Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 26 листопада 2023, питання №97571 240₴

Як поїхати в Україну якщо мені 18 Років, чи не буду я мобілізований або не будуть питання на кордоні?

Я поїхав до Польщі коли мені було 16 років, зараз мені 18 і хочу поїхати в Україну для навчання, чи можу я це зробити щоб до мене не було лишніх питань?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо Ви не проходили строкову військову службу Ви маєте статус призивника і мобілізації не підлягаєте.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю.

    До Вас не буде ніяких питань, оскільки Ви призовник за своїм статусом. Мобілізації Ви не підлягаєте станом на зараз до 27 років!

    Тим паче, якщо Ви продовжите навчання.

    Тому по мобілізації Вам немає про що хвилюватись, але от виїхати Ви зможете лише за наявності підстави

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Максим!

    НА В'ЇЗД В УКРАЇНУ ОБМЕЖЕНЬ НЕ МАЄ.

    ТАК, ЯКЩО ВИ ПРИЗОВНИК - ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    - У РАЗІ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ, ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    ВІТАЮ ВАС, МАКСИМЕ! Земляче, щиро не рекомендую.

    По-перше, незважаючи на відсутність статусу військовозобов"язаний, а лише статусу призовник, прикордонна служба не збирається розрізняти кому до 27 можна виїздити, а кому ні і буквально виконує норму обмеження виїзду для УСІХ осіб чоловічої статі у віці з 18 до 60 років.

    Тобто у разі повернення - Вас до кінця воєнного стану ніхто більше не випустить з країни. Суди в цьому питанні стають на бік влади і так само ігнорують і верховенство права, і законодавство, і здоровий глузд.

    По-друге, як бачимо законодавство почали динамічно змінювати. Тому я не дав би гарантії, що після Нового Року чи навесні не почнуть призивати усіх... в тому числі 18-річних. В будь-якому разі Ви опинитесь заручником ситуації і з України Вас ніхто не випустить як і інших співгромадян і змінити Ви нічого не зможите у 99 % випадків зі 100. Вже зараз ухвалено закон, який обмежує право на відстрочку для тих, хто здобуває другу вищу освіту. Поговорюють, що у фінальній редакції містяться і обмеження по віку. Вводиться поняття придатний - непридатний. Тобто ніяких обмежено. Враховуючи це - більшість з тих, хто самостійно пересувається, може говорити, думати і у кого руки-ноги цілі - будуть придатними. Що буде далі - ніхто не знає. Власне і як тепер будуть оцінювати придатність призвників.

    По-третє, Ви пропустили строк постановки на військовий облік як призовника (в рік досягнення 17-річчя). Тобто формально Ви зобов"язані з"явитися до воєнкомату (Кропивницького міського ТЦК та СП, вул. Чміленка (колишня Дзержинського), 72) та стати на військовий облік, сплатити штраф (адміністративна відповідальність за порушення Правил військового обліку, ст. 210 КУпАП, штраф від 850 до 1700 грн.), пройти медичний огляд та отримати приписне свідоцтво. Крім того, у ТЦК зараз працює схема з призовниками. Вас визнають обмежено придатним у воєнний час і зараховують одразу в запас. Так як служба по призову не відбувається у воєнний стан і осіб від 18 до 27 років мобілізувати неможливо. А от осіб, які обмежено придатні і зараховані в запас - легко. Бо такі особи до 27 років набувають статусу військовозобов"язаних.

    По-четверте. Без приписного посвідчення з ТЦК Вас жоден вищий навчальний заклад не прийме Вас на навчання. Якщо Ви вже зараховані, то можливо є варіанти, але часті випадки навіть погроз відрахування у разі непред"явлення доказів постановки на військовий облік призовника або військовозобов"язаного.

    Підсумовуючи наведене, враховуючи ситуацію в країні і закручування гайок з кожним місяцем на рівні законодавства та фактично, особисто я не рекомендую Вам повертатися в Україну ще принаймні пів року - рік.

    Щодо навчання, то можна розглянути можливості дистанційного навчання, заочного, академічної мобільності із навчальними закладами Європи. Якщо Ви вже вступили - можете взяти академічну відпустку. В будь-якому разі навчання на денній формі в реаліях України слабо нагадує реально денну форму навчання, за якою вчилися ми. Повірте, я не зовсім чужа до вищої освіти людина (маю кваліфікацію викладача вищого навчального закладу по кільком спеціальностям, пишу дисертацію доктора філософії в галузі права, викладав), тому усвідомлюю і спілкуюся з колегами, оцінюючи в якому стані наразі знаходиться освітній процес у вищій школі. З якістю вищої освіти це не має нічого спільного. Тож якщо є бажання вчитися, а не отримати папірець з додатком європейського зразка, то краще трохи зачекати, або зайнятися самоосвітою. Розумію, що важко жити в Європі в т.ч. фінансово, за Батьківщиною сумуєте. Там у Вас близькі, знайомі, друзі. Але не факт, що навіть фінансово в Україні наразі Вам буде легше.

