Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 жовтня 2023, питання №94599

Не дають направлення на МСЕК

Що робити коли в частині не дають направлення на МСЕК без відношення?За рішенням ВЛК обмеженно придатний.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    Якщо Ви отримали поранення, контузію, каліцтво чи захворювання командир військової частини має видати довідку про обставини травми. Пам’ятайте, що якщо інвалідність отримана внаслідок захворювання, то довідка не видається. Якщо командир не видав довідку про обставини травми, після прибуття в госпіталь потрібно написати рапорт на командира з проханням видати довідку.

    Якщо довідка про обставини травми не буде видана протягом 15-30 днів з моменту надходження рапорту та пояснень звертайтесь до штабу оперативного командування, якому підпорядковується в/ч, з оскарженням бездіяльності. Відмова у видачі довідки також може бути оскаржена шляхом подання рапорту до штабу оперативного командування. Ця довідка потрібна для проходження військово-лікарської комісії та медико-соціальної експертної комісії, а також для отримання одноразової грошової допомоги.

    За відсутності довідки про обставини травми подавайте довідку про безпосередню участь в АТО (ООС) , витяг з наказу по стройовій частині, копію військового квитка та будь-які інші документи, які засвідчують участь в АТО у період отримання поранення. Комісія може встановити зв’язок на підставі таких документів. У разі відмови звертайтеся до Центральної військово-лікарської комісії.

    В лікувальному закладі начальник відділення має видати Вам виписний епікриз та направлення на військово-лікарську комісію. Ці документи має засвідчити начальник госпіталю. Вони потрібні для оформлення відпустки за станом здоров’я в частині проходження військово-лікарської комісії.

    Далі настає черга проходження військово-лікарської комісії. Це комісія лікарів при військово-медичному лікувальному закладі. Тут Ви отримуєте постанову про причинний зв’язок поранення (травми, контузії, каліцтва). Його видає голова комісії. Він потрібен для встановлення зв’язку між пораненням та участю у бойових діях.

    Згодом Ви потрапляєте на медико-соціальну експертну комісію. Це комісія лікарів при районній поліклініці. Її голова видає Вам довідку про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності.

    З цією довідкою Ви йдете до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації, де отримуєте посвідчення інваліда війни, залежно від групи інвалідності. Посвідчення видається у день звернення особи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо в/ч відмовляє у видачі направлення на МСЕК, подавайте скаргу до Командування Медичних сил ЗСУ. Також є варіант спробувати отримати направлення через сімейного лікаря.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України