Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 січня 2024, питання №100550 240₴

Як діяти, якщо я пройшов ВЛК а рішення мені не віддають?

Доброго дня.
В жовтні 2023 року пройшов влк. Рішення - не придатний до військової служби з виключенням з військового обліку. Раніше службу не проходив.
Голова влк сказала прийти через місяць забрати документи ( рішення і. Т.д.), написати заяву на зняття з обліку чи шось в тому роді.
Прийшов через місяць. Кажуть шо мою справу кудись відправили і вона звідти ще не повернулась. Прийти ще через місяць.
Ось в січні знову ходив до голови влк. Документи так і не повернулись. Рішення ще не затверджено кимось 'зверху '. І справи моєї в них так і немає. Каже голова, шо таких справ у нього близько 20. І документи назад не повертаються.
Написали нову повістку на лютий. Піду знову.
Питання:
Як діяти в таких умовах? Скільки часу по закону є у ВЛК щоб видати мені результат в
ВлК? Чи можуть у ВЛК на даному етапі змінити своє рішення з 'не придатний' до 'обмежено придатний', або 'придатний'?
Боюсь що мене просто 'водять за носа'. Дякую.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    Оскільки Вас було визнано непридатним до військової служби з виключенням з обліку, то відповідне рішення ВЛК згідно чинного законодавства повинно бути затверджено штатною ВЛК. Саме вона так довго тягне час. На жаль, закон не зобов'язує штатну ВЛК затвердити постанову низової ВЛК у якийсь визначений термін.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу ІІ Наказу МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    "Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд."

    Отже, пред'являти будь які претензії ВЛК, яка винесла відповідну постанову, не має сенсу, оскільки вона не контролює дії штатної ВЛК і ніяким чином вплинути на неї не може.

    Щодо зміни рішення про Вашу придатність до військової служби, то так, таке можливе, якщо є підстави вважати, що профільні лікарі низової ВЛК припустились помилки у визначенні ступеня придатності до військової служби. Якщо так станеться, то Ви маєте право оскаржити рішення штатної ВЛК до вищої за положенням ЦВЛК або ж до окружного адмінистративного суду області України, в якій знаходиться штатна ВЛК.

    Можливість оскарження висновків ВЛК (військово-лікарської коміссії) передбачена Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402 (зареєстрований в Мінюсті 17.11.2008 за № 1109/15800) «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» з урахуванням змін Наказу МОУ №490.

    Згідно глави 3 розділу І Положення, яким врегульовано порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд».

    В будь якому разі, рекомендую Вам без нагальної потреби не "педалювати" події, а просто ще трохи почекати. Склалась така практика, що зазвичай штатна ВЛК розглядає питання подібні Вашому протягом двох, а то і трьох місяців.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Як діяти в таких умовах? Скільки часу по закону є у ВЛК щоб видати мені результат вВлК?

    Як би просто це не звучало, але діяти зараз ніяким чином не потрібно. Дійсно, наказом МОУ від 18.08.2023 № 490 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" було передбачено обов'язковість затвердження таких висновків штатною ВЛК.

    При цьому ні строки, ні порядок такого затвердження чинним законодавством не передбачено. Якщо Вас було визнано непридатним у жовтні, дійсно вже є певні питання, але переконаний, що ТЦК тут ні при чому.

    Чи можуть у ВЛК на даному етапі змінити своє рішення з 'не придатний' до 'обмежено придатний', або 'придатний'? Боюсь що мене просто 'водять за носа'.

    Ваш ТЦК та СП, де Ви проходили ВЛК, нічого точно не змінить, а от яким буде рішення штатної ВЛК - питання. Вони можуть просто затвердити рішення або направити Вас на контрольний медичний огляд. Тому зараз просто чекайте та сподівайтесь, що все буде добре. Гадаю, що у лютому вже можна пробувати подавати адвокатський запит, спочатку на ТЦК, а потім за потреби на штатну ВЛК.

    Переписати на придатного - думаю це нереально ні при яких умовах.

    Успіхів. З поваго.!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Як діяти в таких умовах? Скільки часу по закону є у ВЛК щоб видати мені результат в ВлК?

    Згідно пункту 22.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, яка підлягає затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляється на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного строку після закінчення медичного огляду. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) із затвердженою постановою надсилається командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд та/або до ТЦК та СП, в електронній та/або паперовій формі, в установленому законодавством порядку, а також видається на руки особі, що пройшла медичний огляд.

    Скільки триває саме затвердження в законодавстві не зазначено.

    Вам необхідно звернутися до ТЦК із заявою або адвокатиським запитом до ТЦК про видачу довідки ВЛК та виключення з війського обліку.

    Чи можуть у ВЛК на даному етапі змінити своє рішення з 'не придатний' до 'обмежено придатний', або 'придатний'?

    Штатні ВЛК мають право розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати постанови ВЛК ТЦК та СП

    Рішенням штатної ВЛК може бути проведений повторний або контрольний медичний огляд.

    Якщо Ви не згодні з рішенням ВЛК Ви можете подати скаргу до ЦВЛК або до суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України