Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 17 января 2024, вопрос №100365 240₴

Праця за основним місцем роботи

Добрий день. Я працюю на посаді доцента на 0.5 ставки за рахунок загального фонду та 0.5 ставки за рахунок коштів університету на одній кафедрі. Чи вважається робота на цих посадах роботою за основним місцем роботи (взагалі нараховується 1.0 ставки)? Дякую.

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    21.9%

    Доброго дня!

    Основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування").

    Якщо у Вас один роботодавець, Ви не укладали 2 трудових договори та в трудовій книжці вказана одна посада - відповідно Ви працюєте на повній ставці.

    Перевірте інформацію у Вашій паперовій або елетронній трудовій книжці (знаходиться в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України) та отримайте довідку з ВНЗ.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Для оформлення вдстрочки Вам необхідно надати:

    • заяву про відстрочку
    • довідку з місця роботи (ВНЗ)
    • атестат доцента

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    21.9%

    Доброго дня, Дмитро!

    В даному випадку все буде залежати від того укладали Ви два трудових договори, чи один. Якщо один, то питань не має і це буде вважатись Вашим основним місцем роботи на повну ставку. Якщо ж Ви уклали два трудових договіра, то тоді це інше питання, оскільки не може бути два основних місця роботи.

    Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування":

    "Основне місце роботи – це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    21.9%

    ВІТАЮ ВАС, пане ДМИТРО! Ви працюєте на посаді доцента не маючи вченого звання доцента та (або) наукового ступеня кандидата наук / доктора філософії в галузі?

    Якщо так, то для отримання відстрочки Вам дійсно потрібно працювати за основним місцем роботи не менше ніж на 0.75 ставки.

    При цьому немає значення за рахунок яких коштів здійснюється оплата. Значення має як відобразить це бухгалтерія чи відділ кадрів у довідці з місця роботи. Якщо Ви фактично працюєте на 1.0 ставку, то цей факт є беззаперечним. Проте, значення має також те, як це оформив відділ кадрів у документації при прийомі на роботу, у трудовій книжці, а також як це відображається в обліку науково-педагогічного навчантаження.

    Заява про прийняття на роботу на посаду асистента, доцента, професора за результатами конкурсу за основним місцем праці заповнюється власноручно заявником.

    Ось наприклад як заява про прийняття на роботу виглядає у Львові в Львівському національному університеті імені Івана Франка.

    https://lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2023/07/5.-Z...

    Дуже погано, якщо це оформлено як "погодинна оплата".

    Відповідно до частин першої - другої статті 56 Закону України "Про вищу освіту", робочий час науково-педагогічних працівників становить 36 годин на тиждень (скорочена тривалість робочого часу). Робочий час науково-педагогічного працівника включає час виконання ним навчальної, методичної, наукової, організаційної роботи та інших трудових обов’язків. Робочий час наукового працівника включає час виконання ним наукової, дослідницької, консультативної, експертної, організаційної роботи та інших трудових обов’язків. Робочий час педагогічного працівника включає час виконання ним навчальної, методичної, організаційної роботи та інших трудових обов’язків.

    Норми часу навчальної, методичної, наукової, організаційної роботи визначаються закладом вищої освіти.

    Максимальне навчальне навантаження на одну ставку науково-педагогічного працівника не може перевищувати 600 годин на навчальний рік.

    При цьому оплата праці педагогічних та науково-педагогічних працівників здійснюється відповідно до ЄТС (Єдиної тарифної сітки), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери"

    Особам, які працюють на штатній посаді доцента кафедри без вчених звань і наукових ступенів як правило встановлюється 18 тарифний розряд з діапазону 18-22, які передбачені ЄТС для посади "доцент".

    Основне місце роботи - місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (пункт 12 частини першої статті 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування").

    Відповідно до абзацу 9 пункту 2 частини четвертої статті 20 Закону, на кожну застраховану особу заводиться персональна електронна облікова картка, до якої включаються такі відомості:

    частина картки, що відображає страховий стаж, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), розмір сплаченого єдиного внеску (страхових внесків) та інші дані, необхідні для обчислення та призначення страхових виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування:

    • інформація про основне місце роботи;

    Подавати звітність, у тому числі про основне місце роботи працівника має платник єдиного внеску, тобто роботодавець.

    ОТЖЕ, для отримання відстрочки від призову з підстав абзацу 3 частини другої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", треба працювати науковим або науково-педагогічним працівником закладу вищої освіти, наукової установи або організації з вченим званням та/або науковим ступенем, або педагогічним працівником закладу вищої освіти, наукової установи чи організації - за основним місцем не менш як на 0.75 ставки.

