Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 10 листопада 2023, питання №96541 400₴

Забрати права з сервісного центру

Знаходжусь в Німеччині,пів року тому обміняв права через дію і вибрав варіант «пластикові права і електронні»,проте в сервісному центрі мвф мені повідомили,що тільки я зможу забрати права.Є вихід з цієї ситуації?
(*номер в телеграмі)

Відповіді юристів (9)

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю,

    Із 31 березня в Берліні запрацював відокремлений підрозділ ДП «Документ». Німеччина стала п’ятою країною, де можна обміняти українське посвідчення водія на таке ж українське.

    Завдяки співпраці сервісних центрів МВС, Державної міграційної служби України та Міністерства закордонних справ України у новому стаціонарному центрі можна отримати не тільки паспортні послуги, а й послугу обміну посвідчення водія.

    Стаціонарний центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс» знаходиться за адресою: Am Treptower Park 14, 12435 Berlin, поверх 2.

    Такі ж центри знаходяться ще у: Польщі, Чехії, Словаччині, Туреччині. З усіма адресами відокремлених підрозділів ДП «Документ» можна ознайомитися на офіційному сайті.

    Послуга обміну посвідчення водія актуальна, коли:

    • у наявного вичерпався термін дії;
    • написи на пластиковому бланку стерлись і не читаються;
    • особа змінила дані — прізвище, ім’я, по-батькові;
    • водій бажає замінити старе посвідчення на нове.

    У центрі обслуговування громадян «Паспортний сервіс» у Берліні обмін посвідчення водія проводиться за таким же алгоритмом, як і в інших центрах ДП «Документ» за кордоном. Адміністратор «Паспортного сервісу» на фронт-офісі отримує повний пакет документів, необхідних для оформлення, фотографує людину та формує заявку для обміну посвідчення водія за кордоном. На бек-офісі адміністратор сервісного центру МВС в Україні розглядає заявку на обмін посвідчення водія. У разі успішного розгляду заявки, адміністратор у Берліні роздруковує на спеціальному бланку готове нове посвідчення водія.

    Необхідні документи для отримання послуги обміну українського посвідчення водія на таке ж українське:

    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи),
    • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків,
    • документ, що підтверджує зміну особистих даних (наприклад, свідоцтво про реєстрацію шлюбу),
    • наявне посвідчення водія, яке підлягає обміну.

    Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Посвідчення водія, виготовлене на бланку, оформлене засобами електронного кабінету водія або Порталу Дія, за бажанням особи та за додаткову плату може бути отримано із використанням засобів та об’єктів призначеного оператора поштового зв’язку, зокрема кур’єром, шляхом надання послуг поштового зв’язку. Діяльність, пов’язана із доставкою особі посвідчення водія, забезпечується для задоволення державних потреб призначеним оператором поштового зв’язку на договірних засадах із територіальними сервісними центрами МВС або адміністратором єдиної інформаційної системи МВС.

    У міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати:

    дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, документи, що посвідчують особу (крім пересилання в реєстрованих міжнародних поштових відправленнях паспортів громадянина України для виїзду за кордон, а також у період дії воєнного стану або на період, що закінчується в останнє число місяця, у якому завершується дія карантину, встановленого на території України Кабінетом Міністрів України, паспортів громадянина України, посвідчення особи на повернення в Україну, національних посвідчень водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії).

    Таким чином, ви можете просити направити вам посвідчення водія за вказаною адресою за кордоном.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Денисе!

    По-перше, отримати водійске посвідчення Ви можете особисто у сервісному центрі МВС.

    Згідно пункту 23 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами:

    "Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасового посвідчення громадянина України, або посвідки на постійне проживання, або посвідки на тимчасове проживання, або посвідчення біженця, або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, чи пред’явлення одного із зазначених документів в електронній формі засобами Порталу Дія".

    По друге, таке посвідчення також може бути отримано кур’єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку. У відповідності із пунктом 29-1 згаданого вище Положення:

    "Посвідчення водія, виготовлене на бланку, оформлене засобами електронного кабінету водія або Порталу Дія через адміністратора єдиної інформаційної системи МВС, за бажанням особи та за додаткову плату також може бути отримано кур’єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку в порядку, встановленому МВС та Мініфраструктури".

    Для цього останнього варіанту Ви можете також звернутись по допомогу до українського консульства, яке могло б стати посередником у вирішенні цього питання. Тобто СЦ МВС переслав Ваше водійське посвідчення за умови оплати послуг безпосередньо в консульство. Далі Ви могли б отримати документ вже в консульстві під особистий підпис.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Один зі способів виготовлення паспортних документів у Німеччині – оформлення у сервісі ДП Документ. На сьогоднішній день паспортний сервіс діє у таких німецьких містах:

    Паспортний сервіс працює з 9 до 18, з понеділка по п’ятницю. В ньому можна скористатися такими послугами:

    • оформити ID-картку та закордонний паспорт, у тому числі замість втраченого або викраденого (можна одразу робити ці два документи);
    • здійснити обмін ID-картки та закордонного паспорту, у зв’язку зі зміною інформації, закінченням терміну дії чи незадовільним станом документа;
    • обміняти паспорт старого зразка (1994 року) на ID-картку;
    • обміняти посвідчення водія;
    • страхування.

