Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 13 вересня 2023, питання №92469 250₴

Доверенность на авто

Человек хочет у меня купить авто, по доверенности на 2 недели , я первый раз делаю такую процедуру. Дело в том что, я очень переживаю, деньги он мне даст , доверенность подпишем , но переживаю авто просто не выезжала за пределы города вообще, и переживаю как поведёт себя на трассе и на таком количестве км. Мало ли что с машиной случится, вдруг ему не понравится что то, он имеет право обратно обратится к нотариусу и забрать доверенность раньше времени и забрать деньги? То есть вдруг что то с машиной случается или что то подобное будет , деньги никак не возвращаются? Это уже его проблемы правильно? Какая опасность в таком случае может быть для меня?

Відповіді юристів (15)

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 8 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Добрый день. Если Вы не будете давать расписку о получении денег, то обратно потребовать деньги он не сможет. Но я все же советовала бы оформить куплю-продажу правильно или нотариально или в сервисном центре.

    • Андрей Клієнт 8 місяців тому

      Дело в том что, он хочет купить авто своей маме, я говорю переоформите на себя , он мне сказал что если он переоформит , то у него заберут выплаты.

    Гретченко Павло  Євгенович
    Гретченко Павло Євгенович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Довереность онулировать могут все учасники подписания доверености! Относительно финансов єто вы должны обговорить возможно указать это в довереносте! или написать дополнительно разписку относительно денег или подписать договор!

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 8 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Якщо у вас є такі та інші хвилювання щодо укладання довіреності, то єдине, що вам можу запропонувати зробити - укласти класичний договір купівлі-продажу, замість такої довіреності. Вважає вам потрібно домовитися з покупцем укласти такий договір https://igov.org.ua/subcategory/1/4/situation/25

    Цитую про нотаріальне оформлення догвору купівлі-продажу або в сервісному центрі з вищевказаної статті:

    "Нотаріальне оформлення.

    Це самий затратний, але і найбільш безпечний спосіб, так як нотаріус перевіряє всі можливі проблеми, пов'язані з купівлею. Право власності переходить покупцеві з моменту нотаріального оформлення угоди і вже ніякі проблеми продавця(не погашені кредити та різні обмеження що до продажу) не будуть Вам дошкуляти в майбутньому.

    Нотаріус перевіряє всі документи на автомобіль, а також «пробиває» машину по базах:

    При собі мати:

    Після оформлення угоди Вам все одно доведеться їхати до сервісного центру для реєстрації авто в Єдиній базі, але трохи за спрощеною процедурою.

    Оформлення договору купівлі-продажу в сервісному центрі

    Процедура така ж, як при нотаріальному оформленні, але ви економите на послугах нотаріуса і самостійно перевіряєте автомобіль і продавця. Послуги сервісного центру при оформленні договору купівлі-продажу надаються безкоштовно.

    Вам необхідно:

    1. Оформити угоду.
    2. Оплатити обов'язкові платежі по перереєстрації.
    3. Далі з договором, квитанціями, своїм паспортом і технічним паспортом на автомобіль звернутися в єдине вікно сервісного центру.

    При зміні власника, знімати автомобіль з обліку не обов'язково, але це може знадобитися, наприклад, для зміни номерів.

    При собі мати і продавцю і покупцю оригінали і пару копій:

    Якщо продавець перебуває в шлюбі, для офіційного оформлення договору від нього потрібна письмова згода пари на продаж авто, нотаріально завірене, або присутність чоловіка (дружини) з паспортом або іншим документ, здатним засвідчити особу.

    При купівлі б/у авто необхідно перевірити, чи не перебуває машина в одній з баз:

    Також перед покупкою не зайвим буде в сервісному центрі:

    • перевірити, чи не числиться автомобіль в угоні;
    • замовити у сертифікованих експертів перевірку відповідності ідентифікаційних на ТЗ і в документах.

    У сервісному центрі Ви отримаєте свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) та комплект номерних знаків. Після реєстрації надається три дні на оформлення обов'язкової страховки (ОСЦПВ)."

    Так званий "продаж" автомобіля "за довіренністю" не є продажом у його розумінні. Тобто право власності на автомобіль не переходить до покупця автоматично. Корисна інформація https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9E%D1%8...

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ви повинні розуміти, що продаючи авто "по довіреності", Ви дієте за межами правового поля, бо діючим законодавством передбачена чітка процедура передача права власності на автомобіль, яка включає в себе реєстрацію нового власника автомобіля.

    Довіреність, навіть "генеральна", не наділяє нового володільця правом власності, власником автомобіля залишаєтесь Ви.

    Якщо Ви бажаєте взагалі уберегтись від ризику повернення грошей, то бажано оформити договір купівлі-продажу.

