Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 листопада 2023, питання №96194

2023 Мобилизация право на выезд

Здравствуйте!
У меня есть девушка,у нее сын 2,5 года инвалид с детства,записан на предыдущего мужчину!Мне 24,я военнообязанный,можем ли мы что-то сделать чтобы выехать за границу?!

Відповіді юристів (14)

    Богун Сергій Павлович

    В Вашому випадку така підстава не спрацює. Згідно законодавства відстрочка надається чоловікам, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам, батькам-вихователям, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Як варіант опіка. Однак цей варіант складний.

    • Руслан Клієнт 6 місяців тому

      Ну,а если мы заключим брак с ней,и я усыновлю сына на себя?!

      • Богун Сергій Павлович

        Для того, щоб вітчим мав змогу усиновити дитину, згода на усиновлення надається батьком письмово. Заява має бути нотаріально посвідчена. У згоді зазначається, що особа надає свою вільну безумовну згоду на усиновлення її дитини.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Руслане!

    Якщо одружитесь, теоретично Ви матимете право на перетин кордону згідно абзацу 8 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій).

    Крім закордонних паспортів Вам потрібно надати документи підтверджуючі 3 факти:

    1. Що Ви відноситесь до осіб, які не підлягають призову;

    Згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають
    • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    Державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Проте, на практиці прикордонники можуть вимагати військово-обліковий документ з відміткою про відстрочку.

    Хоча, немає правил, які б вимагали відмітку від ТЦК для виїзду.

    Нічим не передбачено, що ця відмітка має обов’язково стояти - ні в порядку виїзду, ні в законах про перетин державного кордону.

    Проблема полягає в тому, що ТЦК може відмовити у такій відмітці, адже згідно законодавства вони не зобов'язані її вносити до військового квитка.

    2. Документи про родинні зв’язки;

    • Свідоцтво про шлюб
    • Свідоцтво про народження дитини
    • Паспорт матері дитини (якщо вона змінила прізвище)

    3. Документ, що підтверджує інвалідність дитини;

    • індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,

    ТА/АБО

    • медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Руслан Клієнт 6 місяців тому

      Два юриста,по разному ответили,что мне делать?!

      • Дерій Владислав Олегович

        В кожного свій практичний досвід.

        • Руслан Клієнт 6 місяців тому

          Ну как я понял по всех ответах сегодняшних,смогу я спокойно выехать,если я со своей девушкой заключу брак,и усыновлю ее сына-инвалида!

    Руслан Клієнт 6 місяців тому

    Ну допустим мы заключим брак,нужно ли будет жене менять фамилию, обязательно ли?И нужно усыновить ребенка на себя??Вы мне очень помогли,Спасибо!Можете ли еще надать информацию на эти вопросы?!

    • Дерій Владислав Олегович

      Не обов'язково. Проте після усиновлення у Вас буде більше прав та обов'язків. Крім того для усиновлення потрібна буде згода рідного батька дитини. Весь перелік документів можете знайти за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A3%D1%8...

      • Руслан Клієнт 6 місяців тому

        Ну как я понял по всех ответах сегодняшних,смогу я спокойно выехать,если я со своей девушкой заключу брак,и усыновлю ее сына-инвалида!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Руслане!

    Якщо Ви навіть одружитесь на дівчині та не матимете законне право на відстрочку, то виїхати Вам не вдасться.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Шанси на виїзд за кордон без усиновлення дитини - примарні. Можливо ще право на відстрочку у Вас буде, але на на виїзд за межі України.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Руслан Клієнт 6 місяців тому

      Ну как я понял по всех ответах сегодняшних,смогу я спокойно выехать,если я со своей девушкой заключу брак,и усыновлю ее сына-инвалида!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Руслане!

        Так, але ж для того потрібно спочатку позбавити батьківських прав біологічного батька, що не буде такою легкою задачою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України