Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 січня 2024, питання №100604 240₴

Отримання тимчасової непридатності після операції

Вітаю! 17.01.24 робив операцію на паховій грижі. 25.01.24 збираюся піти в ТЦК (повістки на руках немає, збираюсь прийти просто для уточнення даних). Ціль: отримання довідки про тимчасову непридатність для виїзду за кордон. Які шанси того, що мене визнать придатним? Що роботи в такому випадку? Щодо справки про тимчасову непридатність, чи потрібно мати якісь аргументи для її отримання (влаштування на офіційну роботу або поїздки країною через блокпости, наприклад). Я так розумію мені потрібен оригінал цієї довідки.. Якщо оригінал або саму довідку не захочуть видавати, як швидко це можно оскаржити та наскількі це ефективно на практиці та взагалі чи часто буває таке, що просто так не хочуть видавати довідку про тимчасову непридатність? Виходячи з вашій практики , чи реально на таких підставах виїхати за кордон?

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Які шанси того, що мене визнать придатним? Що роботи в такому випадку?

    Згідно статті 55 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Наслідки та стани після оперативного лікування грижі у вигляді больового синдрому без ознак рецидиву не дають підстав для застосування цієї статті та не перешкоджають проходженню військової служби.

    Стаття 56: передбачає стани після перенесених гострих, загострення хронічних захворювань органів травлення та їх хірургічного лікування.

    Особам, що оглядаються за графою I, надається відстрочка на лікування і вони визнаються тимчасово непридатними до військової служби, навчання у ВВНЗ, за графами II-III Розкладу хвороб - тимчасово непридатними до військової служби за контрактом протягом року з подальшим оглядом залежно від результатів лікування.

    Тобто, якщо Вас направлять на ВЛК - є шанс, що Вас визнають тимчасово непридатним.

    Але, є ризик, що Вас не направлять на ВЛК або взагалі визнають придатним (або обмежено придатним), в такому разі рішення ВЛК потрібно оскаржувати в ЦВЛК або в судовому порядку

    Щодо справки про тимчасову непридатність, чи потрібно мати якісь аргументи для її отримання (влаштування на офіційну роботу або поїздки країною через блокпости, наприклад). Я так розумію мені потрібен оригінал цієї довідки.. Якщо оригінал або саму довідку не захочуть видавати, як швидко це можно оскаржити та наскількі це ефективно на практиці та взагалі чи часто буває таке, що просто так не хочуть видавати довідку про тимчасову непридатність?

    Аргументів не потрібно. Її повинні видати згідно результатів медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Але, існують ситуації коли військовозобов'язаного визнають тимчасово непридатним на 2 місяці, а потім дану постанову відправляють на затвердження (чіткого терміну законодавством не визначено), і процес затвердження триває до 2х місяців , то затверджену довідку ВЛК видають за декілька днів до кінця відстрочки.

    В такому випадку, якщо протягом 1 місяця довідку ВЛК не затвердили - потрібно подавати заяву або адвокатський запит на видачу довідки ВЛК.

    Виходячи з вашій практики , чи реально на таких підставах виїхати за кордон?

    Якщо у Вас на руках буде довідка ВЛК про тимчасову непридатність, затверджена штатною ВЛК - то Ви маєте право на перетин кордону.

    Необхідні документи:

    • закордонний паспорт
    • довідка ВЛК
    • військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного)

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Як варіант - Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому КПП.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Юлія!

    Які шанси того, що мене визнать придатним?

    Ваш діагноз віднесений Розкладом хвороб Наказу МОУ № 402 до статті 55, яка включає грижі К40-К46 (пахова, стегнова, пупкова грижа, грижа черевної стінки, діафрагмальна грижа, інші та неуточнені грижі черевної порожнини).

    У Додатку 2 до вищезгаданої статті зазначене наступне:

    "За наявності грижі обстежуваним за графами I-III Розкладу хвороб пропонується хірургічне лікування. Після успішного лікування вони придатні до військової служби та до навчання у ВВНЗ.

    Підставою для застосування цієї статті є незадовільні результати хірургічного лікування (рецидив захворювання), відмова від хірургічного лікування та протипоказання для його проведення.

    Отже, якщо після успішного проведення операції Ваш стан здоров'я задовільний, то є висока вирогідність того, що Вас можуть визнати придатним до військової служби.

    Що роботи в такому випадку?

    Якщо Вас визнають придатним до проходження військової служби і Ви не маєте підстави для відстрочки, то Вас мобілізують. Звісно, Ви можете оскаржити рішення ВЛК, проте це не зупиняє процес мобілізації.

    Нижче навожу Вам порядок оскарження рішення ВЛК.

    Згідно глави 3 розділу І Наказу МОУ №402:

    "3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК".

    Щодо справки про тимчасову непридатність, чи потрібно мати якісь аргументи для її отримання (влаштування на офіційну роботу або поїздки країною через блокпости, наприклад).

    Для отримання висновку ВЛК про тимчасову непридатність не потрібно мати ніяких аргументів, окрім стану Вашого здоров'я.

    Я так розумію мені потрібен оригінал цієї довідки.. Якщо оригінал або саму довідку не захочуть видавати, як швидко це можно оскаржити та наскількі це ефективно на практиці та взагалі чи часто буває таке, що просто так не хочуть видавати довідку про тимчасову непридатність?

    Так, Ви правильно розумієте. Для виїзду за кордон обов'язково потрібна довідка ВЛК, яку Вам зобов'язані видати на руки після затвердження висновку низової ВЛК штатною ВЛК. На жаль, у чинному законодавсті не визначені строки відповідно до яких штатна ВЛК зобов'язана затвердити висновок про Вашу тимчасову непридатність, на практиці, це від одного до двох місяців. Тому, якщо, наприклад, отримаєте тимчасову непридатність строком на 2 місяці, штатна ВЛК може затягувати час з затвердженням рішення низової ВЛК і це не надасть Вам можливості виїхати за кордон.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу 2 Наказу МОУ №402:

    "Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд".

    Виходячи з вашій практики , чи реально на таких підставах виїхати за кордон?

    Відповідно до останніх роз'яснень ДПСУ від 02.02.2023 року:

    Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби.

    "Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

    Отже, якщо в Вас буде довідка ВЛК з записом про тимчасову непридатність на термін від 2 до 6 місяців, то будете мати право на виїзд за кордон.

    З повагою, адвокат Айвазян!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України