Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 25 грудня 2023, питання №99247

Мобілізація вчителів, надання відстрочки

Чи можуть мобілізувати вчителя літом під час відпустки? Зараз людина працює, та має 1,2 ставки. Літом під час відпустки йому треба з'явитись у тцк та сп. Чи можуть його мобілізувати літом під час відпустки? Скільки діє довідка про те що він працює за основним місцем праці і має 1,2 ставки, якщо літом відсутній навчальний процес, в нього відпустка і довідку ніхто не дасть.??

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, учителя не мають право мобілізувати, лише тільки за власним бажанням. Ви маєте право на відстрочку від мобілізації відповідно до ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Эвгене!

    Відпустка не скасовує той факт, що чоловік має право на відстрочку у зв'язку із викладанням у навчальному закладі. Нехай візьме довідку перед самою відпусткою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Під час відпустки мобілізувати не мають права. Відпустка - це не звільнення.

    Термін дії довідки законодавчо не визначений. Бажано при оформленні відстрочки мати свіжу довідку з місця роботи, адже працівники ТЦК досить прискіпливо відносяться до документів.

    Довідку з місця роботи Ви маєте право отримати під час відпустки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС! Відпустка не припиняє факт трудових відносин з навчальним закладом на посаді вчителя. Вона ж вибачте оплачувана. А держава, якби не визнавала збереження за людиною статусу вчителя - не платила б і копійки.

    Замість довідки можна спробувати надати електронні документи з Порталу Пенсійного фонду (там має бути електронна трудова книжка, Витяг з реєстру застрахованих осіб можна ще взяти), хоча що це за школа, що немає виконуючого обов"язки директора, який має право підпису та видати довідку?! Це вже якийсь сюр чесно кажучи.

    https://portal.pfu.gov.ua/

    Нехай тоді управління освіти довідку дає.. Крім того, під час воєнного стану відпустка педагогічних працівників всього - 24 дні, а не 56 (ст. 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану"), тож я маю обгрунтовані сумніви, що в конкретний момент увесь педагогічний колектив у відпустці... цього просто не може бути. Обов"язково призначається виконуючий обов"язки з правом підпису.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Не мають жодного права мобілізувати. Чоловік і влітку має право на відстрочку. Відстрочку чоловіку надає Закон, а не начальник ТЦК.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня!

    ЯКЩО ВИ НАУКОВИЙ ПРАЦІВНИК, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75, ТО У ВАС Є ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;;...".

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ТЕ, ЩО ВИ НАУКОВИЙ ПРАЦІВНИК/ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75 (КОПІЇ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ, ДОВІДКИ З МІСЦЯ РОБОТИ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВИ ТАМ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЮ);

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИ ЙДОКУМЕНТ (ЯКЩО ВАШ ЗАСТАРІЛИЙ).

    4) ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України