Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 листопада 2023, питання №96147 250₴

Шанс бути визнаним ВЛК придатним та оскарження рішення, які дві в подальшому

Добрий день. По повістці для уточнення даних у ТЦК направлений на ВЛК. 48 років. З дитинства маю міопію високого ступеня з астигматизмом.В 1995р. було зроблено 2 операції скальпелем на обох очах. Радикальні кератотомічні рубці роговиці, плаваючі змутнення скловидного тіла, гострота зору у даний момент у даль OD: 0,04 / 0,2 sph -10.0 D. OS: 0.04 / 0.2 sph - 9,5 D cyl 2.0 D ax 90 градусів ( заключення офтальмолога приватної клініки) Вважаю, що гострота мого зору підпадає під статтю 30 п.б розкладу хвороб від 8 до 12 діоптрій з визнанням непридатним до військової служби або обмежено придатним. Якщо лікар ВЛК буде не об'єктивним та вирішить застосувати інший пункт статті, то тоді буде або придатний, обо обмежено придадатний. Чи потрібно показати лікарю ВЛК до огляду висновок лікаря приватної клініки? Також з 2015 р. маю діагноз хронічний аутоімунний тіреоїдит, дифузний зоб 2 ступеня. Знаходжусь на обліку у інституті ендокринології та кожні 6 міс.проходжу обстеження. Які мої діі, якщо я не буду згоден з рішенням ВЛК ?Дякую.

Відповіді юристів (7)

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 10 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІтаю Вас, пані Ольга!

    У разі наявності гостроти зору як Вами зазначено, така особа можете підпадати під статтю 30 пункт "б" Розпису хвороб, затверджених Положенням про Військово-лікарську експертизу в ЗСУ (Наказ МОУ № 14.08.2008 № 402).

    Але, проблема в тому, що відповідно до пункту "б" статті 30 в умовах воєнного стану для призову по мобілізації - Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

    В реаліях упередженої діяльності Військово-лікарських комісій при ТЦК та СП дуже часто це означає, що особу визнають придатною до служби. Адже "план до двору по мобілізації" ніхто не відміняв. Крім того, рішення ВЛК наразі перевіряються ВЛК вищого рівня, які також заряджені зрубати усіх, кого навіть ВЛК ТЦК та СП визнала непридатними або обмежено придатними.

    Крім зазначеного, навіть обмежена придатність до служби у воєнний час не є підставою для того, аби особу не мобілізували. Формально така особа має бути направлена у підрозділи тилового забезпечення, штаб або інші органи військового управління... проте, дуже часті випадки направлення і в бойові підрозділи... Бо ж за якістю контингенту ВЛК при ТЦК слідкувати не бажає... потім буває, що ВЛК військових частин і гарнізонів повертають людину додому... при цьому ТЦК знову тягне людину на мобілізацію... Маємо те шо маємо.

    Щодо проходження ВЛК, то для підтвердження діагнозу на ВЛК, попередньо слід заручитись медичною документацією державного або комунального медичного закладу... нажаль висновки приватних медичних закладів ігноруються ВЛК, а самі приватні клініки при цьому проявляють повну "імпотенцію" щодо захисту своїх прав, зокрема рівності суб"єктів провадження господарської діяльності у медичній галузі незалежно від форми власності та складу засновників, яка на рівні Військово-лікарської експертизи повністю ігнорується.

    Для більших шансів отримати відстрочку або бути визнаним непридатним подумайте про можливі супутні та додаткові хвороби, які підтверджуються історією хвороби за попередні роки. Нажаль існуючого діагнозу, якщо він навіть буде підтверджений, не достатньо для того, щоб мати майже 100 % гарантію не бути мобілізованим.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 10 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Додатково до моєї відповіді.

    За наслідками проходження медичного огляду військово-лікарська комісія виносить постанову про придатність (непридатність, тимчасову непридатність) до військової служби.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК особа може його оскаржити.

    У спірних питаннях, пов’язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, які залучаються до медичного огляду, питаннях контролю за об’єктивністю висновків лікарів за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад (абзац 3 пункту 2.12 Положення).

    Постанова ВЛК може бути оскаржена:

    • в адміністративному порядку у ВЛК вищого рівня, зокрема у Центральну військово-лікарську комісію (далі – ЦВЛК);
    • у судовому порядку.

    Постанова ЦВЛК може бути оскаржена лише в судовому порядку.

    Для оскарження рішення ВЛК в адміністративному порядку необхідно:

    • подати заяву про перегляд рішення ВЛК до ВЛК вищого рівня або ЦВЛК із зазначенням причини необхідності такого перегляду;
    • долучити до заяви документи, що були надані ВЛК, а також інші документи, що можуть характеризувати стан здоров’я та впливати на придатність до військової служби.

