Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 07 жовтня 2023, питання №94367

Продаж другого авто за рік

Доброго дня,маю питання такого характеру …в минулому році продав авто по довіреності,та на початку цього року купив собі нове,яке теж вже продав місяць тому…і як виявилось,трошки пізніше,через пару тижнів покупці ,які купляли по довіреності у минулому році також переоформили авто ,вже після того як я продав своє…треба буде мені платити 5 процентів налогів за продаж другого авто за рік ,так як їм при переоформлені нічого не сказали і переоформили без питань…хоча десь чув,що поки не заплатити налог за продаж другого авто,то не переоформлять

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    Якщо протягом року оформляється друга за рахунком угода купівлі-продажу або обміну, необхідно сплатити 5 відсотків ПДФО і 1,5 відсотка військового збору. Починаючи з третьої угоди, сума ПДФО істотно зростає – до 18 відсотків, ставка військового збору залишається на колишньому рівні.

    Щоб все правильно розрахувати, потрібно врахувати, в якій послідовності здійснювалися угоди. Черговість визначається за датами, зазначеними в договорах купівлі продажу. У такому разі податкове зобов'язання розраховується таким чином: перше продане за датою ТЗ не оподатковується, на суму продажу другого нараховується 5% ПДФО та 1,5% ВЗ, далі – 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. Слід враховувати, що продаж першого автомобіля в Україні не тільки звільняють від сплати податків, при цьому дохід не потрібно відображати в щорічній декларації. Ще одним важливим питанням є, чи бути податку на продаж автомобіля фізособою-нерезидентом? У такому випадку діють статті законодавства, прийняті для оподаткування резидентів.

    Важливо знати не тільки, чи потрібно платити, якою сумою податку обкладають угоду по авто, куди сплачується зобов'язання, але і як виконати його розрахунок. Про те, яка сума - оподатковувана, можна дізнатися в договорі купівлі продажу. Слід врахувати, що вона повинна бути не нижче, ніж середньоринкова вартість подібного ТЗ. Чи сплачується податок з продажу авто до підписання договору? Щоб угода була завершена, потрібно її оформлення у нотаріуса. Він засвідчить договір тільки при пред'явленні квитанції про сплату зобов'язань. В Україні відсутнє податкове вирахування при продажу авто, що допомагає знизити навантаження.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України