    Звісно вирішувати Вам, але я маю таку думку, яка грунтується на постійній комунікації з друзями та знайомими у різних містах України, в Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі, в тому числі і в Кропивницькому, зокрема зі знайомими і колегами в Центральноукраїнському державному університеті ім. В.Винниченка (колишній педагогічний університет) та Центральноукраїнському національному технічному університеті (КІСМі).

    З повагою, юрист-правозахисник Ярослав Турчин (вимушено проживаючий в м. Гамбург, Німеччина)

    • Крикун Сергій  Павлович

      Ярославе Олексійовичу, при всій повазі, слово "вимушено" було б належним, відповідним для жінки, для дитини, але не для чоловіка - для них (яким ми тут шукаємо правові підстави) належним словом є "вишукано, вимучено". Також прошу Вас: звідти, з Німечиннини, не поливати брудом у кожній своїй консультації Україну, яка спливає кров'ю; тим більше, у Вашому освітньому статусі, якому я віддаю належне. Вибачте.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Наразі Ви без проблем можете повертатися в Україну, оскільки знаходитесь у призовному віці і не підлягаєте мобілізації до 27 років. Чи зміниться ситуація у майбутньому? Можливо.

    Відповідно до статті 18-1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    "1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

    3. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

    організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;

    направлення призовників, які виявили бажання вступити до закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні".

    Проте, виїхати назад до Польщі без наявності на те підстав, які передбачені Постановою КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" Ви не зможете.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    З повагою, адвокат Айвазян."

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, Максиме!

    Почну з того, що відповідно до частини 3 статті 14 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", до призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    НА час воєнного стану приписку не припинили. Тобто Ви у 17 років підлягали приписці до призовної дільниці незважачи на те, що дійсно призов на строкову службу в умовах воєнного стану не здійснюється. Воєнний стан, із практики захисту інтересів громадян перед ТЦК, не визнається державою за поважну причину як власне і виїзд за межі України для порятунку свого життя та здоров'я. Країни - члени ЄС визнають право на життя та недоторканість, а уряд нашої країни нажаль ні.

    Поки що мобілізація осіб у віці з 18 до 27 років не здійснюється. На майбутнє Вам ніхто ніяких гарантій не дасть. Власне як і того, чи будуть обстрілювати знову ракетними ударами міста України, чи будуть нові блек-аути (аварійні вимкнення світла, мобільного зв'язку, інтернету та ін.), чи буде в оселях тепло та вода.

    Так от. Оскільки Ви підлягали приписці до призовної дільниці, то порушили правила військового обліку призовника, а тому керівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки дійсно має право накласти на Вас адміністративне стягнення у вигляді штрафу відповідно до ч. 2 ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція - штраф у розмірі 50-100 н.м.д.г., тобто від 850 до 1700 гривень.

    При цьому це не позбавляє обов'язку стати на військовий облік призовника.

    Згідно з існуючих Правил прийому на навчання до закладів вищої освіти, без військово-облікового документу Вас формально не мають право приймати на навчання. В реальності буває по-різному. Але в цій частині також законодавство стає жорсткішим.

    Станом на цей час, Ви не підлягаєте мобілізації. Звісно, якщо не будете зараховані одразу в запас до досягнення 27 років. Таке зараз буває і дуже часто.

    Крім цього, Ви дійсно на загальних підставах не зможете вільно виїздити в Європу, адже Адміністрація Державної прикордонної служби не випускає усіх осіб від 18 до 60 років, окрім окремо визначених категорій осіб, які звільнені від призову по мобілізації. Призовники до цих категорій не віднесені і фактично перебувають у підвішаному стані. Начебто і мобілізувати не можна, і з країни не випускають. Можливо із розрахунку, що Ви є останінм резервом в Україні. Після Вас лише жінки. Хоча військовозобов'язані жінки десятками тисяч служать уже і зараз. Порядок перетину кордону призовниками на строкову службу - не урегульований. А отже, заборонений за версією прикордонної служби.

    При цьому судова практика в таких питаннях неоднозначна.

    Щасливої Вам долі, Максиме!

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви і так маєте право повернутися в Україну, питань не буде. Але потім ви не зможете виїхати назад без підстави. Підстави для перетину кордону за посиланням

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України