Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 04 січня 2024, питання №99647 750₴

Як правильно заповнити довіренність на продаж квартири до консульства України у Польщі ?

" та котра набута мною на підставі договору купівлі-продажу квартири, посвідченого державним нотаріусом Першої київської державної нотаріальної контори ___року за реєстровим № ____, на умовах, які їй попередньо відомі з договору доручення, а також бути моїм представником з усіх питань, пов'язаних із оформленням договору купівлі-продажу." Оця частина викликала у мене питання. Бо я покупала цінні папери, а потім це обміняли (чи як правильно сказати на квартиру це було у Житлобуд м.Харків) У мене жоден папір, навіть де стоїть ім'я нотаріуса не має назви "договір куплі продажу". Першим я отримала "договір бронування у лютому 2019 року, там зазначена кількість цінних паперів і я оплатила квартиру. У цей же день я отримала "договір купівлі-продажу цінних папаерів", також отримала "договір про обслуговування рахунка в цінних паперах" і "акт прийому-передачі цп до договору купівлі-продажу цінних паперів" і "виписку про стан рахунку в цінних паперах"У травні 2020 року, мені треба було доплатити за квадратуру квартири і я отримала договір з назвою "додатковий договір до договору бронювання та надання послуг", де зазначено бронювання мною певної квартири і що я доплачую 17 тисяч за зайві квадратні метри.
Також я отримала акт прийому-передачі квартири, де зазначено що за свої облігації приймаю свою квартиру. І тільки на цьому папері зазначена інформація про нотаріуса, якамені потрібна у заяві до консульства. Також я отримала акт "пред'явлення цільових облігацій до погашення" і акт "виконання взаємних збов'язань"
Тоді виходить що акт прийому-передачі квартири, де зазначен нотаріус це договір куплі-продажу? Чи як це записати? І тоді якщо моє припущення вірне, то я купила квартиру у2020, а не у 2019 році?Може хтось стикався з цим і може дати консультацію?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    75.1%

    Доброго дня, для обгрунтованої відповіді, треба проаналізувати ваші документи. Також зробити витяг з реєстру прав власності, чи зазначені ви там як власник? У реєстрі повинно бути зазначено на підставі якого документа ви набули право власності. З витягу і вносте інформацію в довіреність.

    Зразок довіреності

    https://netherlands.mfa.gov.ua/storage/app/sites/5...

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Відповідно до статті 655 ЦКУ:

    оговір купівлі-продажу- це договір, за яким одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму".

    Оскільки Ви інвестували кошти у будівництво шляхом придбання цільових облігацій, то у Вашому випадку договір купівлі продажу квартири - це договір купівлі цінних паперів, а також договір резервування (бронювання) об’єкта нерухомості, в якому зазначається конкретна квартира.

    Отже, на мою думку, Ви можете вказати у довіренності дані про договір купівлі цінних паперів та про договір резервування (бронювання).

    Зверніть увагу, що при реєстрації нерухомого майна, будівництво якого здійснювалося із залученням коштів фізичних та юридичних осіб, подаються тіж самі документи:

    У разі придбання особою безпроцентних (цільових) облігацій, за якими базовим товаром є одиниця нерухомості, документами, що підтверджують набуття у власність закріпленого за особою об’єкта будівництва, є договір купівлі-продажу облігацій та за наявності документ, згідно з яким здійснилося закріплення відповідного об’єкта інвестування за власником облігацій (договір резервування, бронювання тощо).

    https://pzmrujust.gov.ua/yurydychni-konsultatsii/1...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пані Марія!

    Купівля цільових облігацій є одним з популярних способів інвестування в будівництво житла. Придбавши житло як інвестор Вам не потрібно було укладати договір купівлі-продажу квартири.

    Документами, які підтверджують право власності на квартиру повинні бути : договір купівлі-продажу цінних паперів, договір бронювання , додатковий договір до договору бронювання, акт прийому-передачі квартири.

    Згідно статті 182 ЦКУ

    1. Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

    2. Державна реєстрація прав на нерухомість є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

    Отже, придбавши квартиру як інвестор, Ви повинні були зареєструвати Ваше право власності на квартиру та внести відповідні відомості у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

    У Витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вказується підстава для державної реєстрації. Всі документи, які зазначені у підставі потрібно внести в довіреність.

    Якщо у Вас немає Витягу тоді Ви зможете отримати відповідну інформацію через:

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Турчин Ярослав Александрович
    24.9%

    ВІТАЮ ВАС, пані МАРІЯ! Зразки нотаріально посвідчуваних консульствами України документів як правило розміщуються на відповідних сайтах консульств, але вони є загальними та дійсно не враховують специфіки.

