Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

20 листопада 2023, питання №97068

Может ли волонтёр (имеющий удостоверение волонтёра) носить камуфляж мультикам

Добрый вечер
Может ли волонтёр (имеющий удостоверение волонтёра) носить камуфляж мультикам
Волонтёр который находится в зоне боевых действий, который участвует в эвакуации и т.д.
Если да то какой законопроект это подтверждает

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліса!

    Вибачте, вточню, бо спочатку не зрозумів суті питання. Повсякденно носити військову форму Ви не можете, оскільки Ви - цивільна особа.

    Носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців особами, які не мають на це права, забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законом (ст. 7 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»). Лише ті громадяни, які мають відношення до військових структур можуть носити зараз одяг з військовими елементами та знаками розрізнення.

    Втім, саме у зоні бойових дій, перебування в якій пов'язане з ризиком для Вашого життя, Ви можете вдягати камуфляж.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Аліса, камуфляж також віднесений в даному випадку до військової форми, тому рекомендую вдягати його тільки у разі крайньої необхідності.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо волонтер є цивільною особою - він не має права одягати військову форму із знаками розрізнення.

    Стаття 186-8 КУпАП

    Носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, особами, які не мають на це права, -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 - 3400 грн) із конфіскацією відповідної форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, із конфіскацією відповідної форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України.

    Знаки розрізнення військовослужбовців - знаки (погони, нарукавні та нагрудні знаки, знаки на спину; знаки на головних уборах, зокрема кокарди, емблеми, орнаменти; гаптування; канти і лампаси; ґудзики з символікою) на форменому одязі, призначені для позначення військових звань, посад, приналежності до держави, військового формування, виду Збройних Сил України, роду військ, служб, військових частин (підрозділів).

    На сьогодні навіть є судова практика притягнення до відповідальності цивільних за вказаною статтею. Але. В більшості притягнення відбувається з причин відсутності у порушника захисника, і за умов, що сам порушник погоджується з тим, що він вдягнув форму, як військову, демонструючи свою причетність до ЗСУ.

    В інших випадках довести правопорушення складно, оскільки в законодавстві немає чіткого визначення щодо характеристик форми, а також немає відповідальності за форму, або одяг схожий на військовий.

    Тому, якщо волонтер носитеме форму, схожу на військову (мультикам) БЕЗ знаків розрізнення військовослужбовців - відповідальності не буде.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Яікщо він не має статусу військовослужбовця, це порушуватиме чинне законодавство. Втім визнаю, що таких порушень наразі дуже багато.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України