Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 грудня 2023, питання №99525 550₴

Відстрочка від мобілізації студент-магістратура

Являюсь студентом денної форми навчання. Магістратура із вересня 2023. 47 років. Освіта не послідовна маю диплом спеціаліста з іншої галузі. Відстрочку не отримував і не оформляв в ТЦК. Які варіанти розвитку подій: чи дадуть довчитись рік, якщо це буде в прикінцевих положеннях і якщо відстрочка не оформлена? Чи бігти зараз і швидко оформлювати відстрочку на підставі чинного закону?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    9.1%

    Доброго дня, я би вам радив швидко оформлювати відстрочку. Тому що у разі її отримання, тут буде працювати ст. 58 конституції України закон зворотньої дії не має, тобто після змін ви не втратите відстрочку.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу про навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про прийняття і вона залишилась у вас.

    Корнійчук Євген Іванович

    Також у законопроекті йде мова про можливість закінчити навчальний рік, а як воно буде не відомо.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас, пане Володимир!

    Якщо змін до законопроекту 10378 не відбудеться, то відстрочку матимуть здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Проте, згідно прикінцевих положень законопроекту 10378 громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим Законом.

    Тому у Вашому випадку право на відстрочку втрачається, але довчитися Вам мають право дати навіть без оформленої відстрочки.

    Адже згідно законодавства діючого на даний час - Ви маєте право на відстрочку. А в прикінцевих положеннях не вказано, що вона повинна бути оформлена в ТЦК.

    Проте, якщо Ви оформите відстрочку у ТЦК - це зайвим не буде, тим більше, що часу достатньо, адже прийняття змін до закону не швидкий процес. Проходження законодавчих ініціатив у парламенті відбувається за встановленою процедурою, яка включає їх розгляд в комітетах, надання на ознайомлення народним депутатам, а також винесення на розгляд на пленарному засіданні Ради. Відповідні етапи відбуваються у визначені Регламентом терміни. Згідно з Регламентом, приблизні терміни ухвалення законопроєкту становлять близько 80 днів.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати:

    • заяву про відстрочку;
    • довідку форми 20 з ВНЗ
    • контракт про навчання (за наявності)

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Токмач Галина Николаевна
    16.4%

    Добрий день, Володимире!

    Ви маєте право на відстрочку згідно чинного законодавства, а саме абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Однак, це право досі не оформлене відповідною відміткою/записом у військовому квитку. Така відмітка буде підтверджувати те, що держава в особі ТЦК визнала ваше право на відстрочку від мобілізації та офіційно його засвідчила. Тобто, якщо у Вас буде оформлена відстрочка, то згідно ст.58 Конституції України скасувати її вже не можуть.

    Так, відповідно до п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Закон України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text):

    Стаття 3. Основні засади ведення Реєстру

    1. Основними засадами ведення Реєстру є:

    1) обов’язковість внесення до Реєстру передбачених цим Законом відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    Стаття 6. Відомості Реєстру

    1. До Реєстру заносяться та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості про призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    1) персональні дані;

    2) службові дані.

    Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

    1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

    16) відомості про освіту та спеціальність;

    Стаття 9. Права та обов’язки призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    1) отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру;

    2) звертатися в порядку, встановленому розпорядником Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    2. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст зобов’язаний подавати до органу ведення Реєстру достовірну інформацію про свої персональні дані, що вносяться до Реєстру.

    Стаття 14. Ведення Реєстру

    1. Ведення Реєстру включає:

    1) внесення запису про призовників, військовозобов’язаних та резервістів до бази даних Реєстру для взяття на облік або при відновленні на військовому обліку з перевіркою відповідності персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів існуючим обліковим даним;

    2) внесення змін до персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних, резервістів на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, а також відомостей, що подаються органу ведення Реєстру призовниками, військовозобов’язаними, резервістами;

    МОЖУ НАДІСЛАТИ ВАМ НА ПОШТУ ЗРАЗОК ЗАЯВИ НА ВІДСТРОЧКУ ПО НАВЧАННЮ (ВІН ОКРЕМИМ ФАЙЛОМ, НА 4-Х СТОРІНКАХ).

    У даному випадку є 2 способи подачі:

    1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс).

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду...

    Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові."

    2) надіслати поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

    У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів.

    Так, згідно з пунктами 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

    Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф.107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

    Отже, належними доказами направлення заяви + додатків до неї є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

    Всього найкращого!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28.2%

    Доброго дня, Володимире!

    У разі підписання Президентом законопроекту 10378 у тій редакції, яку він має станом на зараз Ви втратите право на відстрочку, оскільки не навчаєтесь за рівнем освіти вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю.

    У прикінцевих положеннях вищезгаданого законопроекту зазначене, що студенти, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим Законом.

    Отже, для тогоаби мати відстрочку й надалі, незалежно від прийняття законопроекту, Вам потрібно оформити її саме зараз!

    В цьому випадку, які б зміни не відбулися з Вашою підставою для відстрочки в найближчому майбутньому, на захисті Ваших прав буде стояти стаття 58 Конституції України, яка зазначає, що закон зворотної дії у часі не має.

    Для оформлення відстрочки Вам потрібно подати заяву до ТЦК та додати до неї наступні копії документів:

    довідку форми ф 20,

    наказ про зарахування до ВНЗ

    студентський квиток

    контракт (за наявності).

    Після подання заяви Вас, скорше за все, направлять на проходження ВЛК. У зв’язку з цим дуже важливо подати та зареєструвати заяву на оформлення відстрочки до того, як Ви почнете проходити вищезгадану комісію. Заяву потрібно подати до ТЦК у двох примірниках, на одному з котрих представник військкомату повинен проставити вхідний номер. Це буде означати, що Ваша заява прийнята.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.4%

    Вітаю Вас, Володимире!

    Являюсь студентом денної форми навчання. Магістратура із вересня 2023. 47 років. Освіта не послідовна маю диплом спеціаліста з іншої галузі. Відстрочку не отримував і не оформляв в ТЦК. Які варіанти розвитку подій: чи дадуть довчитись рік, якщо це буде в прикінцевих положеннях і якщо відстрочка не оформлена?

    Наразі це лише законопроєкт, в якій редакції він буде прийнятий - поки цього невідомо. Але на даний час він передбачає наступне:

    "...громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим Законом...".

    Чи бігти зараз і швидко оформлювати відстрочку на підставі чинного закону?

    Я б не поспішав це робити, оскільки відстрочку більше, ніж на півроку, Вам ніхто не надасть. Буває, що взагалі відстрочку дають на 3 місяці, тобто на час дії воєнного стану. Тому сенсу зараз йти до ТЦК немає, від слова зовсім.

    Уважно стежимо за ситуацією. До кінця навчального року у Вас і так буде відстрочка. Безстрокову відстрочку ТЦК точно не надасть!

    Успіхів. Всього доброго! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України