Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 18 января 2024, вопрос №100432

Кто и при каких обстоятельствах и основаниях может проверять весь телефон (галерею, личные переписки)?

Сидел в заглушенной машине, подъехала Полиция, фонариком начали светить в машину, попросили выйти, не представились ничего, сделали полный досмотр автомобиля, личных вещей, взяли мой телефон в руку, просмотрели все личные переписки, просмотрели всю галерею, заставили открывать скрытые фотографии.
С виду обычная полиция (не патрульная) 5 человек, все в бронежилетах с автоматами, проверяли наличие информации о координатах, военной информации, наркотики, оружие, взрывчатки без оснований.
Подскажите пожалуйста кто имеет право проверять весь телефон, при каких обстоятельствах и какие основания должны быть.
Благодарю вас

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це правомірно лише за рішенням суду або за вашою особистою згодою. А так це порушення вашого права на особисте життя.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Згідно з українським законодавством, надання мобільного телефону громадянина на перевірку може відбуватися лише за відповідного рішення суду. У протилежному випадку надавати чи ні пристрій поліції є добровільною справою, тому якщо представники поліції відбирають телефон, вимагають паролі, залякують, ці дії – протиправні.

    Водночас із запровадженням воєнного стану деякі права людини були обмежені. Зокрема обмежуються права, закріплені у ст.31 Конституції, що гарантують таємниці листування і телефонних розмов.

    Під час воєнного стану право на перевірку документів в осіб, огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян надається таким органам:

    • Нацполіція;
    • СБУ;
    • Нацгвардія;
    • Держприкордонслужба;
    • ДМС;
    • Держмитслужба;
    • ЗСУ.

    Це закріплено постановою Кабміну №1456 від 29.12.2021 року.

    Також в Україні в умовах воєнного стану передбачена кримінальна відповідальність за розповсюдження інформації про направлення, переміщення озброєння, рух або розміщення військових формувань. Це передбачено ст.1142 Кримінального кодексу.

    У разі підозри, що людина на відповідних пристроях зберігає дані про заборонені об’єкти, уповноважена особа може перевірити телефон на наявність на ньому таких фото та відео.

    Якщо людина під час воєнного стану підозрюється у скоєнні кримінального злочину, і для цього є достатні підстави, поліція може проводити повноцінний огляд, зокрема перевіряти її особисті листування.

    Якщо таких підстав у поліції немає, допустима лише поверхнева перевірка – візуальний огляд людини та її речей. Під час такої перевірки громадянин має самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу.

    Таким чином, безпідставний огляд і вимоги передати телефон в руки поліцейському не передбачені законодавством. Лише якщо під час перевірки правоохоронці виявлять ознаки складу кримінального або адміністративного правопорушення, громадянина можуть затримати, вилучити речі та повністю оглянути їх.

    https://www.5692.com.ua/news/3678522/ci-mae-pravo-...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Насправді щодо Вас було вчинено повне беззаконня.

    Перевіряти навіть документи в особи мають право лише за наяновності підстави - стаття 32 Закону України "Про національну поліцію". Повне беззаконня...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України