Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 вересня 2023, питання №92059 250₴

Облік військовозобов'язаних жінок

Добрий вечір. Я жінка-лікар, переселенець з 2014р. В 2018р. отримала військовий квиток та стала на облік,як влаштовувалась на інтернатуру. На даний момент працюю в Києві, відділ кадрів вимагає,щоб я встала на військовий облік в Києві.Чи повинна я це робити?

Відповіді юристів (7)

    Гончаренко Константин
    14.4%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    7 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до статті 1 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (реєстр. № 6482), яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням.

    Законом встановлюється, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Постановка на військовий облік — це не мобілізація жінок медиків. Це виконання зміни до Закону та узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

    Яка категорія жінок має прийти в ТЦК та СП

    З 1 жовтня на військовий облік будуть зобов’язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Військовий облік жінок 2023 регулюється указом Міністерства оборони України № 35.

    Згідно з новим порядком військового обліку, жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням. Перелік спеціальностей можна прочитати тут https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0348-22#Text

    Як стати на облік жінкам

    Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

    Необхідні документи:

    заява про взяття на облік;

    паспорт або ID-картка;

    ідентифікаційний номер;

    документ про здобуття спеціальності/професії;

    довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;

    свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;

    свідоцтво про шлюб;

    фотокартки 3×4.

    Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність — жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

    Які обов’язки будуть у жінок, що стануть на облік

    Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

    Вагітні жінки та жінки-матері. Чи потрібно ставати на військовий облік

    Законом встановлено, що винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

    Вже призвані під час мобілізації жінки-військовослужбовиці мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв’язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

    Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають 3 і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ.

    Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та СП та надати усі підтверджуючі документи.

    Чи потрібно самостійно йти до ТЦК та СП

    Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

    Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Видача тимчасових посвідчень військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, здійснюється районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень — 30 діб.

    Жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного повинні в семиденний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

    Відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік

    За порушення військовозобов’язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них може бути накладено штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення)

    Зокрема, Президент присвоїв звання генерал-лейтенанта начальнику Головного управління розвідки Кирилу Буданову та вручив йому відповідні погони.

    Після завершення урочистостей Володимир Зеленський оглянув сучасні зразки військової та спеціальної техніки, які перебувають на озброєнні ГУР МО України. Серед них — комплекси зв’язку, безпілотні авіаційні комплекси, гвинтокрили різних типів та обладнання.

    Зокрема, Глава держави ознайомився з досвідом ГУР щодо евакуації поранених. Як розповіли представники Головного управління розвідки, після перемоги цей досвід може стати основою створення системи цивільної аеромедичної евакуації в усіх регіонах України з використанням гелікоптерів повністю вітчизняного виробництва.

    Джерело: Сухопутні війська ЗС України

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    14.4%

    Доброго вечора!

    Ви є військовозобов'язаною особою, тому згідно Правил військового обліку повинні перебувати на військовому обліку:

    • за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання;
    • за місцем роботи (навчання);
    • у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    Сам відділ кадрів не має права вимагати стати Вас на військовий облік за місцем проживання. Але, підприємства складають списки військовозобов'язаних та подають їх до ТЦК. ТЦК в свою чергу може надіслати розпорядження або повістку про уточнення даних на роботу.

    Якщо Вас ознайомлять з повісткою під власний підпис - явка до ТЦК обов'язкова. Не з'явитися можете лише за поважних причин (наприклад, лікарняний), в іншому випадку - штраф.

    При явці до ТЦК Вас можуть поставити на військовий облік за місцем реєстрації ВПО.

    Тому, чи ставати на військовий облік в Києві добровільно, чи дочекатись повістки від ТЦК - вирішувати Вам.

    Якщо Ви не бажаєте ставати на військовий облік за вимогою відділу кадрів - підприємство не може розірвати з Вами трудовий договір. Право вимагати військово-обліковий документ є тільки під час укладання трудового договору (ч. 2 ст. 24 КЗпП України).

