Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 05 жовтня 2023, питання №94233

Садові товариства, статут

Чи може існувати садове товариство зі статутом 1998року на російській мові?
Якщо я отримала право власності на земельну ділянку через дарственну, то я автоматично є член кооперативу, чи потрібно писати заяву про вступ на ім'я председатель чи правління?

Відповіді юристів (1)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 7 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Існувати таке товариство може, статут також може бути російською мовою, так як на момент реєстрації такого статуту викладення статут російською мовою було законним (інакше таке б товариство в 1998-ому році не зареєстрували).

    Але згідно Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19#Text)

    "Стаття 37. Державна мова у сфері діловодства, документообігу, листування і звітності громадських об’єднань, політичних партій та інших юридичних осіб

    1. Мовою листування громадських об’єднань, політичних партій та інших юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форм власності в Україні є державна мова.

    2. Зареєстровані в Україні громадські об’єднання, політичні партії та інші юридичні особи ухвалюють статутні документи та рішення, надсилають статистичну інформацію, податкову та іншу звітність до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування державною мовою."

    Тому я б на місці членів такого Товариства прийняв би рішення здійснити перереєстрацію статутних документів у відповідності до вимог чинного законодавства.

    Щодо автоматичного членства вас, як члена садового товариства - вам потрібно ознайомитися з діючим статутом де повинна бути прописана процедура вступу до товариства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України