Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 07 січня 2024, питання №99760 240₴

Договір іпотеки/позики між фізичними особами

Яку суму я повинна буду заплатити позикодавцю, якщо на руки мені 10785 дол. на 24 місяці під процент. Кожного місяця я повинна платити 385 дол. Станом на 15 лютого 2024 року, я хочу достроково сплатити позику, яку суму я повинна буду заплатити? Фото договорів прикріплюю

Відповіді юристів (9)

    Пономаренко Наталія
    41.7%

    Доброго вечора, шановна Іванно! Право на дострокове повернення позики дійсно передбачене договором позики (пункт 4). Факт сплати боргу має бути підтверджений в присутності нотаріуса підписами Позикодавця і Позичальника на договорі. Тому в жодному разі не повертайте гроші без виконання цієї умови договору, незважаючи на те, що договір передбачає повернення боргу в безготівковій формі. Крім того, якщо у позикодавця рахунок не мультивалютний і не валютний, а гривневий, то можлива конвертація за курсом банку і Вас можуть нагріти на тому, що начебто Ви повернули борг не у повному обсязі.

    Крім того, Ви можете повернути суму боргу, яка буде обраховуватися як різниця між уже сплаченими частинами тіла боргу і усією сумою тіла боргу, яку залишилось виплатити. При цьому я не бачу в договорі умов щодо нарахування відстоків незалежно від дострокового повернення боргу. А власне перечитавши договорі - не бачу взагалі згадки про нарахування відсотків. Якщо фактично Ви взяли меншу суму ніж прописана в договорі, то це вдаваний правочин і питання необхідно вирішувати в суді або шляхом домовленості з позикодавцем, що він у разі дострокового погашення буде вважати, що фейкова сума боргу, яка не відповідає фактично отриманим грошам, була повернута повністю.

    В іншому випадку, незалежно від часу повернення боргу - Ви повернете суму, зазначену у договорі, оскільки про відсотки мова у договорі позики не йде.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Іванна Клієнт 4 місяці тому

    мене цікавить яку саме суму я заплачу, адже в договорі вказано що сума позики 19640 дол., але ж на руки мені дали 10785 дол. Якщо я достроково погашу, я ж заплачу тільки проценти які будуть за місяць і тіло у розмірі 10785

    • Пономаренко Наталія

      Вас ошукав позикодавець. В договорі позики немає жодного слова про відсотки. Вважається, що Ви отримали суму у гривні еквівалентну 19640 доларам. Окрім договору Ви писали якусь розписку чи таке інше?

      Якщо фактично Ви взяли меншу суму ніж прописана в договорі, то це вдаваний правочин і питання необхідно вирішувати в суді або шляхом домовленості з позикодавцем, що він у разі дострокового погашення буде вважати, що фейкова сума боргу, яка не відповідає фактично отриманим грошам, була повернута повністю. Або, якщо у Вас є докази, що Ви отримали меншу суму (наприклад на рахунок у банку) - можна стверджувати, що позикодавець не виконав договір з Вами у повному обсязі.

      В іншому випадку, незалежно від часу повернення боргу - Ви повернете суму, зазначену у договорі, оскільки про відсотки мова у договорі позики не йде.

      Тож Вам краще врахувавши усі обставини вирішити питання з позикодавцем полюбовно. Поясніть йому, що це в його інтересах.

      • Іванна Клієнт 4 місяці тому

        Якщо від підписання договору пройшло 4 дні, якось можна оскаржити це

        • Пономаренко Наталія
          16.7%

          Якщо Вами уже отримані гроші - то як Ви це оскаржите?

          Тому я і питаюся, яким чином відбулася передач грошей? На рахунок Ваш у банку перерахували, готівкою дали, а Ви написали розписку про отримання?

          Верховний Суд України у своїй практиці неодноразово звертав увагу, що договір позики сам по собі не підтверджує факт отримання грошей, якщо в ньому про це немає запису... Має бути розписка про отримання грошей. У Вашому договорі була дуже спірна диспозиція, що "Позикодавець передав" Вам гроші... Інакше Ви можете взагалі стверджувати, що Вам ні копійки не дали за договором.Треба було уважно читати договір завчасно, радитись з юристами. Наразі дуже складно буде щось зробити. І то припускаю через суд, бо людина свідомо змухлювала щодо Вас, але у нас існує призумпція правомірності договору і Ви його підписали на власний розсуд.

        • Пономаренко Наталія

          Отже, за існуючого договору, якщо Вам не треба терміново звільнити об'єкт нерухомого майна (переданий в іпотеку) від заборон, які накладені внаслідок договору іпотеки, то Ви взагалі можете у разі небажання позичальника визнавати борг погашеним повністю - можете поміняти необхідну суму в долари і повертати за графіком. Бо ж сума буде однаковою, що при поверненні у 2026 році, що зараз достроково повернувши... без доброї волі Позичальника на цей рахунок.

          А так всяке може бути за ці роки.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.8%

    Вітаю Вас!

    Договір позики передбачає, що Вам було надано грошові кошти у сумі 19640 дол., Ви говорите про суму 10785 дол. Договір позики надає Вам право на дострокове погашення боргу:

    "4. Позичальник має право достроково повернути Позикодавцю суму позики. Факт сплати буде підтверджуватися підписами Сторін на примірнику договору Сторін, здійснений у присутності нотаріуса."

    Нарахування відсотків передбачено лише у випадку прострочення строків повернення боргу - пункти 9-13 Договору позики.

    Успіхів. З повагою.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.8%

    Доброго дня, Іванна!

    Згідно пункту 4 договіру позики Ви маєте право на її достракове повернення. Факт повернення позики буде зафіксований підписами сторін на самому договорі в присутності нотаріуса.

    Згідно пункту 3 договору позики Ви зобов'язані 4-го числа кожного місяця виплачувати 385 доларів США, а в самому кінці до 4 січня 2026 року - 10785 доларів.

    Відсотки при тому у договорі навіть не згадуються, тож і нараховувати їх не треба. Ви повинні повернути банку ту суму, яку Ви від них отримали - не більше, не меньше! Ця сума повинна бути підтверджена актом передачі грошей за підписами тих самих осіб, які підписали договір позики.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у договорі зазначено що вам було переведено 19 640 доларів, якщо ви отримували кошти готівкою без свідків, погані справи. Прийдеться повертати суму указану у договорі


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України