    ТЦК має влаштувати довідка з місця роботи в якій зазначено, що особа працює за основним місцем роботи на посаді доцента кафедри ___ на повну ставку (1.0 ставки).

    У разі зазначення чогось іншого, може бути привід для зловживань збоку працівників ТЦК, призначених державою знаними тлумачами законодавства по усім напрямкам.. і по сімейному праву, і по освітньому, і по трудовому. та ін.

    Бажано також посилити свої позиції копією наказу при прийняття на роботу за конкурсом або витягом з наказу. Також можна попросити засвідчити у відділі кадрів копію заяви про прийняття за основним місцем роботи.

    З повагою, юрист та аспірант Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Дмитро Клиент 3 месяца назад

      Дякую за відповідь. Я маю і науковий ступінь кандидата наук і вчене звання (атестат доцента). В трудовій книжці є один запис що я працюю на посаді доцента без вказівки на яку долю ставки

      • Турчин Ярослав Александрович

        Тоді до Вас взагалі не стосується вимога щодо необхідності 0.75 ставки... це лише обмежувальна норма для осіб, які не мають вченого звання або наукового ступеня. Бо ж якби цього не ввели, то у нас би пів країни працювали від дитячих садочків до університетів і академій на 0.1 ставки, щоб отримати відстрочку.

        Право на відстрочку особі з вченим званням та/або науковим ступенем - надається незалежно від наявності ставки.. хоч на 0.1 працюючим... Вам у такому випадку треба лише довести факт роботи у закладі вищої освіти на науково-педагогічній посаді за основним місцем роботи, адже в силу ч. 1 ст. 53 Закону України "Про вищу освіту", Науково-педагогічні працівники - це особи, які за основним місцем роботи у закладах вищої освіти провадять навчальну, методичну, наукову (науково-технічну, мистецьку) та організаційну діяльність.

        Тобто підставою для претензій можуть бути лише фактор - а докажіть, що це основне місце роботи.

        Як правило за конкурсом на посади доцентів якраз за основним і приймають, але треба дивитись наказ ректора щодо цього.

        Доцент - це науково-педагогічна посада відповідно до пункту 8 частини першої статті 55 Закону України "Про вищу освіту".

        Тобто заковика може бути лише в тому чи є доказ того, що робота є основною. Заяву про основне місце роботи доречі можна подати у будь-який момент, незалежно від формулювання в заяві про прийом на роботу.

        Основне місце роботи - місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (пункт 12 частини першої статті 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування").

        Хоча логічно, що якщо у особи немає іншого місця роботи - то це є основним незалежно від наявності науково-педагогічного навантаження, ставок та таке інше. Переконаний, що Вас прийняли на роботу саме як на основне місце, просто треба зібрати докази цього.

        Крім того, відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок № 58 від 29.07.93 р. (в чинній редакції): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0110-93#Text

        1) трудову книжку ведуть за основним місцем роботи працівника;

        2) записи про сумісництво вносять лише за бажанням працівника;

        3) запис про сумісництво вносять окремим рядком.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, ви не будете мати право на відстрочку, тому як, отримуєте кошти з різних фондів. Тому по суті у вас два місця роботи по 0.5. а в законі зазначено, 0.75 за основним місцем роботи. Звертайтесь у відділ кадрів, не хай вас приймуть на роботу, як це вимагає ст23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, для отримання відстрочки вам треба мати 0.75 ставки за основним місцем роботи. У іншому випадку вас можуть мобілізувати.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    21.9%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Я працюю на посаді доцента на 0.5 ставки за рахунок загального фонду та 0.5 ставки за рахунок коштів університету на одній кафедрі. Чи вважається робота на цих посадах роботою за основним місцем роботи (взагалі нараховується 1.0 ставки)? Дякую

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

    Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі нижченаведені терміни вживаються в такому значенні:

    ...

    12) основне місце роботи - місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі.

    Те, що Вам здійснюється нарахування заробітної плати з різних фондів не позбавляє Вас права на відстрочку. Але детальніше бажано розібратися з тим, скільки наказів про Ваше призначення було видано: один чи два?

    Все можливо обіграти так, що Ви матимете право на відстрочку. Зокрема в довідці, яку Вам видасть університет, зовсім не обов'язково вказувати 0,5 + 0,5 ставки, достатньо вказати працює на посаді доцента за основним місцем роботи обсягом 1 ставки. Плюс додати інші документи і загалом можете отримати відстрочку від мобілізації.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    • Дмитро Клиент 3 месяца назад

      Дякую за відповідь. Наказ був один


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України