    Окремо зверніть увагу та повідомте уповноваженій за довіреністю особі, що право на операції з відчуження майна мають нотаріуси, внесені у списки Міністерства юстиції України (інформація про таких нотаріусів за посиланням):

    https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-yakimi...

    ЩОДО ДОВІРЕНОСТІ. ЗАУВАЖТЕ, ЩО У КОЖНОГО КОНСУЛЬСТВА / ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ СВОЇ "ТАРГАНИ" В ЗДІЙСНЕННІ НОТАРІАЛЬНОГО ДІЛОВОДСТВА. Тож треба детально ознайомлюватися із сайтом відповідного Консульства та його вимогами / побажаннями.

    Для посвідчення довіреності громадянин України в консульських округах України в ПОЛЬШІ подає (ОБОВ’ЯЗКОВО попередній запис в електронній черзі https://online.mfa.gov.ua/application):

    на прикладі Консульства у місті Гданськ https://gdansk.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/notar...

    1. Заповнену заяву dovirenist.png;
    2. Проєкт довіреності, яку необхідно посвідчити – формат doc з можливістю редагування тексту (у паперовому вигляді та в електронному вигляді на електронну пошту konsul.gdansk@gmail.com (для Консульства у Гданську), kons5@ukr.net (для Консульства у Вроцлаві), gc_pll@mfa.gov.ua (для Консульства у Любліні), notariat.plk@gmail.com (для Консульства у Кракові));
    3. Закордонний паспорт заявника - оригінал та копія першої сторінки;
    4. Паспорт громадянина України - копія (у випадку ПГУ у вигляді ID-карти, також додається "Довідка про місце проживання в Україні");
    5. Копію довідки з реєстраційним номером облікової картки платника податків заявника (ідентифікаційний код);
    6. Внутрішній паспорт представника (копії всіх сторінок з відмітками);
    7. Копію довідки з реєстраційним номером облікової картки платника податків представника (ідентифікаційний код);
    8. Документ, який підтверджує родинний зв'язок з представником - у разі наявності;
    9. Документ, який підтверджує Ваше тимчасове перебування на території Польщі (песель, мельдунек, віза, карта побиту тощо);
    10. У випадку оформлення довіреності на відчуження належного заявнику рухомого/нерухомого майна необхідно надати копію документа, що підтверджує його право власності на таке майно.
    11. Консульський збір за посвідчення немайнових довіреностей (представлення інтересів, тощо) складає 125 PLN. Консульський збір за посвідчення майнових довіреностей (продаж майна, тощо) складає: - дітям, другому з подружжя, батькам (при наявності документів, які підтверджують родинний зв'язок) – 125 PLN, - іншим особам – 250 PLN. Звертаємо Вашу увагу на те, що кожна довіреність повинна бути внесена до Єдиного реєстру довіреностей. У зв'язку з цим, до кожної виданої довіреності видається заява про реєстрацію довіреності та дубліката довіреності у Єдиному реєстрі довіреностей вартістю 83 PLN. Консульський збір справляється під час прийому громадян у безготівковій формі (банківською карткою в установі або у найближчому відділені банку чи пошти готівкою). При оплаті консульського збору в установі, просимо врахувати, що банківська комісія складає 4 PLN.

    УВАГА! USB-флеш накопичувачі або інші електронні носії інформації установою не приймаються!Звертаємо Вашу увагу на те, що кожна довіреність повинна бути внесена до Єдиного реєстру довіреностей. У зв'язку з цим, до кожної виданої довіреності видається заява про реєстрацію довіреності та дубліката довіреності у Єдиному реєстрі довіреностей вартістю 83 PLN.Консульський збір оплачується під час прийому громадян у безготівковій формі (банківською карткою в установі або у найближчому відділені банку чи пошти готівкою). При оплаті консульського збору банківською карткою в установі просимо врахувати, що банківська комісія складає 5 PLN.

    Аналогічна інформація від Консульства у Вроцлаві https://wroclaw.mfa.gov.ua/notariat?v=61b102ec045c...

    https://wroclaw.mfa.gov.ua/dovirenist?v=61b103661b...

    Інформація від Консульства у Любліні

    https://lublin.mfa.gov.ua/posolstvo/zasvidchennya-...

    Інформація від Консульства у Кракові

    https://krakow.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/notar...

    Консульський відділ у м. Варшава Посольства України у Польщі працює трохи по-іншому.

    https://poland.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/1987-...

    Загальну інформацію про Консульські округи України в Польші та адреси Консульств Ви можете знайти за цим посиланням.

    https://visitukraine.today/uk/blog/909/posolstvo-t...

