Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 вересня 2023, питання №91868 240₴

Право на пересечение границы

Добрый день! Есть вопрос по отсрочке от мобилизации, а также о пересечении границы.

Ситуация: Мужчина 45 лет, единственный сын, мать инвалид 2 группы (есть довидка из МСЕК пока)

Согласно ПРАВИЛ перетинання державного кордону громадянами України Абзац 4
для пересечения границы нужны документы, подтверждающие:
1. родинні зв’язки, (свидетельство о рождении)
2. інвалідність
посвідчення інваліда
або
пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
або
довідки для отримання пільг особами з інвалідністю
3.
А вот тут возникает вопрос, связанный с "або" в правилах.
спільне проживання
або
здійснення догляду за своїми батьками
або
документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації

Таким образом, я так понимаю, что при условии совместного проживания акт фактичного догляду для пересечении границы не нужен? А как в реальности на основании Вашего опыта обстоят дела?

И вопрос по отсрочке на основании {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023}

Достаточно ли посвидчення иивалида и нотариальной заяви о том, что инвалид не состоит в браке и у нее только один сын для получения отсрочки?

Відповіді юристів (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Таким образом, я так понимаю, что при условии совместного проживания акт фактичного догляду для пересечении границы не нужен? А как в реальности на основании Вашего опыта обстоят дела?

    Так вы все вірно розумієте, якщо спільне місце реєстрації вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю матері.

    Паспорт де спільна прописка, якщо паспорт книжечка, або довідка про місце проживання.

    Закордонні паспорти

    Для перетину кордону у ТЦК звернутися не потрібно.

    Достаточно ли посвидчення иивалида и нотариальной заяви о том, что инвалид не состоит в браке и у нее только один сын для получения отсрочки?

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю

    Довідка про склад сім’ї.

    • Валерия Клієнт 8 місяців тому

      Спасибо! По поводу довидки.Довідка про склад сім'ї скасована згідно з наказом Мінсоцполітики від 17 липня 2019 № 1106. Я поэтому предложила нотариальную заявку. А как по фату?

      • Корнійчук Євген Іванович

        По факту вы можете отримати таку довідку звернувшись у ЦНАП.

        І це буде підтвердження, що відсутні інші особи, які повинні здійснювати такий догляд.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Таким образом, я так понимаю, что при условии совместного проживания акт фактичного догляду для пересечении границы не нужен? А как в реальности на основании Вашего опыта обстоят дела?

    Если вы документально подтверждаете совместное проживание, то отдельно как-то доказывать уход не нужно. Это актуальная практика на границе.

    Достаточно ли посвидчення иивалида и нотариальной заяви о том, что инвалид не состоит в браке и у нее только один сын для получения отсрочки?

    Перечень документов на этот счет еще не сформивался на практике. Подавайте все возможные документы. Так же рекомендую обратиться в ЗАГС и получить всевозможные извлечения и реестра. Также можно в ЦНАПе получить справу о зарегистрированных по адресу проживания.

    Успехов!

    Ваш юрист,

    Евгений Промский

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Валерія!

    Щодо перетину кордону чоловіком, який супроводжує свою матір інваліда ІІ групи.

    Відповідно до постанови КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Отже, виходячи з вищезазначеного, якщо в чоловіка та матері спільна прописка, то більш ніякі документи, окрім тих, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження чоловіка) та інвалідність матері. Якщо ж спільної прописки немає тоді підійдуть наступні два варіанти на вибір: або акт про встановлення факту здійснення догляду, або довідка про отримання компенсації на догляд. Щодо акту встановлення факту здійснення догляду, то чоловіку його наврядчи видадуть без наявності в матері довідки ЛКК про потребу у постійному догляді. Отримання ж компенсації на догляд теж не проста процедура, так як все залежить від доходів родини.

    На практиці трапляється різне. Все ж таки у більшості випадків пропускають, як і зазначено у Постанові, тільки з документами про спільну прописку і не вимагають ні акт, ні довідку. Навіть, якщо чоловік зіткнеться з відмовою з боку прикордонників, то вона буде незаконною і її завжди можна буде оскаржити.

    Щодо відстрочки згідно абзацу 11 частини першої статті 23, то в даному випадку чоловік буде мати на неї право, якщо у матері немає інших працездатних осіб, які згідно чинного законодавства повинні її утримувати. Це може бути чоловік і інші повнолітні діти.

    Як я зрозумів з Вашого питання, таких осіб у матері немає, окрім її сина. Отже, для отримання відстрочки чоловіку потрібно буде подати до ТЦК та СП заяву про надання відстрочки, своє свідоцтво про народження, документ, який підтверджує інвалідність матері, документ про відсутність чоловіка у матері (це може бути свідоцтво про розлучення тощо) і інших повнолітніх дітей.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Валерія!

