Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 13 грудня 2023, питання №98685

Оформлення документів на квартиру

Доброго дня
Ситуація наступна:

1.Квартира оформлена на бабусю, вона померла.

2. Дід зник безвісти, але документів підтвердження цього немає.

3. Документи на квартиру загубились.

4. Спадщина не оформлена

5. Два претенденти на першу чергу спадщини, але вони не спілкуються

З чого почати?

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Спочатку потрібно подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    Для прийняття спадщини чи відмови від прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (смерті бабусі).

    Відповідно до ст. 1268 ЦКУ спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

    У разі неможливості пред’явлення спадкоємцями свідоцтва про смерть спадкодавця або відсутності інформації в реєстрі нотаріус повинен витребувати від органу державної реєстрації актів цивільного стану копію актового запису про смерть спадкодавця або повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть.

    При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту, тощо.

    При зверненні до нотаріуса - він повинен надати Вам всю необхідну інформацію.

    У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, у судовому порядку може бути встановлено додатковий строк для її прийняття.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владе!

    Обидва мають право на квартиру за умови, що не порушений строк звернення до нотаріуса. В іншому випадку прийдеться згаданий строк поновлювати в судовому порядку.

    Якщо спадкоємці були прописані та проживали у згаданій квартирі, то вони автоматично вступають у свої права на спадщину.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України