    Якщо не враховувати людський фактор в кожній консульській установі, бо траплялися випадки, що одне Консульство України стверджувало про неправильність документу, оформленого за зразком іншого Консульства України, то зразок довіреності на продаж квартири має наступний вигляд, з моїми правками (зразок додаю також у файлі формату Microsoft WORD):

    ДОВІРЕНІСТЬ

    Місто ___ Республіка Польща, ___ січня дві тисячі двадцять четвертого року.

    Я, ПІБ___ (народилася ___року; паспорт ___, виданий ___ року; ідентифікаційний номер за ДРФО України - ___), зареєстроване місце проживання: місто Київ, пров.___, буд.___, кв.___, попередньо ознайомлена консулом з загальними вимогами, додержання яких є необхід­ним для чинності правочину, повністю усвідомлюючи значен­ня своїх дій та згідно вільного волевиявлення, котре відповідає моїй внутрішній волі, на підтвердження та на виконання умов укладеного з представником договору доручення відповідно до вимог ст. 244 Цивільного кодексу України, цією довіреністю уповноважую ПІБ___, котра зареєстрована та проживає за адресою: місто Києві, пров. ___, буд.___, кв.___, бути моїм представником з усіма необхідними повноважен­нями з питань:

    • відчуження належної мені на праві приватної власності квартири (далі – Квартира), що знаходиться за адресою ___, набутої у власність на підставі договору купівлі-продажу квартири, посвідченого державним нотаріусом Першої київської державної нотаріальної контори ___року за реєстровим № ___ та зареєстрованої у ___ (назва державного реєстру, державного реєстратора, органу БТІ тощо), реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна ___ (за наявності), визначаючи у всіх ви­падках суми, терміни та інші умови на власний розсуд;
    • вчинення у моїх інтересах всіх передбачених чинним законодавством дій щодо належних мені майнових прав на зазначену Квартиру з метою її відчуження (продажу);
    • одержання від мого імені та в моїх інтересах грошових сум від відчуження (продажу) відповідної Квартири;
    • одержання будь-яких документів від громадян, установ, організацій, підприємств або інших юридич­них осіб публічного та (або) приватного права з метою реалізації повноважень за цією довіреністю;
    • представництва моїх інтересів у всіх без винятку уста­новах, на підприємствах, в організаціях незалежно від їх форми власності та підпорядкування (в тому числі в органах держав­ної влади та управління, в органах нотаріату; в житлово-ко­мунальних установах, організаціях, підприємствах;

    Для цього представникові, крім перерахованого вище, також надається право: подавати від мого імені будь-які заяви та клопотання як письмові, так і усні, що стосуються виконання даного доручення, та обґрунтовувати прохання і побажання, викладені в них; отримувати дозволи, довідки, рішення компетентних органів, дублікати документів, їх копії, відповіді на запити, скарги, заяви, витяги та копії судових рішень і інших документів, що є в матеріалах справи та отримання яких дозволяється законом, а також інші документи - в разі виникнення такої потреби; отри­мувати та здавати поштові відправлення; здійснювати процедуру легалізації виданих (оформлених, отриманих) на моє ім'я доку­ментів; подавати декларації, звіти, і таке інше; розписуватися за мене; давати усні та письмові пояснення компетентним установам (органам) в разі виникнення такої не­обхідності; наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що можуть виникнути в ході реалізації повноважень за дорученням; подавати на реаліза­цію документи, видані та/чи оформлені за цим дорученням на моє ім'я; сплачувати за мене державне мито, обов'язкові збори, оплачувати надані для мене послуги, здійснювати інші необхідні платежі при виконанні дорученого; виконувати усі дії в межах та обсязі, передбачених чинним законодавством України для такого роду уповноважень, та які б належало виконувати мені, якби я особисто займалася цими питаннями, та які будуть необхідними для правильного і ефективного захисту моїх інтересів.

    Довіреність видана без права передоручення наданих довіреністю повноважень строком на ТРИ РОКИ і зберігає чинність до ___ 2027 року або до припинення її дії шляхом скасування з дотриманням при цьому вимог цивільного законодавства.

    Зміст ст. ст. 244, 245, 2470-250 Цивільного Кодексу України , щодо поняття довіреності, її форми, строків, припинення представництва за довіреністю, скасування довіреності та відмови представника від вчинення дій, які були визначені довіреністю, мені нотаріусом роз’яснено.

    ПІДПИС ДОВІРИТЕЛЯ

    (Посвідчувальний напис Консула)

    Рекомендований зразок взято на сайті Генерального консульства України у місті Гамбург Федеративної Республіки Німеччина.

    Доступ до зразків нотаріальних документів від Консульства за гіперпосиланням: https://hamburg.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/4282...

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України