    Ситуация: Мужчина 45 лет, единственный сын, мать инвалид 2 группы (есть довидка из МСЕК пока)

    Таким образом, я так понимаю, что при условии совместного проживания акт фактичного догляду для пересечении границы не нужен? А как в реальности на основании Вашего опыта обстоят дела?

    Ви все правильно розумієте, на практиці також ситуація відповідає вимогам законодавства. Дійсно, достатньо або спільної "прописки", або Акту встановлення факту здійснення догляду.

    Достаточно ли посвидчення иивалида и нотариальной заяви о том, что инвалид не состоит в браке и у нее только один сын для получения отсрочки?

    Має бути достатньо, але є певний нюанс.

    З метою роз’яснення процедури оформлення відстрочки на відповідній підставі серед ТЦК а СП був розповсюджений документ під назвою «Алгоритм реалізації змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» за підписом Начальника Головного управління персоналу Генерального Штабу ЗСУ. Зокрема, зазначений документ містить перелік документів, які необхідно вимагати у військовозобов’язаних для оформлення відстрочки за цією підставою.

    А там, абсолютна невідповідність підстави для відстрочки тим вимогам, які пред'являє ТЦК.

    Не буду зараз вдаватись в деталі, але скажу, що оформити відстрочку може бути не так просто, хоча у нього і є на це повне право.

    Але ключове - для виїзду за кордон Вам взагалі не потрібно цього робити. Жодного дозволу з ТЦК не потрібно брати.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;..".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;..".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.".

    ---

    Доброго дня, пані Валеріє! Щодо відстрочки від призову. Наведене положення Правил військового обліку вимагає подання військовозобов'язаним до РТЦК та СП документів, що підтверджують право на відстрочку від призову під час мобілізації. Як я консультую, належним способом подання документів вважаю подання заяви (під режєсстрацію її вручення на своєму примірнику) про підтвердження та оформлення відстрочки (з прикладенням копій документів - про інвалідність матері, свідоцтва про своє народження, витягу з реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання членів сім'ї), про внесення відомостей до Реєстру військовозобов'язаних про інвалідність матері (персональні дані) та відстрочку (службові дані), про внесення відомостей про відстрочку до військово-облікового документа. Скоріше всього, особа буде направлена на ВЛК (це право РТЦК та СП), але це скасовує права на відстрочку. Щодо перетину кордону. Документами про інвалідність матері є зазначені в абзаці другому п.2-1 (про підтвердження інвалідності), але довідка до акта МСЕК таким документом не є і на кордоні сулажбовцями ДПС не приймається. Також необхідними є свідоцтво про народження сина, також або внутрішні паспорти матері та сина з відомостями про спільну реєстрацію місця проживання, або витяг з реєстру териріальної громади про реєстрацію, або, у випадку порізного проживання, акт встановлення факту здійснення догляду. При цьому на кордоні військово-облікового докумнента сина не вимагається - Правила перетинання кордону такого документа не передбачають.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    ПЕРЕТИН КОРДОНУ

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України син можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України,

    за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти матері та сина;

    2) пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю;

    3) свідоцтво про народження сина;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (оригінали/нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою або витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    АБО

    Акт встановлення факту здійснення догляду/документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Якщо буде спільне місце проживання (однакове місце реєстрації) , то документ про здійснення догляду не потрібен.

    Якщо у сина не буде з матір'ю спільного місця реєстрації – йому необхідно буде оформити Акт встановлення факту здійснення догляду або документ про отримання компенсації на догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи з інвалідністю II групи або особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи з інвалідністю II групи;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
    • копія висновку медико-соціальної експертної комісії про інвалідність;
    • документ, що підтверджує необхідність в догляді, виданий закладом охорони здоров’я

    Акт складається на протязі 5 днів.

    Для перетину кордону документів з ТЦК брати не потрібно.

    ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ

    При Ваших умовах - син матиме право на відстрочку, якщо мати розлучена або її чоловік є непрацездатним.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають один із подружжя, працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

    Тому син матиме право на відстрочку, якщо відсутні інші працездатні особи, які зобов’язані утримувати його маму або вони є непрацездатними.

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    У разі вручення повістки під особистий підпис - сину необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку
    • військово-обліковий документ
    • свідоцтво про народження
    • Повний витяг про народження сина (додаток 15 можна оформити в ДІЇ або РАЦС)
    • копія паспорта матері
    • документ про інвалідність матері (можна довідку МСЕК)
    • свідоцтво про розірвання шлюбу
    • Повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про розірвання шлюбу (додаток 18 можна оформити в ДІЇ або РАЦС)

    Подавати заяву до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь, все детально поясню! Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України