Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 вересня 2023, питання №93165

Питання щодо довідки з ВУЗу для ТЦК та СП та супутні цьому питання (частина 1).

Вітаю! Підкажіть, будь ласка, як краще вчинити у наступній ситуації.
З 11 вересня я зачислений на контракту форму магістратури ВУЗу, це моя друга вища освіта. В університеті, з невідомих причин, чоловікам, які зараховані на контракт, досі не надають довідки про те, що ми є студентами. У ВУЗі кажуть, що у кращому разі, запитувати з приводу довідок можна буде після 28.09.Судячи із того що відбувається, скоріш за все, до 01.10. довідки видавати нам не будуть, атже одразу після зачислення, у ВУЗі вже обіцяли, що довідки будуть готові буквально через пару днів. Підсумовуючи викладене - ВУЗ вже кілька разів підозріло затягує цей процес.
З приводу зазначеного, у мене виникло одразу кілька питань:
⁃ чим регламентовані для ВУЗів строки щодо надання зазначених довідок? Як можна вплинути на ВУЗ, щоб отримати довідку для інформування військомату до 01.10., як того вимагає Закон? Атже як я розумію, ВУЗ може надати мені цю довідку вже у жовтні, але датована вона буде вереснем і я не зможу довести, що не мав можливості поінформувати військомат у строк, через відсутність документу на руках;
⁃ у мобілізаційному відділі ВУЗу мені взагалі сказали, що повідомляти військомат я не зобов‘‘язаний. Якщо це так і повідомляти про вступ до ВУЗу мають тільки призовники, а не військовозобов‘язані (які нібито повинні повідомляти вже безпосередньо про здобуття освіти), то якими нормативно-правовими актами це регламентовано?
Дякую!

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    З приводу зазначеного, у мене виникло одразу кілька питань:⁃ чим регламентовані для ВУЗів строки щодо надання зазначених довідок? Як можна вплинути на ВУЗ, щоб отримати довідку для інформування військомату до 01.10., як того вимагає Закон? Атже як я розумію, ВУЗ може надати мені цю довідку вже у жовтні, але датована вона буде вереснем і я не зможу довести, що не мав можливості поінформувати військомат у строк, через відсутність документу на руках;

    Строків надання таких довідок законом не визначено. Тому треба спиратися на загальний термін віжповіжей на звернення громадян - 1 місяць.

    В законі не йдеться про 1 жовтня. Ви повинні повідомити ТЦК протягом 7 днів з дня зарахування. Проте таку саму інформацію про Ваше зарахування виш подає ТЦК самостійно.

    ⁃ у мобілізаційному відділі ВУЗу мені взагалі сказали, що повідомляти військомат я не зобов‘‘язаний. Якщо це так і повідомляти про вступ до ВУЗу мають тільки призовники, а не військовозобов‘язані (які нібито повинні повідомляти вже безпосередньо про здобуття освіти), то якими нормативно-правовими актами це регламентовано?Дякую!

    Те, що Вам каже ТЦК не повністю відповідає дійсності. Повинні повідомляти і ВНЗ, і Ви. Нижче посилання на постанову Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    Пункт 34:

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);

    пункт 23:

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ви не зобов'язані інформувати ТЦК про те, що вступили на навчання. Зміна персональних даних у даній ситуації не відбувається.

    Мотиви ВУЗу передбачити складно.

    Вам краще замовити індивідуальну консультацію.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України