Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 жовтня 2023, питання №94833 240₴

Мобілізація, отримання відстрочки

Доброго дня.
Мені 32 роки , звернувся до ТЦК для уточнення даних, а саме зміни приписного на військовий квиток та отримання відстрочки по 11 абзацу 23 статті (у мене мати інвалід 2 групи довічно, чоловіка немає у неї про що ж відповідне свідоцтво про розірвання шлюбу та я єдиний син, зареєстровані за однією адресою ).
перед візитом до ТЦК направив Укрпоштою заяву на відстрочку та весь перелік нотаріально завірених документів з описом та з повідомленням про вручення ). Після того як отримав повідомлення що ТЦК отримали мої документи я звернувся особисто і мене направили на комісію , попередньо сказав що претендую на відстрочку по 11 абзацу , а мені сказали що треба донести витяги з Рагсу про те що мама не має інших дітей та акт встановлення факту здійснення догляду, я сказав що догляд то інший 10 пункт отримання відстрочки , а рагс такі витяги не надає (є лист він мін юсту та на дверях рагсу написано що витяги такі не надають). Зараз проходжу комісію. Підкажіть, які алгоритм моїх подальших дій і як вплинути на ТЦК надати відтермінування, адже я 100 % маю передбачене законом право на відстрочку.

Відповіді юристів (3)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Є ДВА ШЛЯХИ ЯК ПІДТВЕРДИТИ, ЩО ВИ ЄДИНИЙ, ХТО МОЖЕ УТРИМУВАТИ МАМУ-ІНВАЛІДА:

    1. ЗАЯВА МАМИ (ЗАВІРЕНА НОТАРІУСОМ) ЩО ВИ У НЕЇ ЄДИНА ДИТИНА.

    2. ВСТАНОВЛЕННЯ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ФАКТУ, ЩО ВИ ЄДИНА ДИТИНА У МАМИ-ІНВАЛІДА.

    Встановлення факту перебування особи на утриманні має юридичне значення для отримання відстрочки від мобілізації.

    Факт перебування фізичної особи на утриманні, заінтересована особа має вирішити у декілька способів: по-перше, особа має право звернутися до органів та організацій за отриманням Довідки про підтвердження факту перебування особи на утриманні; по-друге, подати заяву до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження.

    У разі, якщо встановлення юридичного факту пов'язане з вирішенням спору про право, заінтересована особа має звернутися до суду в порядку позовного провадження (абзац 3 пункту 3 постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 № 5 “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”, ст.ст. 315-318 ЦПК України). Наприклад, встановлення права на пенсію військовослужбовця у зв’язку із знаходженням на утриманні.

    Предметом доказування є:

    • мета встановлення факту знаходження особи на утриманні.
    • відсутність можливості встановити факт знаходження особи на утриманні через відповідні організації, органи місцевого самоврядування (в позасудовому порядку);
    • наявність заробітної плати, стипендії, пенсії у заявника і її співвідношення з доходами особи, якій надається допомога;
    • непрацездатність заявника.

    Приблизний перелік необхідних доказів

    1. докази, які підтверджують факт перебування заявника на утриманні особи(документи, акти, листи ділового і особистого характеру, які містять відомості про перебування заявника на утриманні);
    2. докази, які встановлюють, що надані заявнику матеріальні засоби є основним ї постійним джерелом його існування (корінці поштових переказів, листи та інші документи, які свідчать про одержання заявником грошей або іншої допомоги від годувальника);
    3. довідка житлово-експлуатаційної організації або сільської Ради про те, що заявник звертався до них за одержанням документа про перебування на утриманні померлого, але йому у цьому відмовлено (через відсутність відомостей про утримання або на тій підставі, що заявник не був на утриманні);
    4. документи, які свідчать про те, що заявник є членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, народження, усиновлення та ін.);
    5. документи, які встановлюють, що заявник був неповнолітньою або непрацездатною персоною, не був членом сім’ї спадкодавця, але перебував на утриманні спадкодавця не менш як п’ять років та одержував від спадкодавця матеріальну допомогу, що була для нього єдиним джерелом засобів для існування(копія свідоцтва про народження, довідка про інвалідність, інші письмові докази), якщо встановлення факту перебування на утриманні необхідне для оформлення права на спадщину;
    6. копія свідоцтва про смерть годувальника чи повідомлення військкомату;
    7. покази свідків ( ЦПК України);

    Заява (з додатками) подається у примірниках в залежності від кількості учасників провадження.

    Увага! Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (доказами можуть бути : пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників, письмові докази, речові докази, покази свідків, висновки експерта).

