Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 02 листопада 2023, питання №96011

Всиновлення дитини моєї дружини

Добрий день. У мене є донька. З її батьком рідним в шлюбі не перебували, але він визнав батьківство і записаний в свідоцтві. З ним розійшлися 5 років тому. Зараз перебуваю в шлюбі і народила дитину. Питання. Як моєму чоловікові удочирити мою доньку?

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Катерина!

    Усиновлення одним з подружжя дитини іншого з подружжя.

    Перелік необхідних документів:

    Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. До заяви додаються:

    • копія паспорта громадянина України, копія паспорта іноземця або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • висновок про стан здоров'я заявника;
    • довідка про наявність чи відсутність судимості;
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);
    • засвідчена нотаріально письмова згода заявника, який є іноземцем, на отримання інформації про нього в Генеральному секретаріаті Інтерполу та правоохоронних органах держави, громадянином якої є іноземець, та держави, на території якої він проживає (у двох примірниках).
    • висновок компетентного органу країни проживання, який підтверджує можливість заявника бути усиновлювачем (подається у разі, коли усиновлювач проживає за межами України). У висновку зазначаються адреса, житлово-побутові умови, біографічні дані заявника, стосунки в сім'ї, ставлення до усиновлення. Якщо висновок видано недержавним органом, до нього додається копія ліцензії на провадження таким органом діяльності, пов'язаної з усиновленням.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Катерина Клієнт 6 місяців тому

    Скільки коштує цей весь процес?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Питання не втому скільки коштує весь цей процесс, а питання в тому чи є у Вас згода батька дитини, щодо усиновлення Вашим чоловіком його дитини?

      • Катерина Клієнт 6 місяців тому

        Він згоден. Але письмової згоди немає. Бо я не знаю що протібно робити.

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Для початку Ви та батько Вашої доньки повинні піти до натаріуса та написати там заяву, в якій зазначити, що ви оба даєте згоду на усиновлення Вашої доньки Вашим чоловіком.

    Катерина Клієнт 6 місяців тому

    Нотаріус завірить. А потім?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Потім Ви повинні зібрати усі інші документи, які я зазначив вище (окрім тих, що стосується особи, яка є іноземцем), написати заяву на усинавлоння та з усім цим пійти до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Протягом 10 днів з дня подачі всіх документів вони перевіряються, проводиться бесіда, з’ясовується згода дитини на усиновлення (за можливості), перевіряються умови проживання тощо і в результаті готується відповідний висновок про можливість усиновлення.

      Після отримання відповідного висновку (з пакетом поданих Вами документів, що повертаються Вам) Ви подаєте заяву про усиновлення до суду. В цій же заяві можуть бути зазначені клопотання про зміну прізвища дитини.

      Кінець процедури усиновлення – отримання позитивного рішення суду про задоволення Вашої заяви про усиновлення дитини.

    Катерина Клієнт 6 місяців тому

    Дякую Вам за відповідь.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Процедура не швидка, проте в Вас є всі шанси на те, аби Ваш чоловік усиновив Вашу доньку.

    Катерина Клієнт 6 місяців тому

    Вибачте. Якщо я вагітна третьою дитиною, то після всиновлення першої доньки мій чоловік має право не бути притягненим до військової служби?Це останнє питання.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Катерина! Я Вас не лімітую у питаннях )). Надам відповіді на всі питання, які Вас хвилюють. Так, за наявності трьох дітей Ваш чоловік буде мати право на відстрочку.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але потрібно позбавляти батька батьківських прав, а для цього потрібно мати підставу.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України