Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 22 листопада 2023, питання №97244 300₴

Відстрочка якщо дружина інвалід ІІІ групи

Моя дружина є інвалідом ІІІ групи. Виїзджали за кордон, тепер плануємо повернутися на Україну. Чи буду я мати право на відстрочку?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;"

    Отже в данному випадку все буде залежати від того, чи має Ваша дружина інших працездатних осіб, які зобов'язані її утримувати відповідно до чинного законодавства. Якщо таких осіб немає, то маєте стовідсоткове право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт 5 місяців тому

      Із родичів є батьки дружини пенсіонери та наша донька, якій 24 роки. Наразі донька не працює.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        В такому разі Ви не маєте права на відстрочку за абзацем 11 статті 23, бо є донька, яка зобов'язана утримувати свою непрацездатну матір. Той факт, що вона в даний час не працює, на жаль, не робить її непрацездатною особою.

        Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

        Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

        У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

        «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;».

        Можливо було б отримати відстрочку за абзацем 10 вищезгаданої статті, проте для цього Вашій дружині потрібно пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Проте, так як вона має інвалідність ІІІ групи - це зробити буде доволі складно. Тому, якщо Ви немаєте інших підстав для відстрочки, яби не рекомендував Вам наразі повертатися в Україну.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олександре!

    Ви матимете право на відстрочку, якщо відсутні інші працездатні особи, які зобов’язані утримувати дружину або вони є непрацездатними.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають інший із подружжя,працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

    Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного (стаття 75 Сімейного кодексу України)

    Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей , які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. (стаття 198 Сімейного кодексу України)

    Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 202 Сімейного кодексу України)

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Тому Ви матимете право на відстрочку, якщо відсутні інші працездатні особи, які зобов’язані утримувати дружину або вони є непрацездатними.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо є донька, ви не маєте право на відстрочку у зв'язку зі змінами в п.11 ст. 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати

    Тобто відповідно законодавства донька повинна доглядати.

    Отримати відстрочку ви зможете на підставі а.10

    Здійснення постійного догляду за дружиною з інвалідністю.

    Для цього треба отримати довідку лкк про потребу постійного догляду форми 080-4

    Її можно отримати звернувшись до сімейного лікаря за направленням на ЛКК.

    Якщо отримаєте довідку, для отримання відстрочки достатньо буде мати довідку лкк та свідоцтво про шлюб.

    З повагою, Правозахисник Корнійчук Євген Іванович маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Богун Сергій Павлович

    Згідно законодавства право на відстрочку мають особи які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Як наслідок Вам необхідно буде надати докази тощо, що у Вашої дружини, крім Вас, немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

    «які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністюта/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

    Тобто, для того аби не підлягати мобілізації, потрібно щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати дружину.

    Для оформлення відстрочки треба документально підтвердити ті обставини, які є підставою для відстрочки. Якщо є дружина з інвалідністю, тоді треба підтвердити і всі ці обставини: що у нього є дружина, має інвалідність, і документально підтвердити відсутність інших осіб, які за законом зобов'язані її утримувати.

    В ВАШОМУ ВИПАДКУ Є ПРАЦЕЗДАТНА ДОНЬКА.

    Відповідно до частини першої статті 198 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Тобто, батьки дружини вважаються непрацездатними особами.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України