    Якщо, з якихось причин, оформити такий договір на цей час неможливо, то бажано оформити від покупця розписку в якій він оговорює що він придбав у Вас авто, за яку суму, претензій щодо технічного стану авто не має, та зобов'язання оформити право власності на авто

    • Андрей Клієнт 8 місяців тому

      Дело в том что, он хочет купить авто своей маме, я говорю переоформите на себя , он мне сказал что если он переоформит , то у него заберут выплаты. Поэтому он хочет это сделать через доверенность, но я боюсь что на моих номерах, мало ли какой то штраф , мало ли авария или дтп. Я переживаю что это может быть всё на мне, так как номера машины ещё состоят на мне.

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        При ДТП відповідати буде водій, а ось штрафи виписані в автоматичному режимі, стягнуть з власника авто, тобто з Вас.

        Якщо Ви не готові до такого ризику, то радив би не продавати таким чином автомобіль, бо іншого законного шляху передачі права власності на авто ніж укладання договору купівлі-продажу з реєстрацією нового власника через сервісний центр МВС (МРЕО), не має

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Купівля авто по довіреності не є передачею авто у власність покупця, а тому все, що може трапитися з вашою автівкою у цей період (штрафи тощо) буде Вашої проблемою, оскільки Ви не заключаєте договіру куплі-продажу та не перереєстровуєте авто в сервісному центрі МВС.

    Щодо грошей, рекомендую оформити розписку від покупця, щоб у подальшому не виникало проблем з цього приводу.

    З повагою, адвокат Айвазян!

    • Андрей Клієнт 8 місяців тому

      Здравствуйте, скажите если мы оформим на него куплю продажа, у него могут забрать выплаты ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Які саме виплати, вточніть, будь ласка?

        • Андрей Клієнт 8 місяців тому

          Он беженец , есть выплаты какие то у него , я не знаю какие именно, но говорит что переоформить нельзя

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Мабудь тоді, це можуть бути виплати ВПО. Якщо це так, то з 1 вересня 2023 року припиняються виплати ВПО тільки для тих осіб, які придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років). Він же придбає вже не новий транспортний засіб, то тоді у чому проблема?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Я би все ж таки не радив Вам йти на цю ризиковану угоду, бо власником авто залишаєтесь Ви і усі проблеми, які можуть виникнути з авто на період дії довіренності, все одно ляжуть на Ваші плечі. Тож обдумайте все ще раз, рініше ніж приймите остаточне рішення.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 8 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Добрый день. Обязательно оформить договор купли продажи в сервисном центре МВС с переоформлением на покупателя.Выплаты не снимут, если вы в договоре пропишите стоимость авто до 50 тыс грн

    Турчин Ярослав Александрович

    Здравствуйте, Андрей! Покупка авто по генеральной доверенности является распространенным явлением в Украине вот уже больше 20 лет. Это серая схема, то есть не предусмотренная законом, но ответственности за ее применение нет и топ-чиновники и полицейские чины точно также покупали свои авто 300 раз. В принципе Вы ничем не рискуете, получив причитающиеся Вам деньги за авто.

    Но нужно отметить несколько особенностей такой сделки.

    Во-первых - Доверенность на право управления, распоряжения и владения автомобилем от Вашего имени даете именно Вы и потому только Вы можете ее отозвать ранее срока, на который она выдается. Обычно доверенность с правом перепродажи авто выдается сроком на 1-3 года. В принципе не запрещено и на меньший срок... Это хорошо для владельца авто в плане - уменьшения рисков, что в период управления авто по доверенности от Вашего имени - авто не попадёт в ДТП / на штраф, а Вы не попадёте на бабки, т.к. по-прежнему будете числиться владельцем авто до изменений в регистрационной базе Сервисного центра МВД. Чем меньше срок - тем меньше риски "попасть".

    Во-вторых. В данном случае деньги за авто нигде не фигурируют и фактически доказать, что Вы их получили, что получили именно за авто и т.д. очень сложно... Даже в случаях когда люди давали расписку за деньги - вернуть деньги им по судебной практике не удавалось, т.к. формально с точки зрения закона это не сделка по покупке-продаже авто и у нее нет стоимости.

    В-третьих, генеральная доверенность это очень серьезная вещь... Внимательно следите, чтоб Вы заодно с авто не подмахнули генеральную доверенность на право распоряжения и продажи всего своего имущества и такое прочее... В принципе нотариусы таким редко грешат, но если нотариус будет явно демонстрировать "приятельский интерес" к покупателю авто, то проверяйте каждую букву и запятую. Кроме того, попросите нотариуса изготовить Вам копию доверенности, желательно надлежащим образом заверенную его печатью.

    Скорее всего у Вас автомобиль хочет купить "перекуп" или автоподборщик, именно они часто грешат покупками по доверенности, чтоб уйти от обязанностей по налогообложению массовых операций физ.лица по продаже автомобилей.

    Так что в принципе ничего страшного в этом нет. И наконец... По поводу состояния авто... Как говорит народная мудрость - "Бачили очі, що купували..." Дальше знаете )))

    Будут еще вопросы или уточнения - пишите. С радостью постараюсь ответить.

    Спасибо и хорошего Вам дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України