Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 січня 2024, питання №99651 250₴

Виїзд за кордон у 24 роки

Студент, 24 роки, має тимчасове посвідчення та оформлену відстрочку у ТЦК. Чи може виїхати за кордон?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Єгоре!

    Відповідно до Постанови КМУ № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»:

    «2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил».

    Оскільки Ви не підлягаєте мобілізації, як здобувач освіти саме за абзацом другим частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», то на цій підставі Вам виїхати не вдасться.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини 3 статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}».

    Ви можете ознайомитись з іншими підставами для виїзду, більшість з яких – це сімейні обставини, за наступними посиланнями:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text - Постанова КМУ № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/ - роз’яснення ДПСУ щодо перетину кордону від 02.02.2023 року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, Єгоре!

    Якщо відстрочка оформлена у зв'язку з навчанням - то Ви не маєте право на перетин кордону.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України