Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 вересня 2023, питання №91859

Законопроект №9672, у 2023 вступив в аспірантуру у віці 35 років, чи варто оформляти відстрочку?

У червні 2023 року поступив в аспірантуру у віці 35 років, відстрочку ще не оформляв. Якщо приймуть закон 9672 в поточній редакції, то фактично я втрачу право на відстрочку. Постає питання чи варто взагалі іти в ТЦК для оформлення відстрочки поки закон не прийняли, оскільки як кажуть юристи закон не має зворотної дії в часі. Тобто як я розумію, оформивши відстрочку, відмінити її буде незаконно? Також відстрочку можуть дати на півроку чи рік в кращому випадку, тобто коли термін відстрочки сплине, я все одно не зможу її продовжити і швидше за все буду мобілізований, не маючи нагоди продовжити навчання? Хотілось би почути, що вважають кваліфіковані юристи і як краще повестись в даній ситуації. Дякую.

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, краще оформити відстрочку зараз, поки не були внесені зміни.

    Аще краще шукати інші підстави для відстрочки передбачені ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    У Вас буде все в порядку. Гіпотетичні зміни переважно стосуються саме здобувачів вищої освіти, а не аспірантів.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Наразі зміни ще не прийняті. Все на рівні законопроєкту Верховної Ради України. Яких буде остаточний Закон - невідомо. Передбачати - неможливо і недоречно.

    Якщо він буде прийняти у такій редакції, є стаття 58 Конституції України, яка передбачає принцип незворотності дії нормативно-правових актів. Втім як ТЦК буде трактувати цей Закон - складно сказати, скоріше за все на власну вигоду.

    Зараз не бачу сенсу йти оформляти собі відстрочку.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України