Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 жовтня 2023, питання №95694

ТЦК погрожує ст. 336 та примушує написати зізнання.

Ситуація така. У липні 2023 мене визнано обмеж. придатн., вилучили тимчасове посвідчення та видали моб. розп. на 24.07.23. Я не з'явився через сімейні обставини. 10 серпня я поступив на 1 курс. Та прийшов 2.09 до ТЦК для надання відстрочки. В ТЦК заяву не прийняли та видали нову повістку на 4 вересня. Я пішов до універа та отримав усі потрібні документи. 10.09.2023 надав іх до ТЦК. Заяву на відстрочку прийняли. ТЦК виписав мені протокол за неявку по повістці 4.09 Я сплатив штраф. Отже, в ТЦК сказали, що все добре, впродовж 45 днів розгляд заяви на відстрочку. Коли я завітав 27.10.2023, мені видали оновлене тимчасове посвідчення. Потім мене зустрів нач. РТЦК. Та почав звинувачувати в зраді народу України. Він питав мене де я був 24.02.2022, чому не прийшов 24.07.23, чому наважився на махінації з навчанням? Та сказав, що я повинен відрахуватись з навчання та піти до армії або в'язниці. Потім мене повели до штат. прокурора. Він дав мені чистий аркуш, та наказав писати: " Я такий то, визнаю себе винним у порушенні військ. обліку ". Я відмовився, та відповів, що за неявку сплатив штраф, заяву на відстрочку від мене прийнято ще на початку вересня 2023 року. Прокурор оскаженів, та перейшов на російську: "Слушай сюда, преступник, если не напишешь что я тебе сказал, ты будешь сюда приходить каждый день, пока сам не уйдешь с учебы и не будешь умолять меня отправить тебя в армию". Я повторив, що штраф сплатив, та заяву від мене вже прийнято ще у вересні, я другий місяць навчаюсь, тоді не розумію, навіщо я повинен писати зізнання? Він підірвався, замахнувся вибити стілець з аід мене, та наказав йти геть, до віконця, де видадуть повістку на завтра. Там мене чекав той самий начальник РТЦК, та ще раз повторив свої погрози. Я отримав повістку, та пішов. Я звернувся до університету, там штатний співробітник моб.відділу пояснив, що по закону до мене ніяких зауважень не має бути. Як на даний момент вийти з цієї ситуації? Ходити кожен день та отримувати пресінг?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович

    Не беріть до уваги ці нісенітниці. Навпаки Ви маєте право звернутися до правоохоронних органів щодо таких погроз.

    • Сергій Клієнт 6 місяців тому

      Дякую за відповідь. Тобто можна не приходити по цім повісткам? Прокурор РТЦК погрожує новими штрафами та ст 336 якщо я кожен день не буду приходити. Якщо я не буду ходити, він складе постанови за кожен день та подасть на мене до суду. А ще він казав, цитую: " Ты поступил за банку варенья или оказывая интимные услуги? Таких как ты я пачками отправляю за решётку " Поэтому пиши признание и используй этот шанс".

      • Богун Сергій Павлович

        Якщо Ви їх будете отримувати особисто під підпис - ігнорувати не варто. Якщо будуть надсилати чи залишати в поштовій скриньці можете ігнорувати. Адміністративний штраф можете оскаржити в суді.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Просто так вони від Вас не відчепляться, а за неявку по повісткам будуть виписувати штрафи. Тому рекомендую написати скаргу до обласного ТЦК, а також до прокурора, яки є керівником цього Вашого кривдника.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 6 місяців тому
      Дякую за відповідь.Але я повинен приходити до ТЦК за повістками. Хоч і кожен день. Хоча спілкування там виключно погрози та приниження в мій бік. Інакше як можна розцінювати звернення до мене співробітника РТЦК, який іменує себе прокурором, цитую: "Сергію, твої низькі моральні погляди мені відомі. Але якщо ти будеш далі дрочити про право на відстрочку, будеш кожен день до мене ходити та згодом поїдеш на зону! Пиши зізнання та підписуй." Я відмовився, він замахнувся щоб вдарити мене та видав мені повістку на вихідний день. Напевно, щоб я прийшов до закритої території, коли не буде свідків.
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Сергію!

    Дуже дивна ситуація, яка свідчить про неймовірну хамовитість та протизаконність дій начальника РТЦК та прокурора. Я раджу зробити Вам наступне: підготувати гарну заяву про надання відстрочки та додати документи про навчання.

    Далі - подавати скарги на незаконні дії до обласного ТЦК, Міноборони та Оперативного Командування.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Сергій Клієнт 6 місяців тому

      Заява та документи подані ще на початку вересня. Але одна особа, саме начальник РТЦК на підставі особистої неприязні вимагає від мене припинення навчання, щоб мене можливо було мобілізувати. Усі свої погрози він міг виконати ще влітку, коли я не мав підстав для відстрочки. Лише наклали штраф. Я його сплатив та приніс документи про навчання. З того моменту почалося. Спочатку незрозуміле затягування відповіді, вимоги приходити за повістками кожні 10 днів. Коли усі строки вичерпалися, сталося те, шо сталося. Прямі погрози та знущання. Наприклад, видача повістки на вихідний день та з помилками в особистих даних. Це означає, що вона не законна? Бо прийду, двері зачинені. А в понеділок вже мені скажуть, що я винен та треба скласти протокол. В університеті радять ходити на заняття, а не до ТЦК. Напевно начальник РТЦК таким чином змушує мене пропускати заняття, щоб була підстава для відрахування та потім легка мобілізація.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Щодо Вас здійснюється мобінг та психологічний тиск. Все таки раджу ще раз оформити все та подати, а далі - подавати скаргу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України