Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 07 вересня 2023, питання №92019 250₴

Відпустка в умовах військового стану

На який період можна взяти відпустку без збереження заробітної плати під час військового стану. Чи можна брати до тих пір поки не закінчиться військовий стан ( більше 90 днів).

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.4%

    Вітаю, Алла!

    Так, можна, але тільки за згодою роботодавця. Тобто фактично це його волевиявлення і він може відмовити у відпустці без збереження заробітної плати понад 90 календарних днів. Тому для того, аби спробувати скористатись цим, подайте відповідну заяву на ім'я роботодавця.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

    Стаття 12. Відпустки

    1. У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

    Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

    У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України "Про відпустки" у період дії воєнного стану не застосовуються.

    У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону України "Про відпустки".

    {Частина перша статті 12 в редакції Закону № 2352-IX від 01.07.2022}

    2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника МОЖЕ надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    4. У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України "Про відпустки".

    Успіхів. Завжди до Ваших послуг!

    Промський Євгеній Сергійович
    12.4%
    Промський Євгеній Сергійович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Під час військового стану відпустку без збереження заробітної плати можна брати на будь-який час.

    Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text

    Стаття 12. Відпустки

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    Успіхів!

    Ваш юрист,

    Євгеній Промський

    Гончаренко Константин
    12.4%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    ЗУ Про порядок організації трудового процессу в умовах вонного стану

    роботодавець може обмежити тривалість відпустки за поточний робочий рік 24 календарними днями. Роботодавець може відмовити у наданні невикористаних відпусток за попередні роки.

    Також закон дозволяє відмовити у відпустці працівникам на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток — відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до трьох років.

    Водночас працівник може попросити про неоплачувану відпустку на будь-який строк — проти 15 днів на рік у мирний час. Роботодавець зобов’язаний надати працівникові, який виїхав за кордон або набув статусу ВПО, на його вимогу, відпустку без оплати до 90 днів.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    12.4%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Відпустка без збереження заробітної плати 2023 року може надаватись у межах відповідної тривалості.

    Підстава для оформлення неоплачуваної відпустки – заява від працівника про надання відпустки без збереження заробітної плати, погоджена керівником установи. У ній працівник має зазначити:

    • вид відпустки;
    • підставу й підтвердження – для обов’язкової неоплачуваної відпустки;
    • дату початку відпустки;
    • її тривалість.

    На заяві керівник установи, держоргану, органу місцевого самоврядування проставляє відповідну резолюцію. Саме від прийнятого керівником рішення залежить оформлення відпустки.

    Якщо рішення позитивне, працівник кадрової служби готує наказ про відпустку, якщо ні – відпустка не надається. У преамбулі наказу зазначається підстава: норма відповідного закону та заява (для відпустки за ініціативою працівника). У наказі зазначаються ті ж самі відомості, що й у заяві, і додатково вказується дата виходу працівника на роботу.

    З наказом про відпустку обов’язково слід ознайомитися працівнику.

    Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» додано статтю 12 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» введено новий вид відпустки без збереження заробітної плати, терміном не більше 90 календарних днів, що надається працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи у період дії воєнного стану.

    Для отримання такої відпустки працівник, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, звертається до роботодавця із заявою, а роботодавець в обов’язковому порядку надає працівнику відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів. Працівник може реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, проте, загальна тривалість частин відпусток не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану.

    За домовленістю сторін відпустка без збереження заробітної плати працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, може надаватись на більший термін, який не може перевищувати періоду дії воєнного стану (ч.3 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»). Ця відпустка не належить до відпусток без збереження заробітної плати, які надаються працівникові відповідно до ст. ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович
    12.4%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text):

    " Стаття 12. Відпустки...

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".";

    " Стаття 1. Дія норм законодавства про працю в умовах воєнного стану...

    3. У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю, законів України "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", інших законодавчих актів, що регулюють діяльність державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування у частині відносин, врегульованих цим Законом...

    Стаття 2. Особливості укладення трудового договору в умовах воєнного стану...

    2... З метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавець можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.".

    ---

    Доброго дня, пані Алло! По-перше, протягом діє воєнного стану не діє обмеження, передбачене ст.26 Закону про відпустки, про граничний строк відпустки без збереження зарплати у 15 днів. По-друге, прямо передбачено право працівника на таку відпустку без обмеження строком, тобто фактично до кінця періоду воєнного стану. По-третє, на період відсутності працівника роботодавець має право прийняти на це робоче місце тимчасового працівника. З іншої сторони, по-четверте, надання такої відпустки є не обов'язком (як про 90 днів відпустки у випадку перебування працівника за кордоном), а правом роботодавця. Але у випадку відмови, по-п'яте, має право передати питання на розгляд комісії по трудовим спорам.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.4%

    Доброго дня, Алла!

    Згідно статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», яка регулює питання відпусток працівників у період воєнного стану:

    «1. У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

    Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

    У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України "Про відпустки" у період дії воєнного стану не застосовуються.

