Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 20 грудня 2023, питання №99018

кому відходить кооперативна квартира після смерти власника якщо спадкоємців немає?

Добрий день, кому відходить кооперативна квартира після смерти власника якщо спадкоємців немає? і квартира не була приватизована. Якщо є де це прописано, то також скажіть про це, будь ласка

Відповіді юристів (1)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Кооперативну квартиру не потрібно «приватизовувати»

    «Приватизація» не має до кооперативного житла ніякого відношення. Приватизацією є відчуження квартир і житлових приміщень державного житлового фонду на користь громадян, які проживали в цих житлових приміщеннях на умовах найму (ст. 1 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду»).

    Кооперативна квартира є приватною власністю кооперативу як юридичної особи, а після повної виплати членом кооперативу пайового внеску переходить в його приватну власність як фізичної особи (ст. 384 Цивільного кодексу України).

    2. Власником кооперативної квартири є тільки член кооперативу, а не особи, які в цій квартирі проживають.

    3. Право власності на кооперативну квартиру не переходить до члена ЖБК після виплати паю автоматично – його треба зареєструвати відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

    Тому, загалом потрібно розуміти чи була викуплена дана квартира у кооператива? Оформлення спадщини на незареєстровану квартиру має свої складнощі, адже доведеться в судовому порядку доводити право власності на нерухоме майно спадкодавця.

    У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно – за його місцезнаходженням, зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу 1 року з часу відкриття спадщини.

    Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно – за його місцезнаходженням.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України