Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 09 жовтня 2023, питання №94471 240₴

РВП России в внутреннем паспорте

Добрый день, ситуация такова, собираюсь зарегестрироваться брак с гражданином РФ, сама же гражданка Украины. После планирую сменить фамилию, на фамилию мужа, но вот тут нюанс, в внутреннем паспорте у меня рвп России (так же он вне срока действия, так как в январе мне исполнилось 25), в загран паспорте у меня множество печатей пересечения границы с рф. Как быта в таком случае? Проживаем мы за границей

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    Згідно роз'яснень уряду паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність. Відповідну постанову нещодавно прийняв Уряд.

    Таким чином, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

    Що стосується одруження, то Ви можете це зробити або в російській дипустанові, або в органах реєстрації громадянського стану третьої країни, оскільки українське консульство в країні Вашого перебування відмовить Вам у реєстрації шлюбу з громадянином РФ у зв'язку з відсутністю зі згаданою країною дипломатичних стосунків.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Марина Клієнт 7 місяців тому

      Благодарю, то есть проблем с печатями рф не должно быта когда я подам документы в консульство Украины? И я без проблем смогу сменить фамилию

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Проблеми з печатками чи штампами РФ у Вашому українському паспорті в дипустановах не повинно бути.

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    Приветствую Вас, Марина! Проблем с формально-юридической стороны быть не должно. Но раз уж Вам всё равно менять паспорт при смене фамилии... не проще ли, чтоб не мозолить глаза "политически и психологически озабоченных" войной сотрудников Консульства и иметь перспективы быть приглашенными в кабинет для бесед с сотрудниками спецслужб при Посольстве (на предмет проживаете ли в РФ, а планируете ли ехать туда, а сотрудничать не хотели бы) - заранее сменить паспорт на ID-карту и не ловить лишние косые взгляды и не фиксировать свое РВП?

    Если что, сменить паспорт-книжечку Украины на ID-паспорт в Европе сейчас можно без визита в Консульство. Через службу Паспортный сервис Государственного предприятия "Документ". https://pasport.org.ua/

    Они открыли представительства сейчас в ряде стран ЕС с большой концентрацией украинских беженцев... точно есть они в Стамбуле (Турция), Варшаве, Кракове, Вроцлаве, Гданьске (Польша), Мадриде и Валенсии (Испания), Кёльне и Берлине (Германия), Праге (Чехия), Братиславе (Словакия).

    https://pasport.org.ua/centers

    Там же, есть возможность (при необходимости) заказать заграничный паспорт, обменять водительское удостоверение и т.д.

    Учитывая, что у предприятия главная функция - зарабатывание денег на государственных сервисах, а не "политика", с ними этот вопрос решать проще. Из личного опыта. Т.к. у меня ситуация почти как у Вас, только с женой... так вот в Германии в Консульстве страшно косились и переговаривались за пределами кабинета, когда увидели отметки. Может это специфика "посольских" в Германии... Но всяко бывает.

    Успеха Вам!

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Кабінет Міністрів України продовжив дію прострочених паспортів Постановою про “Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану” встановлено, що на період дії воєнного стану:

    паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни,

    паспорти громадян України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період воєнного стану)

    Є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Зверніть увагу, вищезазначені документи підлягатимуть обов’язковому обміну протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України