    Якщо виникли додаткові питання – готовий на них відповісти. Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    14.4%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;...".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n46):

    " Стаття 1. Військовий обов'язок...

    11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних...".

    Наказ Міноборони України " Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0348-22#Text):

    "3. Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити:

    1) взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2023 року;...".

    ---

    Доброї ночі, пані Анно! По-перше, вимоги адміністрації до працівників (взагалі) про необхідність звернення до РТЦК та СП для взяття їх на військовий облік є правомірними. По-друге, взяття жінок на військовий облік відповідно до наведеного наказу МОУ розпочинається з 01.10.2023р., тому вимоги адміністрації до Вас про звернення до РТЦК та СП для взяття на віськовий облік є завчасними і незаконними.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня, Анна!

    Згідно з пунктом 51 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки."

    Відповідно Додатку 2 до Порядку "Правила військового обліку призовників,військовозобов’язаних та резервістів:

    "1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані Служби зовнішньої розвідки - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності;

    у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;"

    Згідно Наказу МОУ " Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313":

    "взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2023 року".

    Отже, виходячи з вищезазначеного, від Вас можуть вимагати встати на військовий облік, але лише після 01.10.2023.Так чи інакше Вам все одно прийдеться йти до ТЦК та СП. Ви можете зробити після 01.10.2023 року або ж дочекатись повістки за місцем Вашої роботи, оскільки Ваш роботодавець все одно повідомить ТЦК та СП ваші дані.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    14.4%

    Доброго дня, Анна!

    З 05.01.2023 р. набрав чинність новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 1487 від 30.12.2022 р.

    З метою ведення персонального військового обліку підприємства під час прийняття на роботу здійснюють перевірку у громадян України наявності військово-облікового документа або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах.

    Приймання на роботу, взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки (абз. 2 п. 34 Порядку).

    Правила військового обліку - це документ, форма якого затверджена Додатком 2 до Порядку. У Правилах військового обліку визначені обов'язки призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відповідальність за порушення таких правил, законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату.

    До обов'язків роботодавця належить роздрукування та розміщення Правил військового обліку на видному місці в загальнодоступних приміщеннях підприємства (абз. 2 п. 19 Порядку). Окрім цього, на роботодавця покладається зобов'язання проводити відповідну роз’яснювальну роботу серед працівників, які належать до призовників, військовозобов’язаних та резервістів, щодо виконання ними Правил військового обліку (абз. 7 п. 34 Порядку).

    Згідно з п. 21 Порядку взяттю на військовий облік на підприємствах підлягають жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Спеціальною нормою стосовно військового обліку жінок є п. 51 Порядку, згідно з яким жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку (тобто не мали військово-облікового документа) до затвердження Порядку, можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 р.

    Цим же п. 51 Порядку встановлюється обов’язок керівника підприємства повідомити відповідний районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють на підприємстві, здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебувають на військовому обліку. Строки такого повідомлення та його форма у Порядку на цей момент не визначені.

    Правовий статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а саме їх права, обов’язки та гарантії встановлені Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014.Цей Закон не врегульовує будь-які інші питання, зокрема ті, що пов’язані із сферою військового обліку.

    Питання виконання військового обов’язку, зокрема його складової частини - дотримання правил військового обліку, врегульовано спеціальним Законом – Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25.03.1992. Цей Закон не встановлює особливих правил для ВПО. Відповідно до статті 33 цього Закону, військовий облік ведеться за місцем проживання. Відповідно до статті 37 цього Закону, після прибуття на нове місце проживання, призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані стати на військовий облік в семиденний строк.

    ___

    Але тут існує колізія, адже для прийняття на облік за новим місцем проживання за тим же законом слід бути знятим з обліку за попереднім... а якщо ця територія наразі фізично не знаходиться під контролем, то це фактично неможливо або ускладнено необхідністю їхати і зніматись з обліку в обласному ТЦК.