    Зверніть увагу! ДП документ не приймає на обробку документи від тих, хто має ПМЖ, вони повинні, як і раніше, звертатися до консульства України в Німеччині.

    Для того, щоб потрапити на прийом, потрібно записатися в електронну чергу. Вона доступна за цим посиланням у випадку, якщо вам треба оформити документи в Берліні та за цим посиланням, якщо ви хочете оформити документи в Кельні. Зверніть увагу, що у закордонних центрах ДП Документ не можна стати у живу чергу. Запис відбувається тільки через електронну чергу.

    Якщо ви хочете зв’язатися з сервісом, то потрібно написати на одну з цих електронних адрес:

    1. info@dpdok.com.ua – у Кельні.
    2. info@dpdok.com.ua – у Берліні.

    В залежності від того, де ви плануєте оформлювати документи, ціни на них можуть дещо відрізнятися. Якщо ви звернетеся до сервісу ДП Документ:

    • Оформлення ID-картки та закордонного паспорту, в тому числі дитячого – від 856 до 1496 гривень в залежності від терміновості. До ціни також потрібно долічити 100 євро сервісного збору.
    • Оформлення ID-картки, в тому числі до 16 років – 820 гривень + 80 євро сервісного збору.
    • Оформлення закордонного паспорту, в тому числі до 16 років – від 856 до 1496 гривень + 80 євро сервісного збору.
    • Обмін посвідчення водія – 254 гривні + 95 євро сервісного збору.
    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю, Денисе!

    Ви створили мені заявку, але вказали номер телефону, на якому відсутній телеграм.

    Якщо Ви вже замовили посвідчення водія на сервісний центр, отримати його Ви дійсно можете лише самостійно. Можна спробувати фактично єдиний варіант - аби працівники сервісного центру відправили водійське посвідчення за кордон на вказану Вами адресу або на будь-яке відділення Укрпошти.

    З Укрпошти водійське посвідчення зможе забрати Ваш представник.

    Успіхів.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня,так вихід є отримати їх через укрпошту. Можу в цьому допомогти, маю відповідний позитивний досвід у вирішенні вашого питання.

    Ваш правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь, якої складності.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый вечер,

    сообщаю Вам ,что 16.10.23 эксперементально. Заработала международная доставка водительского удостоверения. Теперь права можно заказать "Укрпочтой" за границу, – МВД

    Оформить доставку можно в электронном кабинете водителя.

    https://www.kmu.gov.ua/news/vidteper-hromadiany-mo...

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам необхідно спробувати через електронний кабінет водія сбробувати оформити доставку посвідчення водія укрпоштою, якщо послуга виявиться недоступною - звернутися напряму до працівників сервісного центру МВС з проханням надіслати Вам посвідчення водія..

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, ДЕНИС! Розпочну з того, що юристи на сайті працюють на умовах "фрілансу", не пов"язані з самою платформою ЮРИСТИ.UA, а тому Ваші контактні дані, в т.ч. номер телефону - нам недоступні. Зважаючи на це, відповіді Вам фахівці дають тут, а не на Ваш номер в Телеграм, який нам не відомий.

    Для вирішення Вашого питання мені треба від Вас інформація: Посвідчення стало доступним у додатку "ДІЯ"?

    Якщо ні. То скоріш за все Ви не зможете виправити помилку в електронному вигляді і до отримання цього посвідчення нове Вам ніхто не дасть виготовити / замовити. Це погана новина.

    Якщо замовляєте посвідчення дистанційно, то слід обирати отримання Укрпоштою... а не у сервісному центрі МВС, в якому як сиділи "клінічні розумники" в часи МРЕВ ДАІ, так і сидять зараз вони ж, або їх діти та онуки...

    Ви потрапили в так звану "технологічну яму" сервісу з дистанційного виготовлення посвідчення водія. Тобто коли програмове забезпечення державних сервісів не передбачає виникнення подібних ситуацій як у Вас. Тепер щоб замовити нове, або отримати це Вам доведеться в ручному порядку вирішувати цю ситуацію.

    Бачу наступні можливі варіанти виходу з ситуації:

    • Звернутись до ДП "ІНФОТЕХ" щоб вони могли в ручному режимі здійснити послугу з доставки посвідчення поштою по Україні та їх попереднє отримання в ТСЦ МВС м. Києва № 8041. Довірена особа зможе з легкістю отримати Ваше посвідчення на Укрпошті за довіреністю (підійде навіть довіреність будь-якої юридичної особи чи ФОПа видана буцімто за місцем Вашої роботи, що передбачено ч. 4 ст. 245 Цивільного кодексу України) та вислати його Вам в Європу поштою, в т.ч. Новою Поштою. https://infotech.gov.ua/

    Форма електронного звернення https://infotech.gov.ua/appeals-of-citizen

    Можете вказати наприклад, що через незрозумілий функціонал програмного середовища застосунку "ДІЯ" посвідчення замовилось з отриманням в ТСЦ МВС, а не з доставкою Укрпоштою через ДП "Інфотех".

