Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 06 грудня 2023, питання №98312 250₴

Як підтвердити утримання?

Доброго дня. Я вже рік у цивільному шлюбі з чоловіком від якого вже скоро буде одна дитина, у сім'ї є ще двоє неповнолітніх дітей від першого офіційного шлюбу. Їх батько та мій ,на той момент, офіційний чоловік загинув у ЗСУ. Діти і я оформили виплати по втраті годувальника пенсію та огд .
Якщо я вступаю у шлюб чи втрачаю я і діти ці виплати. Як нам довести факт утримання трьох дітей, так як у нас багатодітна родина але двое дітей йому не рідні!? Чи не завадять ці пенсійній виплати про цьому, не буде рахуватися що вони на утриманні держави за рахунок пенсій? З чого почати після оформлення шлюбу?

Відповіді юристів (6)

    Турчин Ярослав Александрович
    36%

    ВІТАЮ ВАС, пані ЮЛІЯ! Законом не передбачено такої підстави для припинення виплати пенсії по втраті годувальника як новий шлюб. ТОЖ Ви спокійно можете укладати шлюб і свідоцтво про шлюб буде належним доказом поряд зі свідоцтвом про народження дітей та свідоцтвом про смерть батька дітей, аби довести утримання Вашим новим чоловіком трьох дітей, що дасть йому право на відстрочку.

    Згідно зі статтею 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв`язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім`ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Непрацездатними членами сім`ї померлого годувальника вважаються, зокрема, дружина незалежно від віку і працездатності, якщо вона не працює і зайнята доглядом за дитиною померлого годувальника до досягнення нею 8 років;

    Частина шоста статті 36 Закону вказує на те, що Неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

    Що додатково підтверджує думку, що Ваш шлюб не вплине на виплати.

    ВІдповідно до частини першої статті 38 Закону, Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім'ї померлого годувальника вважається непрацездатним згідно із частиною другою статті 36 цього Закону, а членам сім'ї, які досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, - довічно.

    ОТЖЕ, єдиною підставою для припинення виплат є зміна обставин, які вказують на непрацездатність в розумінні частини другої статті 36 Закону.

    Нажаль, окрім як укладенням офіційного шлюбу Ви ніяк не доведете утримання дітей Вашим цивільним чоловіком.

    Встановлення такого факту в судовому порядку питання спірне і не дає ніякої гарантії, що суд візьме на себе прийняття такого рішення в умовах воєнного стану.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Юлія Клієнт 5 місяців тому
      • Стосовно цього:

      ...свідоцтво про шлюб буде належним доказом поряд зі свідоцтвом про народження дітей та свідоцтвом про смерть батька дітей, аби довести утримання Вашим новим чоловіком трьох дітей, що дасть йому право на відстрочку.

      З цими документами ми звертаємось в тцк? Тобто усиновлення не потрібне у цьому випадку? І чи зможемо ми з цими документами виїхати за кордон?

      Стосовно пенсії зрозуміло , Дякую. А що з приводу ОГД , вона розподілена на 4 роки і є умова що має право на виплату жінка яка не вступила повторно у шлюб. А якщо після оформлення такої виплати на себе і дітей я все ж вступлю у шлюб? Дякую за відповідь!

      • Турчин Ярослав Александрович

        А з чого Ви взяли, що шлюб припиняє виплати?

        Ні в Наказі Міністерства оборони України від 25.01.2023 р. № 45 "Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану"

        ні в Постанові КМУ № 168 від 28.02.2022 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану»

        про це не йдеться.

        Єдине де зазначено про втрату права у разі нового шлюбу і то не для Вас, це ч. 6 ст. 18 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

        Вдова (вдівець), батьки загиблого або померлого військовослужбовця, а також дружина (чоловік), у разі якщо вона (він) не взяла (не взяв) інший шлюб, та її (його) неповнолітні діти або повнолітні діти - особи з інвалідністю з дитинства, батьки військовослужбовця, який пропав безвісти під час проходження військової служби, мають право на пільги, передбачені цим Законом.

        Але ж тут мова йде не про вдову, а про дружину військовослужбовця, який пропав безвісти під час проходження служби.

        А статус вдови ніякі нові шлюби не порушують. Якщо хтось інакше тлумаче закон - то це хибне і шахрайське тлумачення, яке не відповідає тексту закону.

        З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    36%

    Доброго дня, Юлія!

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, після того, як Ви офіційно укладете шлюб, для отримання відстрочки Вашому чоловіку, при необхідності, достатньо буде надати до ТЦК заяву про надання відстрочки, нотаріально завірені копії свідоцтв про народження трьох дітей, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про смерть батька двох Ваших дітей від попереднього шлюбу та документ, який підтверджує спільне проживання всієї Вашої сім'ї.

    Щодо виплат по втраті годувальника, то згідно зі статтею 38 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування":

    "1. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім'ї померлого годувальника вважається непрацездатним згідно із частиною другою статті 36 цього Закону, а членам сім'ї, які досягли пенсійного віку, передбаченого статею 26 цього Закону, - довічно.

    2. Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім'ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії".

    Частина друга статті 36 вищезгаданного закону зазначає:

    Непрацездатними членами сім'ї вважаються:

    1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;

    2) діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

    Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

    3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років".

    Отже, Ваш вступ у шлюб ніяким чином не може влинути на отримання Вами та Вашими дітьми виплат по втраті годувальника.

    Як також, пенсія по втраті годувальника не вважається державним утриманням, оскільки на державу покладається утримання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Тому, після оформлення шлюбу, Вам не потрібно робити ніяких додаткових кроків для того, аби Ваш чоловік отримав відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня. для отримання відстрочки вам потрібно одружитися з чоловіком. Для отримання відстрочки треба мати такі документи:

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтва про народження дітей

    Свідоцтво про смерть батька дітей

    Довідка про одне місце реєстраціїї.

    Довідка з навчального закладу, що чоловік здійснює заходи, що до виховання дітей.

    Токмач Галина Николаевна
    16%

    Вітаю!

    Під “утриманням трьох і більше дітей” слід розуміти факт батьківства або опіки над трьома і більше дітьми, а також надання їм матеріальної та фізичної підтримки, включаючи утримання, освіту, медичний догляд і т. д. Факт утримання трьох і більше дітей можна підтвердити у судовому порядку. Згідно із ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.Відповідно до роз'яснень Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» наведений у ЦПК перелік фактів, які встановлюються судом не є вичерпним. За наявності умов суд може встановлювати й інші факти, що мають юридичне значення.

    Відповідно до ч.2 ст.256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.Проте для суду необхідно надати докази того, що діти дійсно перебувають на утриманні військовослужбовця, такими доказами можуть бути:

    • судовий наказ про встановлення аліментів;
    • рішення суду про розірвання шлюбу;
    • довідка з виконавчої служби стосовно відсутності боргів по сплаті аліментів;
    • довідка про осіб, що спільно проживають;
    • рішення суду про позбавлення батьківських прав;
    • акт обстеження житлово-побутових умов сім’ї;
    • документи, що посвідчують право власності на житло або договір оренди житла тощо.
    Отже, відповідно до вимог ст.60 ЦПК Україникожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    Після подачі всіх необхідних доказів та заяви до суду останній встановлює факт утримання трьох і більше дітей, дане рішення суду є підтвердженням даного факту.

    УСПІХІВ!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України