    У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону України "Про відпустки".

    {Частина перша статті 12 в редакції Закону № 2352-IX від 01.07.2022}

    2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    4. У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України "Про відпустки".

    {Статтю 12 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 2352-IX від 01.07.2022}».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    12.4%

    Доброго Вам дня, пані Алло!

    Відповідно до частини четвертої ст. 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовх воєнного стану" Ви маєте право на 90-денну відпустку без згоди роботодавця.

    Ця норм була внесена в закон лише з 19 липня 2022 року, тому якщо відпустки отримувались до цього - Ви не вичерпали своє одноразове прово! Можете написати заяву саме спирючись на цю норму ч. 4 ст. 12.

    В інших випадках - право на відпустку без збереження заробітної плати може мати місце за умови згоди на це роботодавця відповідно до частини третьої статті 12 згадуваного Закону. Такі відпустки не обмежені 90-денним строком чи якимсь іншим. Тобто фактично роботодавець навіть може видати наказ про відпустку до завершення воєнного стану в Україні чи до подання Вами відповідної заяви про вихід з відпустки, якщо звісно захоче це робити.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

    Стаття 12. Відпустки

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    4. У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України "Про відпустки".

    Крім того, час перебування у відпустці без збереження заробітної плати за ч. 3 ст. 12 (за згодою роботодавця) - зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону України "Про відпустки". Тобто ви маєте право на оплачувану відпустку за 2022 рік, і уже й за 2023 рік у разі перебування у відпустках за такою підставою. Питання сплати ЄСВ за цей час і зарахування періоду до пенсійного стажу - досі залишається відкритим.

    Гарного Вам дня! У разі виникнення додаткових питань - з радістю відповім на них!

    Корнійчук Євген Іванович
    13.2%

    Доброго дня. Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136) встановлено новий порядок надання працівникам відпустки без збереження заробітної плати.

    Також додаткові зміни до Закону № 2136 були внесені Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, який набрав чинності 19.07.2022 року.

    Відповідно до ч. третьої ст. 12 Закону № 2136 протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. першою ст. 26 Закону України «Про відпустки».

    Відпустка без збереження заробітної плати за цією підставою надається:

    • без обмеження її тривалості, але у період дії воєнного стану;
    • будь-якому працівнику незалежно від його категорії чи статусу, за його заявою та погодження роботодавцем;
    • не є обов’язковою для прийняття рішення роботодавцем щодо її надання.

    Час перебування у відпустці без збереження заробітної плати за цією підставою зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку відповідно до п. 4 ч. першої ст. 9 Закону України «Про відпустки».

    Водночас, змінами, що внесені до ч. четвертої ст. 12 Закону № 2136, запроваджено новий вид відпустки без збереження заробітної плати, яка не належить до відпусток без збереження заробітної плати, що надаються працівникові відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про відпустки». Працівники набувають права на новий вид відпустки, починаючи з 19 липня 2022 року, тобто з моменту набрання чинності змін до Закону № 2136.

    Ці зміни передбачають, що у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО), в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

    За новою нормою відпустка без збереження заробітної плати надається:

    • тривалістю – не більше 90 календарних днів у період дії воєнного стану (Закон не обмежив можливості працівника реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, однак загальна тривалість відпусток (частин) яку працівник може вимагати надати відповідно до цієї норми не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану);
    • виключно працівникам, які виїхали за межі території України або набули статус ВПО, що підтверджується довідкою;
    • в обов’язковому порядку за заявою працівника;

    Роботодавець не може відмовити працівнику у наданні цієї відпустки.

    Виходячи із умов її надання працівник має підтвердити факт, що він «виїхав за межі території України» або «набув статусу ВПО». Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України не визначений законом, відтак рішення щодо надання відпустки у цьому випадку прийматиметься роботодавцем на підставі наданих працівником доказів, які в достатній мірі підтверджують цей факт.

    У разі повернення працівника, який перебуває у зазначеній відпустці на територію України, виходячи із умов її надання, особа втрачає право вимагати продовження такої відпустки.

    Час перебування у відпустці без збереження заробітної плати за цією підставою не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

    Крім того, в період дії воєнного стану за певними категоріями працівників зберігається право на відпустки без збереження заробітної плати, що надаються в обов’язковому порядку за їх бажанням відповідно до ст. 25 Закону України «Про відпустки».

    Також у період дії воєнного стану зберігається право працівників на відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ч. першої ст. 26 Закону України «Про відпустки», якою передбачено, що за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік. Ця відпустка надається за заявою працівника та згодою роботодавця, але роботодавець може й відмовити працівнику у її наданні.

    Крім того, працівники мають право на відпустку без збереження заробітної плати на період карантину, встановленого Кабміном відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Термін такої відпустки не включається до загального терміну (15 календарних днів) відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за сімейними обставинами та з інших причин.

    Якщо у вас виникли додаткові питання, ви можете звернутися до системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт – https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що вас цікавить на сайті правових консультацій – https://wiki.legalaid.gov.ua/.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України