    Для оскарження рішення ВЛК/ЦВЛК в судовому порядку необхідно:

    • звернутися з позовною заявою до окружного адміністративного суду за місцем проживання (перебування) або за місцем перебування відповідача (в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України);
    • разом із позовною заявою варто подати заяву про забезпечення позову, у якій просити суд зобов’язати призупинити рішення ВЛК/ЦВЛК до ухвалення рішення суду.

    Зверніть увагу! Оскарження висновку ВЛК не звільняє від обов’язку з’явитися на виклик територіального центру комплектування та соціальної підтримки для направлення у військову частину або проходження навчання. За невиконання цього обов’язку особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності.

    Варто наголосити, що у справах про оскарження рішень ВКЛ (ЦВКЛ) суди зазвичай відмовляють у задоволенні позовів, звертаючи увагу на те, що надання оцінки стану здоров’я позивача та його діагнозам, що визначають ступінь придатності до військової служби, не входить до повноважень суду при вирішенні справи (справа № 260/1345/22 від 16.06.2022, справа № 826/11372/15 від 19.01.2016). Зазначене відповідає позиції Верховного Суду, викладеній у справі № 810/5009/18 від 12.06.2020.

    Аналіз судової практики в період з 24 лютого 2022 року свідчить про незмінність та ще більшу безсоромність позицій адміністративних судів.

    Зазвичай позивачі у позовних заявах звертали увагу суду на діагнози, медичні характеристики, які, на їх думку, не були прийняті до уваги ВЛК. За результатами розгляду справ у задоволенні позовів було відмовлено, адже суд неуповноважений надавати оцінку стану здоров`я позивача.

    У цьому контексті основна помилка позивачів в тому, що вони, фактично, просять суд підтвердити діагноз, тоді як суд на це неуповноважений. Тому наголошую, що звертатися до суду з позовом щодо оскарження рішень ВЛК, аргументуючи свою позицію наявністю тих чи інших діагнозів, які не були враховані, є безперспективним.

    Враховуючи викладене, раджу оскаржувати рішення ВКЛ з приводу діагнозів та придатності до військової служби в адміністративному порядку до ВКЛ вищого рівня шляхом подання клопотання про повторний медичний огляд. Звертатися до суду раджу з приводу процедурних порушень ВКЛ та ЦВКЛ, допущених в процесі медичного огляду, зокрема в разі відмови у проведенні повторного медичного огляду, направлення на огляд спеціалізованих медичних установ, лікарів-спеціалісті, медичних науково-дослідних установ тощо.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Відповідно до статті 30 Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402, яка визначає ступінь придатності за наступними хворобами:порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше) ваш діагноз підпадає під пункт б):

    "короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр".

    Придатність до військової служби за гостротою зору визначається за статтею 31 Розкладу хвороб. Проте для цього потрібно знати Вашу гостроту зору з корекцією.
    Щодо іншої Вашої хвороби, то усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07 віднесені Розкладом хвороб до статті 13.

    В даному випадку потрібно мати інформацію щодо призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів і у якому дозуванні.

    При проходженні ВЛК Вам обов'язково потрібно мати усі наявні медичні документи, в якіх зазначені Ваші діагнози й по зору, й по тіреоїдиту. Якщо лікарі ВЛК будуть мати потребу в тому, то вони повинні направити чоловіка на додаткове обстеження у державний медичний заклад.

    Якщо Ви будете незгодні з висновком ВЛК, то маєте право оскаржити його до вищестоячої ВЛК.

    Згідно з главою 3 Розділу І Наказу МОУ № 402:

    "3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 10 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Також маю Вам нагадати, що до проходження ВЛК тобто за неявку по повістці для уточнення даних особа несе лише адміністративну відповідальність (ст. 210 КУпАП), а вже при неявці на відправку після проходження ВЛК і визнання придатним - може наступати кримінальна відповідальність за статтею 336 Кримінального кодексу України – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Однак реальне покарання можуть замінити іспитовим строком (по народному "умовний строк") – і в наших реаліях так трапляється дуже часто.

    Тож слід зважити усі за і проти Вашої ситуації та вирішити як діяти. Як варіант чоловік може лягти на лікування чи обстеження у медичний заклад, що буде поважною причиною неявки.

    Додатково вважаю, що слід зосередитись на наявності другого діагнозу та перебування на обліку в Інституті ендокринології. Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка Національної академії медичних наук України - є авторитетною установою у галузі медичної науки та експертизи в Україні.Висновки його експертів мають важливе значення та не можуть бути спростовані членами військово-лікарських комісій, які, як правило не є провідними фахівцями медичної галузі в такому питанні.