    Контактний телефон ДП "ІНФОТЕХ" +38 044 363 43 34

    • Звернутись до ДП "ДОКУМЕНТ" чи можуть вони вирішити питання доставки посвідчення водія, замовленого Вами у ТСЦ МВС м. Києва № 8041 в Європу. Думаю при бажанні вони можуть це питання вирішити. https://pasport.org.ua/ Отримати безкоштовну консультацію щодо відновлення/обміну посвідчення водія можна на офіційній сторінці ДП «Документ» у Facebook: https://www.facebook.com/passportcenterua/
    • Вирішувати це питання з ТСЦ МВС № 8041 м. Києва в якому лежить виготовлене на Ваше ім"я посвідчення водія. Одразу кажу, за довіреностями та іншими документами представникам, адвокатам та ін. особам виготовлені посвідчення вони відмовляються видавати.
    !!! Якщо особа не отримала посвідчення водія протягом шести місяців з дня його оформлення, уповноважений працівник ТСЦ МВС у письмовій формі попереджає особу про знищення посвідчення водія в разі його неотримання протягом року з дня його оформлення.
    Посвідчення водія знищується в разі неотримання його особою протягом року. При цьому видача нового посвідчення водія здійснюється на загальних підставах, з дотриманням вимог Інструкції та в установленому законодавством порядку.

    Чи буде доступний через рік після замовлення і знищення посвідчення водія опція НОВОГО замовлення вже з дотриманням необхідного алгоритму дій - не скажу 100 %, адже не перевіряли. Всі мої клієнти завчасно запитали як отримати посвідчення дистанційно та керуючись відповідними роз"ясненнями замовили свої посвідчення через Електронний кабінет водія з доставкою через ДП "ІНФОТЕХ" Укрпоштою по Україні або безпосередньо через закордонне представництво ДП "ДОКУМЕНТ" (трохи переплативши).

    ВІдповідно до пункту 1 розділу XIII Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія, затвердженої наказом МВС 07.12.2009 № 515 (у редакції наказу Міністерства внутрішніх справ України від 22 травня 2020 року № 408)

    Підставою для анулювання посвідчення водія є:

    • установлення факту оформлення та видачі посвідчення водія з порушенням вимог цієї Інструкції;
    • установлення факту оформлення та видачі посвідчення водія на підставі підроблених чи фіктивних документів;
    • установлення факту внесення до ЄДР МВС фіктивних відомостей про проходження особою підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації водіїв;
    • позбавлення особи, що отримала посвідчення водія вперше, права на керування транспортними засобами в установленому законодавством порядку.

    Якщо особа не отримала посвідчення водія протягом шести місяців з дня його оформлення, уповноважений працівник ТСЦ МВС у письмовій формі попереджає особу про знищення посвідчення водія в разі його неотримання протягом року з дня його оформлення.

    Посвідчення водія знищується в разі неотримання його особою протягом року в порядку, визначеному розділом XIV цієї Інструкції. При цьому видача нового посвідчення водія здійснюється на загальних підставах, з дотриманням вимог цієї Інструкції та в установленому законодавством порядку (пункт 10 розділу V Інструкції).

    Посвідчення водія, які, за даними ЄДР МВС, недійсні; вилучені в осіб, яким заборонено керувати транспортними засобами за висновком медичної комісії; надійшли з консульських відділів (відділень) іноземних держав з інформацію про їх заміну на посвідчення водія цих держав; посвідчення водія, замість яких видано нові; незатребувані протягом року з дати видачі посвідчення водія, а також посвідчення водія, для повернення яких власники протягом трьох років після закінчення строку позбавлення їх права на керування транспортними засобами не звернулися до ТСЦ МВС, знищуються способом, що виключає їх повторне використання з оформленням акта про знищення списаних посвідчень водія згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цієї Інструкції, який формується на підставі щомісячних актів списання посвідчень водія згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цієї Інструкції (пункт 2 розділу XIV Інструкції).

    По ідеї через рік після виготовлення неотримане посвідчення водія буде знищене і в ЄДР МВС буде вважатись недійсним. Що дасть Вам змогу оформити НОВЕ посвідчення водія дистанційно з дотриманням відповідних мір безпеки, щоб знову не потрапити в ситуацію як цього разу. Але все ж рекомендував би спробувати вирішити питання доставки в "ручному режимі", тобто за телефоном або написавши листи у відповідні організації. Усюди люди працюють.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України