Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 грудня 2023, питання №98970

Звільнення від виконання бойових завдань по хворобі "Розсіяний склероз"

Доброго дня. Був мобілізований з початку війни, в лютому 2023 поставили діагноз Розсіяний склероз в приватні клініці, була втрата зору майже на 2 місяці на одне око, відкапали і зір відновився, повторний рецидив стався в кінці літа, тоді замінила вся ліва сторона тіла, також 2 місяці відновлювався! І весь цей час не звертався до госпіталів чи санчастини. Зараз виконую бойове завдання у Запоріжському напрямку, в знову відчуваю загострення, тобто при навантажені погано бачу на око і кульгаю як беру важкі речі ну і не можу бігати. Ну і постійні головні болі і слабкість в загальному по тілі.
Що мені зробити і до кого звертатися щоб було звільнено від бойових завдань. Наш командир нічого не знає, і говорить вирішувати самомуі що потрібна форма 100, і якщо хвороба то як її зробити

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо Ви отримали травму або захворювання під час виконання обов’язків військової служби, Ваші дії наступні:

    Усно проінформуйте свого безпосереднього командира та медика взводу/роти.

    Отримайте усне направлення(згоду) від безпосереднього командира в медпункт в/ч.

    У медпункті в/ч пройдіть медичний огляд. Його має провести фельдшер, лікар або начмед. Після огляду Вам можуть призначити лікування у в/ч або дати направлення на дообстеження чи стаціонарне лікування в закладі охорони здоров’я поза розташуванням в/ч.

    Вимагайте щоб при кожному зверненні за медичною допомогою в облікових журналах було зроблено відповідні записи (Статут внутрішньої служби ЗСУ, ст.254-256). Це важливо для встановлення зв’язку твоєї травми чи захворювання з військовою службою. Цю обставину буде вказано у висновку ВЛК. Також, такі записи будуть важливими у випадку, якщо твій командир відмовлятиметься направити тебе до закладу охорони здоров’я на лікування, операцію чи ВЛК.

    Рекомендації начмеда щодо звільнення від виконання обов’язків підлягають виконанню командуванням (Статут внутрішньої служби ЗСУ, ст. 257).

    У разі ігнорування - подайте рапорт про направлення на лікування.

    Також маєте право на подання скарги.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Для звільнення від бойових завдань Вам треба повторно пройти ВЛК для отримання можливого висновку про обмежену придатність. Для того треба писати рапорт командиру частини.

    У відповідності з пунктом г) статті 20.3 Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Вам терміново потрібно подати рапорт про направлення Вас на обстеження та лікування. Далі - проходити ВЛК на ступінь придатності до військової служби. Зразки документів можу Вам підготувати.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України