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Так ви маєте рацію, ви безпірно маєте право на відстрочку від мобілізації відповідно до ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    АКТ про встановлення факту догляду вам дійсно не потрібен. Для даного абзацу вам потрібно мати такі документи:

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері.

    Довідка про склад сім'ї

    Для отримання довідки зверніться у ЦНАП

    Порядок отримання довідки

    Особисто, законний або уповноважений представник у разі наявності належним чином оформленої довіреності та документа, що посвідчує особу звертається:

    - до центру із надання адміністративних послуг (ЦНАП);

    - через Портал електронних сервісів.

    За запитами органів державної влади, органів місцевого самоврядування (їх виконавчих органів), осіб, уповноважених на виконання функцій держави/органів місцевого самоврядування, адвокатів, приватних нотаріусів та приватних виконавців -

    Сама довідка видається суб'єктами надання адміністративних послуг, а подати заяву можна через даний портал. Для подачі в електронному вигляді потрібно виконати наступні кроки:

    1. Пройти авторизацію через BankID або ЕЦП та заповнити форму. При заповненні форми Вам буде потрібно:
      • вказати Ваші контактні дані (email та телефон);
      • вказати адресу, ПІБ осіб які зарєстровані за цією адресою, родинні зв'язки та дату народження;
      • додати копії паспортів усіх зареєстрованих осіб, копію правовстановлюючого документу на житло/будинок;
      • в деяких населених пунктах обрати зручний для візиту час;
      • заповнити інші поля та натиснути "Замовити послугу"
    2. На основі наданих Вами даних проводиться їх перевірка і первинна обробка за результатами яких Ви отримуєте повідомлення, що: Ваш запит зареєстровано і назначено зустріч для отримання довідки; Вам відмовлено у реєстрації звернення (з поясненням причин).
    Вартість отримання довідки

    Безоплатно

    Строк отримання довідки

    1 день/не пізніше наступного робочого дня з дати подання заяви.

    У РАЗІ ВИНЕКНЕННЯ ПРОБЛЕМ З ТЦК. Якщо вам будуть відмовляти у наданні відстрочки, не підписуйте мобілізаційне розпорядження, у акті відмови вкажіть причину, що ви маєте право на відстрочку.

    ТУТ ГОЛОВНЕ ВАМ НЕ БОЯТИСЯ, МОУЖТЬ ВЧИНЯТИ ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТИСК, АЛЕ ВИ ПОВИННІ БУТИ ВПЕВНЕНІ, ЩО ВАМ НІЧОГО НЕ ЗАГРОЖУЄ, ТЮРМА І Т.Д,

    У РАЗІ ПРОБЛЕМ ПИШІТЬ ВІДМОВУ, НЕ ХАЙ ПЕРЕДАЮТЬ СПРАВУ ДО ПОЛІЦІЇ, СПРАВА БУДЕ ЗАКРИТА СЛІДЧИМ НА ПЕРІОДІ СЛІДСТВА КОЛИ БУДЕ З'ЯСОВАНО ЩО ВИ МАЭТЕ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Артуре!

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    Отже, відповідно до абзацу 11 Ви маєте стовідсоткове право на відстрочку від мобілізації.

    Вимоги ТЦК щодо акту встановлення факту здійснення догляду є незаконними. По-перше в даній підставі ніяким чином не оговорений той факт, що Ви повинні здійснювати догляд за своєю матір'ю. Як Ви вірно зазначили, це стосується абзацу 10 згаданої статті. По-друге акт встановлення факту здійснення догляду відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 є в переліку документів що передбачені у випадках виїзду військовозобов'язаних за кордон, у разі супроводження осіб, які є інвалідами або потребують постійного догляду.

    Тож для отримання права на відстрочку надання ТЦК такого акту жодним нормативним документом не передбачено!

    Шо стосується ДРАЦСу, то пропоную Вам в даному випадку наступний алгоритм дій:

    1. Подайте заяву на отримання бажанної довідки.

    2. Отримайте письмову відмову.

    3. Далі обраний Вами адвокат подає відповідний запит до згаданого ДРАЦСу на причину відмову та отримання довідки і, як правило, це дає результат.

    Також можна подати скаргу до теруправління юстиції, яке теж може вплинути на ДРАЦС.

    Що стосується відстоювання Ваших прав без представлення згаданих вище документів, то бачу тут лише два шляхи оскарження незаконної відмови ТЦК:

    1. Адмінистративний - до вищестоячих ТЦК.

    2. Судовий - до окружного адмінистративного суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України