Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 10 січня 2024, питання №99925 240₴

Договір оренди на основі договору позички

Доброго вечора! Виникла наступна ситуація : я ФОП, 3 група спрощена система оподаткування, займалася власною справою в нежитловому приміщенні на правах договору позички . Власницею приміщення є мама мого чоловіка, тому заключили саме договір позички! На даний момент була вимушена призупинити власну діяльність , але знайшла орендарів , також ФОП 3 група , які хочуть орендувати приміщення !
Чи можу я на основі договору позички здавати в оренду нежитлове приміщення ? Чи потрібно заключати договір оренди з власницею приміщення, а з орендарем договір суборенди ?

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так можете якщо це передбачено договором. Що ви маєте право передавати третім особам. Якщо цього не зазначено, можно зробити додаткову угоду та внести зміни. Або все переробити за договором оренди.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Альона!

    ФОП на 3 групі спрощеної системи оподаткування може здавати в оренду (найм) власне та орендоване нерухоме майно.

    Проте, ПКУ встановлено обмеження площі об’єктів, що надаються в оренду та можливості при цьому сплачувати єдиний податок.

    Пунктом 291.5.3 статті 291 ПКУ встановлено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів не можуть бути платниками єдиного податку.

    При здійсненні такої діяльності підприємець обирає Код виду економічної діяльності ( КВЕД) 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

    Цей клас включає надання в оренду та управління власним або орендованим нерухомим майном:

    • багатоквартирними будівлями та житлом;
    • нежитловими будівлями, у т.ч. виставковими залами, складськими приміщеннями
    • земельними ділянками

    https://lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-394...

    Згідно зі статтею 827 ЦКУ:

    "1. За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

    2. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

    3. До договору позички застосовуються положення глави 58 цього Кодексу".

    Отже договір позичики аналогічний до договіру найму (оренди) й відповідно до цього, Ви, як орендар нерухомого майна маєте право сдавати його в оренду.

    Якщо під час підписання договору позички не було врегульоване питання щодо сдачі в оренду нерухомості третім особам, то необхідно отримати письмову згоду (або у формі листа, або у формі додаткової угоди до договору оренди, підписаного Сторонами).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Так, Ви можете на основі договору позички здавати в оренду нежитлове приміщення. Але потрібно, щоб у Вас був відкритий КВЕД 68.20.

    До договорів позички застосовуються ті самі правила, що й до договорів оренди (ч.3 ст.827 Цивільного кодексу України). А це означає, що майно, отримане за договором позички, можна передати в суборенду.

    Аргументи податківців про відсутність у КВЕД потрібного коду взагалі не переконали суд, адже по суті така діяльність укладається в код 68.20 (рішення Запорізького окружного адмінсуду від 25.08.2020 р. у справі № 280/2144/20)

    Сума орендної плати, отриманої Вами на підставі договору оренди включається до доходу ФОП, з якого Ви повинні сплачувати податки https://buh.ligazakon.net/news/201654_dps-poyasnil...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України