    Рекомендую звернутись за роз"ясненнями до Міністерства оборони України як діяти, якщо Ви маєте статус ВПО та перебуваєте на обліку в іншій місцевості, але працюєте в Києві.

    Формально Ви б мали бути зареєстровані за новим місцем проживання, але усі 32 роки в Україні ніхто чітко за цим не слідкував і не вимагав, тож в питанні місця реєстрації існує повний бардак. Якщо у Вас немає зареєстрованого місця проживання в Києві, то така вимога є незаконною... бо ж якщо чисто бюрократично ніхто не може доказати, що Ви в Києві не працюєте, а проживаєте. А закони формальної логіки хай застосовують тоді, коли це потрібно, а то коли в їх інтересах, то працівники ТЦК стають дуже логічні і згадують, що є закони фізики та таке інше.

    Тож на моє переконання, якщо Ви не маєте реєстрації в м.Києві та проживаєте / знімаєте житло неофіційно, то така вимога є незаконною. У іншому випадку, так.. Вам слід стати на військовий облік за новим місцем, з"ясувавши питання як знятися з облік за попереднім місцем.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Адвокат Евгений Александрович
    14.4%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Анна!

    ТАК, ВИ ПОВИННІ СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ПО МІСЦЮ РЕЄСТРАЦІЇ АБО ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ.

    Звертайтеся через функціонал біля фото.

    Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    13.6%

    Доброго дня. так ви повинні стати на облік.

    Загальні положення

    Правовідносини, пов'язані з військовим обліком, регулюються Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі - Порядок), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487.

    Відповідно до пункту 21 Порядку взяттю на військовий облік підлягають жіноки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жіноки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

    Хто підлягає військовому обліку

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачено, що обов'язковому військовому обліку підлягають жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

    А жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, окрім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

    Перелік спеціальностей та професій

    Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних та Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, затверджено наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313 (далі - Перелік).

    Військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці: досвідом роботи та КВЕДами фізичної особи-підприємця. Остаточно приналежність до військово-облікової спеціальності визначається у територіальному центрі комплектування.

    Згідно з наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 №35 "Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313" з 1 жовтня 2023 року Головнокомандувач Збройних Сил України повинен забезпечити взяття до військового обліку жінок певних професій та спеціальностей та щороку до 1 березня здійснювати відповідні заходи щодо внесення змін до опублікованого переліку (якщо вони будуть).

    Постановка на військовий облік

    ◆ Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

    Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Видача тимчасових посвідчень військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, здійснюється районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень — 30 діб.

    Жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного повинні в семиденний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

    Взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

    ◆ Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    ◆ Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

    Для постановки на військовий облік жінкам, які мають спеціальність та /або професію згідно з Переліком, необхіно надати документи:

    1. заява про взяття на облік (надає територіальний центр комплектування та соціальної підтримки);
    2. паспорт або ID-картка;
    3. ідентифікаційний номер;
    4. документ про здобуття спеціальності/професії;
    5. довідку з роботи із зазначенням спеціальності за якою працює на даний час;
    6. свідоцтво про народження дітей/документ про опіку (у разі наявності);
    7. свідоцтво про шлюб;
    8. фотокартки 3х4.

    Зверніть увагу! Якщо особа підлягає взяттю на військовий облік, її спрямують на медкомісію, яка визначає придатність до військової служби.

    Після цього зібраний пакет документів та висновок військово-лікарської комісії необхідно надати до центру комплектування за місцем реєстрації. Якщо з документами все гаразд, отримаєте військово-обліковий документ.

    Військова служба жінок

    Відповідно до частини 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

    У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

    Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

    Відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік

    Чинним законодавством України за правопорушення, пов'язані з військовим обліком, встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність.

    Адміністративна відповідальність

    За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку, на них може бути накладено штраф від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Кримінальна відповідальність

    Частина 1 статті 337 Кримінального кодексу України передбачає, ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, - карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн) або виправними роботами на строк до одного року.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України