Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

ІТ, телекомунікації, 23 жовтня 2023, питання №95407

ПРРО для программиста

Программист, работа исключительно онлайн. Услуги: программирование попроектно, почасово, консультации. Открыл ФОП, хочу чтобы клиенты кидали оплату на ключ-карту ПриватБанка.
Вопрос: нужен ПРРО или нет?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Вам потрібно отримувати кошти за послуги на рахунок IBAN, тоді ПРРО буде не потрібен.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Alexander Клієнт 6 місяців тому

      Здравствуйте!

      Благодарю за ваш ответ.

      А как же п.14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»:Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються:

      14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

      А также разъяснение ДПС от 06 января 2022 https://vl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/549724.ht...:

      «Система дистанционного обслуживания является продуктом банка, который предоставляет возможность клиентам получать услуги банка по инициированию перевода средств с/на счета клиентов с использованием как платежных поручений, так и с использованием других платежных инструментов (в частности, платежных карт), а также осуществлять другие операции (получение справок, обмен валют и т.п.).»

      Возможно, есть какие-то другие законы, которые исключают вышеописанное, или я это как-то не так трактую?

      Заранее спасибо за ваши ответы.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Олександре! Пропоную ознайомитись Вам з наступними статтями. Можливо в них Ви знайдете відповідь на своє питання.

        https://biz.ligazakon.net/news/209097_bankvsk-sist...

        https://lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/533982.ht...

        https://buh.ligazakon.net/news/207392_chi-potrben-...

        https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/474796.ht...

        https://torgsoft.ua/articles/law/rro-ta-internet-t...

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! РРО вам НЕ потрібен. Як ви правильно зазначили з посиланням на Закон України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" : при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів РРО не застосовується.

    Роблю акцент (виділив жирним) на тому, що оплата за послуги повинні бути виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів". Із Закону випливає, що якщо у вас окрім оплат за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів за послуги програмування/консультацій тощо будуть ще, наприклад, інколи готівкові розрахунки і такі розрахунки стануть відомі перевіряючим контролюючим органам - то ви будете, по перше, порушувати вимоги законодавства (щодо ненадання чеку РРО клієнту) іпо друге на вас не буде діяти рро "імунітет" вказаної вище статті.

    Звісно, якщо ви хочете уникнути всіх питань з РРО, то порада колеги щодо прийняття оплат на ваш IBAN - найкраща ідея.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Приймання оплати через ключ-карту, на думку ДПС є розрахунковою операцією на яку треба застосовувати РРО (крім оплати з Привату на Приват, який переадресовує на IBAN)

    Згідно Індивідуальної податкової консультації від 10.02.2022 № 325/ІПК/08-01-07-09-13

    "При оплаті споживачем замовлення онлайн шляхом перерахування оплати за реквізитами картки продавця, не залежно від способу здійснення такої операції, така операція буде вважатися розрахунковою у розумінні Закону № 265 і потребуватиме застосування РРО/програмного РРО та створення відповідного розрахункового документа у розумінні Закону № 265.

    При здійсненні розрахунків споживачем виключно через установу банку, шляхом перерахування коштів із розрахункового рахунку на розрахункових рахунок продавця (IBAN, он-лайн банкінг) або безпосереднє внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок продавця, а також використання платіжного терміналу та/або ПТКС, який належить банку, застосування РРО та/або ПРРО для суб’єкта господарювання, який є отримувачем коштів, не є обов’язковим."

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України