Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 25 грудня 2023, питання №99232 240₴

Досудова вимога від будинкоуправління в Одесі щодо несплати комунальних послуг

Доброго дня,
Я отримав досудову вимогу від будинкоуправління в Одесі щодо несплати комунальних послуг(всі платежі на моє ім'я), при тому що я взагалі не проживаю в Одесі, а в квартирі проживав мій батько(65 років), хоча з весни 2022 року він знаходиться в Словакії. Тобто в квартирі ніхто не проживав увесь цей час.
Досудову вимогу мені прислала знайома, яка перевіряє квартиру періодично, тобто на руки я її не отримував. Також ніяких повідомлень від будинкоуправління я не отримував ні на електронну пошту ні на телефон.
В досудовій вимозі виставлено рахунок за:
- Заборгованість
- Судові витрати
- Виконавчий збір 10%
- Вартість адвокатських послуг
Підкажіть як діяти в такій ситуації. Наскільки я знаю на період війни ніякої пені або штрафіф не мають накладати по закону.

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович
    34.2%

    Доброго дня, ви маєте право не платити за не отримані комунальні послуги, о крім теплопостачання. Вам потрібно написати заяву на голову управління про перерахунок заборгованості, до заяви додати докази про не проживання за адресою. Це може бути нотаріально завірена копія паспорту зі штампом про виїзд з території України.

    Більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9E%D0%B...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Іване!

    Комунальні послуги повинні сплачуватись власником помешкання не залежно від того, проживає він в ній чи ні. Такі послуги сплачуються у відповідності з показниками лічильників, якщо вони є, та за договорами.

    При тому власник помешкання має право не сплачувати пеню та штрафи, які набігають у випадку несплати.

    Втім, якщо Ви та батько не проживаєте в помешканні більш, як 30 днів, згідно статті 7 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", яка регулює права і обов’язки споживачів:

    1. Споживач має право:

    6) на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг;"

    Тобто, для того потрібні дві головних умови:

    відсутність лічильників,

    попереднє подання заяви.

    В будь якому випадку треба провести перемовини з домоуправлінням (ОСББ чи ЖКК) та спробувати домовитись з приводу боргів на предмет зменшення їх розміру через відсутність у квартирі мешканців, які б користалися комунальними послугами.

    Тепер, як діяти в цій ситуації, якщо перемовини не дадуть бажаний результат:

    Якщо це була претензія, то треба надати відповідь, в якій викласти усі Ваші аргументи щодо своєї позиції по комунальній заборгованності.

    Якщо ж це була позовна заява, то перш за все, треба встигнути у строк 10-15 днів (залежить від суду) підготувати відзив.

    І перше, і друге бажано робити за участі адвоката, або принаймні особи, яка добре розбирається на цю категорія питань.

    Для більш детальної відповіді я волів би бачити документ, якій Вам надіслало домоуправління (ОСББ чи ЖКК).

    З провагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    32.9%

    Доброго дня, пане Іван!

    У Вас як співвласника багатоквартирного будинку є певні права та обов'язки. Ви як співвласник маєте право ознайомитися з рішеннями загальних зборів, статутом, фінансовою звітністю та іншою інформацією, яка передбачає сплату платежів. Для цього потрібно звернутися до управителя.

    Те, що Ви не використовували Вашу квартиру - не звільняє Вас від обов'язку оплачувати внески за квартиру передбачені загальними зборами (статутом).

    Згідно статті 12 ЗУ "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку"

    1. Витрати на управління багатоквартирним будинком включають:

    1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку;

    2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку;

    2-1) витрати, пов’язані з виконанням зобов’язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності;

    3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення;

    4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

    2. Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

    3. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

    4. Зобов’язання із здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком у разі здачі в найм (оренду) квартир та/або нежитлових приміщень державної або комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень.

    Воєнний стан не звільняє Вас від сплати заборгованості за комуналку, однак пеня та штрафи не нараховуватимуться. У разі несплати або оплати не в повному обсязі відключати комунальні послуги не мають права. Проте, стягнення зборгованості забороняється лише на територіях де ведуться (велися ) бойові дії - згідно постанови КМУ №206 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/206-2022-%D0%B...

    Перш за все перейдіть на сайт судової влади https://court.gov.ua/fair/ та за воїм прізвищем ім'ям та по батькові перевірте чи не було винесено рішення щодо стягнення з Вас заборгованості.

    Також бажано ознайомитися з документом, який Вам надіслала управляюча компанія, адже яким чином у Вас в досудовій вимозі вказано про необхідність сплатити судові витрати, послуги адвоката та виконавчий збір?

    Як правило в претензії (досудовій вимозі) вказується лише необхідність погасити заборгованість за певний період часу.

    Крім того, Ви можете звернутись до управителя з проханням досудового врегулювання спору та реструктуризації заборгованості.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України