Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 21 січня 2024, питання №100545

Определение места жительства детей

Добрый день, такой вопрос.
Бывший муж подает на определение места жительства детей, они жили с ними до этого момента на усных договоренностях по моему согласию.
Я не против, предоставила ему новую фамилию и адрес. Его адвокат требует от меня свидетельство про брак в качестве подтверждения о смене фамилии, однако в свидетельстве указаны данные мужа, и я не хочу разглашать их третьим лицам.
Я ему в этом отказала, он угрожает подать на меня в розыск в ссд и полицию. На сколько законны такие действия и что делать в данной ситуации?

Відповіді юристів (2)

    Богун Сергій Павлович

    Ви нічого не повинні надавати адвокату. Лише на вимогу відповідної ухвали суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Адвокат не має права вимагати у Вас свідоцтво про шлюб. Те, що він погрожує Вам розшуком і поданням в поліцію - просто шантаж у надії на те, що Ви повірете в це і надасте йому бажану інформацію. Доречи, за такі погрози адвокат може бути позбавлений ліцензії. Для того Вам треба звернутись в Раду адвокатів відповідної області, членом якої він є.

    Для того аби отримати будь яку інформацію щодо особи адвокат повинен зробити адвокатський запит.

    Адвокатський запит — письмове звернення адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правничої допомоги клієнту (частина перша статті 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі - Закон).

    Адвокат має право звертатися з адвокатськими запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, також до фізичних осіб (за згодою таких фізичних осіб).

    Адвокатський запит не може стосуватися надання консультацій і роз’яснень положень законодавства.

    Орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, яким направлено адвокатський запит, зобов’язані не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом.

    Випадки, коли отримувачі запитів мають право або зобов’язані відмовити у наданні інформації, оскільки вона належить до інформації з обмеженим доступом, передбачені окремими спеціальними законами, наприклад, «Про державну таємницю», «Про банки і банківську діяльність», «Про захист персональних даних», Кримінальним процесуальним кодексом України тощо. Особливо, з прийняттям останнього закону, адвокати доволі часто у відповідь на поданий запит отримують відмову у наданні необхідної інформації через її конфіденційність та обмежений режим доступу до неї.

    Інформація з обмеженим доступом – це конфіденційна, таємна та службова інформація (частина перша статті 21 Закону України «Про інформацію»).

    До конфіденційної інформації про фізичну особу слід відносити інформацію про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, матеріальний стан, адресу, дату і місце народження, місце проживання та перебування тощо, дані про особисті майнові й немайнові відносини цієї особи з іншими особами (зокрема, з членами сім’ї), а також відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються в побутовому, інтимному, товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи, – за винятком даних стосовно виконання повноважень особою, яка обіймає посаду, пов’язану зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Адвокатський_запит#:~:text=Адвокат%20має%20право%20звертатися%20з,і%20роз%27яснень%20положень%20законодавства.

    Отже, витребувати відповідну інформацію навіть за умови подання адвокатського запиту до РАЦСу адвокат Вашого колишнього чоловіка не зможе, оскільки вона є конфідеційною.

    Тому, єдиний варіант для нього - це подання клопотання до суду про витребування доказів. Лише у випадку винесення судом відповідної ухвали Ви повинні будете надати саме суду, а не адвокату, інформацію щодо Вашого сідоцтва про шлюб.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України