Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 14 января 2024, вопрос №100139

Свідоцтво про народження

Доброго дня. Хочу оформити свідоцтво про народження дитини ,з батьком дитини у цивільному шлюбі. Перший чоловік з яким я перебувала у офіційному шлюбі загинув не встигли розірвати шлюб, є свідоцтво про смерть, 10 місяців ще не минули. У такому разі які дії мені потрібно виконати щоб оформити св. про народження дитини та надати прізвище батька?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Вам прийдеться у судовому порядку встановлювати батьківство.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Юлія Клиент 4 месяца назад
      • А якщо вступлю в шлюб і зміню прізвище , а потім оформлювати свідоцтво?
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        На жаль, це не допоможе. Все одно прийдеться доводити батьківство в судовому порядку і робити ДНК тест.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. У Вашому випадку застосовується законодавчо закріплена в Україні презумпція батьківства чоловіка матері дитини. Тому Ваша дитина автоматично може бути записана дитиною померлого. Ви можете разом з біологічним батьком дитини подати заяву до органу реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) для визнання його батьківства.

    В органі РАЦС можуть направити Вас до суду. В такому випадку Ви чи біологічний батько дитини матимете право подати до суду позов, зокрема позовну заяву. Судово-генетична експертиза в таких випадках проводиться.

    Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя (стаття 122 Сімейного кодексу України). Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України