Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 02 листопада 2023, питання №96059

Виписати прописаного (не співвласника)

За договором дарування від моєї матері, я є власником квартири. На момент дарування там був прописаний мій брат.
Доречі, квартира мамі дісталася за заповітом від її брата. Мамін син/мій брат і прописаний судився з мамою за квартиру, але без успішно.
Мій брат дізнавшись, що я є власницею квартири змінив замки та перешкоджав моїм намаганням попасти у квартиру. На що я не одноразова викликала поліцію. Добровільно виписатися відмовлялся.
У вересні 2021р. мною поданий позов до суду щодо усунення перешкод користування житловим приміщенням шляхом виселення мого брата та стягнення коштів за користування комунальними послугами.
У вересні 2022р. судовим рішенням призупинено розгляд справи та провадження у справі зупинено, у зв'язку з тим, що відповідач призваний на військову службу по мобілізації (у лютому 2022).
До війни я, як власник приміщення, своєчасно оплачувала комунальні послуги, але за період війни я не мала змоги оплачувати комунальні послуги і знаю, що в березні 2023р. він сплатив частково накопичені борги.
Ще цікавий факт, що мені став відомий:
- понад півтора роки тому брат одружився та проживає з дружиною у її квартирі.
Безпосередньо зараз я знаходжусь за межами України, маю інвалідність (III гр. пожиттєво) і у цьому році перенесла 2 складні операції, завдяки фін.допомозі добрих людей.
Враховуючи останні законодавчі норми щодо виписки прописаних мої питання:
1) можу я через ЦНАП або через застосунок Дія виписати мобілізованого прописаного?
2) чи є варіант виписки онлайн враховуючи, що я зараз за межами України?
3) який алгоритм дій та перелік документів мені необхідний при практичному вирішенні цього питання?

Зазделегідь дякую Всім за надані відповіді і допомогу!

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгенія!

    Ваше питання вирішується дуже і дуже просто!

    Ви, як власник будинку, маєте право, звернутись до ЦНАПу і надавши документи, які підтверджують власність на нерухомість, виписати брата шляхом подання відповідної заяви.

    Це Ваше право визначено пунктом 50 Постанови Кабміну від 7 лютого 2022 р. № 265 "Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад":

    "Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється на підставі:

    заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6.".

    Зі зразком заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) можна ознайомитись за посилання:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/97/f514393n454.doc

    Якщо особисто Ви не можете цього зробити, оформіть довіренність на Вашого представника в Україні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ви можете це зробити, звернувшись до відділення ЦНАПу та написати відповідну заяву. Якщо Ви фізично перебуваєте не в Україні, для цього Вам потрібно видати довіреність на іншу особу.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України