Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 09 листопада 2023, питання №96425

Аліменти та днк експериза

Доброго вечора! Хочу запитатись , чи може чоловік який сплачує аліменти на дитину але не впевнений що вона його , подати позов на те щоб зробити тест днк і якщо в разі виявиться що дитина справді не його чи можливе припинення виплати аліментів ?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Надія!

    Звичайно, може, якщо в нього є такі підозри. Якщо після теста ДНК з'ясується, що дитина не його, то маючи на руках відповідне рішення суду, чоловік може звернутись знову до суду вже з позовною заявою про скасування стягнень по аліментах.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, НАДІЯ! Так особа може оскаржити батьківство шляхом подання позову до суду про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини. Але доведенню підлягає ще й факт того, що особа не знала на момент визнання дитини своєю, що вона не його по крові.

    Крім того, важливою особливістю сучасного судового процесу є те, що у разі ухилення матері дитини від ДНК-експертизи, призначеної судом, то суд має право визнати факт доведеним і без висновків експертизи (стаття 109 ЦПК України). Це значно полегшує життя батьків, які вимушені раніше були роками оббивати пороги та змушувати матерів таки з"явитись на експертизу з дитиною.

    Після отримання позитивного для себе ріішення суду по справі щодо оскарження батьківства (після набрання рішенням законної сили) - Особа має право звернутись до суду не з позовом!!!

    ТАК ОТ. Подається заява до суду, що приймав рішення про стягнення аліментів, про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

    Це неодноразово підтверджено судовою практикою. Можу, за потреби, надати відповідні судові рішення, залишені в силі усіма інстанціями.

    Позов про оскарження аліментів - є юридично нікчемною процесуальною дією і лише зайвою витратою грошей і часу. Інший суд не має права в рамках іншої справи переглядати (скасовувати) рішення іменем України, що набрало законної сили щодо стягнення аліментів. Лише той самий суд під час перегляду за нововиявленими обставинами. Точка.

    І то, наступним кроком буде вже третє звернення до суду. На цей раз із заявою про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Може подати до суду про оскарження батьківства. І дійсно, якщо тест ДНК-експертизи це підтвердить, для сплати аліментів на дитину не буде жодних правових підстав.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. В Сімейному кодексі України є наступні положення щодо цього питання.

    Стаття 140. Оспорювання батьківства, материнства особи, яка сплачує аліменти за рішенням суду

    1. Стягнення з особи, яка записана батьком, матір'ю, аліментів на дитину не є перешкодою для звернення до суду з позовом про виключення відомостей про неї як батька, матері дитини з актового запису про її народження.

    Стаття 136. Оспорювання батьківства особою, яка записана батьком дитини

    1. Особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

    2. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

    3. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

    4. Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини.

    5. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу.

    {Частина п'ята статті 136 в редакції Закону № 524-V від 22.12.2006}

    6. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

    Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Також в таких випадках, як правило, проводиться судово-генетична експертиза.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України