    Дифузний зоб ІІ ступеня характеризується збільшенням розмірів щитовидної залози та на відміну від попереднього ступеня це можна побачити неозброєним оком. Часто пацієнтів турбують постійне відчуття втомлюваності, значне підвищення дратівливості, може спостерігатись пастозність ніг.

    Даний діагноз в залежності від ступеня порушень може бути віднесений до пунктів "а" - "г" статті 13 Розпису хвороб.

    Два діагнози у своїй комбінації можуть мати вплив щодо непридатності чи хоча б обмеженої придатності.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Добрий день. По повістці для уточнення даних у ТЦК направлений на ВЛК. 48 років. З дитинства маю міопію високого ступеня з астигматизмом.В 1995р. було зроблено 2 операції скальпелем на обох очах. Радикальні кератотомічні рубці роговиці, плаваючі змутнення скловидного тіла, гострота зору у даний момент у даль OD: 0,04 / 0,2 sph -10.0 D. OS: 0.04 / 0.2 sph - 9,5 D cyl 2.0 D ax 90 градусів ( заключення офтальмолога приватної клініки) Вважаю, що гострота мого зору підпадає під статтю 30 п.б розкладу хвороб від 8 до 12 діоптрій з визнанням непридатним до військової служби або обмежено придатним. Якщо лікар ВЛК буде не об'єктивним та вирішить застосувати інший пункт статті, то тоді буде або придатний, обо обмежено придадатний. Чи потрібно показати лікарю ВЛК до огляду висновок лікаря приватної клініки?

    Так, звичайно. Інша справа - що на ВЛК такі висновки не зовсім то приймаються, але показувати обов'язково потрібно. Також обов'язково показуйте документи, що підтверджують оперативне втручання.

    Також з 2015 р. маю діагноз хронічний аутоімунний тіреоїдит, дифузний зоб 2 ступеня. Знаходжусь на обліку у інституті ендокринології та кожні 6 міс.проходжу обстеження. Які мої діі, якщо я не буду згоден з рішенням ВЛК ?

    Для початку - потрібно підготуватись до ВЛК. Це означає, що Ви маєте оновити всі медичні документи (за можливістю) та подати їх на ВЛК.

    Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права, адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    У випадку незгоди з рішенням ВЛК, постанова ВЛК може бути оскаржена до обласної ВЛК.

    Але проблема в тому, що оскарження висновку ВЛК не зупиняє мобілізацію, а тому потім можливо доведеться оформлювати поважну причину неявки.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Спочатку зверніться до місцевої ВЛК отримайте їх рішення потім подайте скарггу до обласної ВЛК У канцелярію з копіями медичних довідок та очікуйте рішення , далі оскаржуват у центральну ВЛК при Міноборони та до суду.

    Ви маєте 90 днів для оскарження міської, обласної комісії ВЛК. До вищестоящого органу.

    За цей час Вам необхідно письмово у довільній формі з зазначенням контактних даних на ім я начальника військомату звернутися з вимогою надати Вам копію висновку ВЛК про Ваше обстеження та придатність до служби, адже комісіямала відбуватись за вашої безпосередньої участі з видачею документів згідно Наказу Міністерства оборони № 402.

    В термін 15-ти днів Вам мають надати письмову відповідь згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.

    Надалі необхідно оскаржити отримані документи у судовому порядку у адміністративному суді.

    Попередньо подаэте скаргу до обласного ТЦК СП та Міноборони, а також зафіксуйте скаргу через урядовий контакт –центр за тел.. 15-45 або письмово через сайт онлайн кабінет https://ukc.gov.ua/portal/appeals/

    Паралельно подаєте заяву до поліції про підробку документів посадовими особами кримінальний злочин за ст. 358 КК реєструєте у ЕРДР в порядку ст. 214 КПК України отримуєте довідку про прийняття заяви.

    до військомату направляєте заяву поштою рекомендованим листом, або особисто з відміткою штампу та вхідного номеру на заяві копію зі штампом вимагаєте надати Вам.

    Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.

    Наразі процесуальні строки призупинено у зв язку з воєнним станом у державі , суди призупинили діяльність до завершення воєнногоо станну , розгляд проводиться лише невідкладних справ, переважно у дистанційному форматі ЧЕРЕЗ СИСТЕМУ ЕЛЕКТРОННИЙ СУД https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ольга Клієнт 10 місяців тому

    Дуже дякую за відповідь!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024