібно підіймати для відправлення фізіологічних потреб, чи заміни памперсів.
Інший більш мен - ходячий, але з порушенням вестибюлярного аппарату. Часто падає. Потрібно підіймати бо сам встати ніяк не може.
Мати всі ці речі робити не може.

Питання: батьки батьків під цю категорію підпадають?
Чи може в такому випадку моя мати бути доглядачем, чи має законне право відстронитись?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Ви маєте безумовне право на відстрочку по зазначеній Вами підставі. Матері треба пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про необхідність здійсненнчя за нею постійного догляду. Направлення на ЛКК можна отримати у сімейного лікаря. Батьки матері не вважаються такими, що можуть за нею доглядати, осквільки вони є людьми похилого віку.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олександр Клієнт 8 місяців тому

    Дякую за відповідь.

    Є ще одне питання.

    Мені вручили повістку, на якій я розписався і дали декілька днів, для оформлення довідок.

    Відведеного часу мені не вистачає.

    Що робити? Адже мені потрібно з'явитись в назначений день.

    В повістці написано "рекомендуємо з'явитись". Тобто вона носить рекомендаційний характер і можна проігнорувати, поки не оформлю всіх довідок!?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви можете подзвонити у ТЦК і ввічливо попросити їх продовжити цей терімн через згадану Вами обставину.

      • Олександр Клієнт 8 місяців тому

        Велике вам спасибі


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України